Skip to main content

Vuoden Tarjoilija 2016 ja Vuoden Kokki 2016 -suomenmestaruuskilpailut, käytiin Gastro Helsinki –messuilla 17.-18.3. Myöhään perjantai-iltana kruunattiin Vuoden Kokiksi 2016 Toni Kostian helsinkiläisestä ravintola Grönistä ja Vuoden Tarjoilijaksi 2016 Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman Ravintola Palacesta ja kolmannelle sijalle tuli Anssi Riihimäki Ravintola Olosta. Tarjoilijakilpailussa sijoittui toiseksi Ronny Malmberg Farangista ja kolmanneksi Niina Hakolahti Ravintola Palacesta.

Rohkea makumaailma nosti kokkikisan kärkeen

Vuoden Kokki -kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa kylmä ja lämmin alkuruoka-annos kolmelletoista hengelle, sekä moderni pääruoka-annos kahdelletoista hengelle. Kaikkien finalistien neljän tunnin kisasuoritus oli onnistunut, vahva ja teknisesti osaava. Toni Kostianin annos erottautui voimakkailla mauilla sekä persoonallisuudella ja alusta loppuun tasavahvalla suorituksella.

– Kilpailijat onnistuivat finaalissa jopa korkeatasoista semifinaalia paremmin; kaikki viisi kilpailijaa olivat kyllä tänään liekeissä. Voitto tuli lopulta vahvalla ja virkistävän rohkealla makurakenteella sekä annosten tasalaatuisuudella, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Henry Tikkanen.

Toisessa alkuruoassa ja pääruoka-annoksessa oli käytettävä raaka-aineena kukonpoikaa. Loput yllätysraaka-aineet kilpailijat keräsivät semifinaalin jälkeen paljastetusta raaka-ainepöydästä.

– Kukonpoika oli selkeästi tuttu raaka-aine: liha oli kaikilla mehukasta ja maukasta. Yllätyksenä tulleet raaka-aineet, joiden perusteella menu eilen suunniteltiin, eivät vaikuttaneet kenenkään suoritukseen negatiivisesti, joskin kasvisten käyttö olisi osalla kilpailijoista voinut olla monipuolisempaa, Tikkanen summaa.

Kilpailuannoksissa nousivat pinnalle tämän päivän tyypilliset ravintola-annosten trendit: kastikkeet olivat ohuita, pääraaka-ainetta mehustavia, paistoliemen tyyppisiä kastikkeita, jotka jättävät tilaa lisukkeiden ja pyreiden mauille. Lämpimissä pääruoka-annoksissa oli mukana myös kylmiä elementtejä, muun muassa hapokkuutta ja kirpeyttä annokseen tuovat pikkelöidyt vihannekset.

Kokonaisvaltainen palvelu ratkaisi tarjoilijoiden taiston

Vuoden Tarjoilija -kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Kaikki osallistujat olivat alansa rautaisia ammattilaisia, jotka hallitsivat tekniset taidot. Voitto vietiin tänä vuonna tekniikan ja hyvän asiakaspalvelun kokonaisvaltaisella hallinnalla – pienellä showmanshipilla maustettuna.

– Finaalissa kärkikolmikko erottautui vahvalla ammatillisella osaamisella. Tuomarit olivat arvostelussaan tänä vuonna hyvin kriittisiä ja aikaisemmista vuosista poiketen tuomarointi jaettiin osa-alueittain, jolloin arvioinnissa päästiin huolellisempaan ja tarkempaan lopputulokseen, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Finalistien tehtävänä oli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sekä juustoille sopivat viinit, valmistaa alkucocktailit, laskea oluet, valmistaa kahvit ja tarjoilla avecit sekä pitää huolta viiden hengen pöytäseurueesta.

– Voittaja erottautui finaalissa rennonletkeällä otteellaan ja Taneli meni selkeästi jopa oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Hän isännöi pöytäseurueensa loppuun asti äärimmäisen huolellisesti ja huolta pitäen, summaa Marin.

Vuoden Tarjoilija 2016 –kilpailun palkinnot

1.PALKINTO

 • Henrik Bitten rahaston apuraha 5000€
 • Viinimatka Espanjaan, Torresin tilalle Barcelonaan
 • ELO-säätiön apuraha 2500€ ammattitaidon kehittämistä varten

2.PALKINTO

 • Henrik Bitten rahaston apuraha 3000€

3 .PALKINTO

 • Henrik Bitten rahaston apuraha 2000€

ERIKOISPALKINNOT

 • Pernod Ricard lahjoitti parhaan palvelukokemuksen tuoneelle Ravintola Murun Taneli Lehtoselle matkan Irlantiin Jamesonin tehtaalle
 • Duni palkitsi tuotepalkinnoin Niina Hakolahden Ravintola Palacesta parhaasta kattauksesta
 • Paulig tarjoaa kaikille voittajille elämyksen kahdelle ravintoloissa.

Vuoden Kokki 2016 –kilpailun palkinnot

1.PALKINTO

 • Messusäätiön apuraha 6000€ ammattitaidon kehittämistä varten.
 • ELO-säätiön apuraha 5000€ koulutusta ja yhteistoimintaa varten.
 • Viinimatka Barcelonaan Torresin tarjoamana.

Lisäksi Vuoden Kokit (1995-2015) kruunaavat vastavalitun Vuoden Kokki 2016-voittajan Vuoden Kokki -akatemian jäseneksi, joka saa oikeuden käyttää Kultaista Vuoden Kokki -tunnusta.

2.PALKINTO

 • Messusäätiön apuraha 3000€

3.PALKINTO

 • Messusäätiön apuraha 1000€

ERIKOISPALKINNOT

 • Valio palkitsi parhaasta pääraaka-aineen käsittelystä Food Camp Finlandin Mikko Kaukosen vuoden juustoilla.
 • Paras veitsenkäsittelijä, Toni Kostian sai E.Ahlströmin lahjoittaman erikoisveitsen.
 • Metos palkitsi kilpailun parhaan assistentin, Stadin ammattiopistossa opiskelevan Niall Larjalan tuotepalkinnolla.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2016 -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. ELO-säätiö vastaa myös Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

Vuoden Kokki – ja Vuoden Tarjoilija 2016 -kilpailujen pääyhteistyökumppaneita ovat Metos, Valio ja Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat E. Ahlström, HKScan, Heinon Tukku, Hartwall, Paulig, Santa Maria, Astiavuokraus Jubilee, KiiltoClean,  Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Ravintolakoulu Perho, Pajunen, Winestate/Torres, Pernod Ricard Finland, Aromilehti, Vitriini, Duni, Taitaja Finland, Leijona Catering, Tallink Silja, Vihannespörssi, Donier Gastronomie ja Arvo Kokkonen.

 

ELO

Author ELO

More posts by ELO