Vuoden Kokki -kilpailun säännöt

Vuoden Kokki -kilpailun säännöt

Vuoden Kokki -kilpailun vastuullinen järjestäjä vuodesta 2009 vuoteen 2020 asti oli ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Vuonna 2021 vastuun järjestämisestä otti Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku. Vuoden Kokki kilpailutapahtuma toteutetaan yhteistyössä Vuoden Kokki Akatemian ja laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Vuoden Kokki -tavaramerkkiä hallinnoi ELO-säätiö.

Vuoden Kokki -kilpailuun voivat osallistua sekä Suomen kansalaiset että kaikki Suomessa vakituisesti asuvat ja ammatikseen ravintola-alalla työskentelevät ruoanlaiton ammattilaiset. Kilpailun aiemmin voittaneet eivät voi enää osallistua kilpailuun. Kilpailukieli on suomi.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku vahvistaa Vuoden Kokki -kilpailun kilpailujohtajan, päätuomarin, tuomariston ja muun järjestelytoimikunnan. Tuomareiden valinnassa kiinnitetään huomiota siihen, että tuomaristo koostuu alan ammattilaisista ja mahdollinen esteellisyys toimia tuomarointitehtävissä huomioidaan. Tuomaroinnin tulee olla asiallista, tasapuolista ja oikeudenmukaista.

Vuoden Kokki -kilpailu on kolmiosainen. Ennakkotehtävä julkaistaan 15.2.2021. Hakuaika päättyy 24.3.2021. Alkukarsinnan tuomaristo tuomaroi anonyymit hakemukset ja jatkoon päässeille semifinalisteille ilmoitetaan henkilökohtaisesti jatkoon pääsystä huhtikuun alussa. Semifinaalit toteutetaan viikoilla 16 ja 17, jolloin Vuoden Kokki- semifinaalin tuomaristo kiertää jokaisen semifinalistin ravintolassa. Jos kilpailija ei ole tällä hetkellä ravintolassa töissä, hänellä on mahdollisuus toteuttaa kilpailusuorituksensa Wihuri Oy Aarnio Metro-tukun demokeittiössä. Semifinalisti valmistaa alkukarsinnan tehtävän mukaisesti viisi annosta tarjoiltavaksi.

  Vuoden Kokki 2021 -kilpailun finaali kilpaillaan Helsingin Messukeskuksessa Viini- ja Ruokatapahtumassa lokakuussa 2021.

Vuoden Kokki -kilpailun semifinalistien ja finalistien nimet, finaalitehtävän sisältö, arviointikriteerit ja aikataulu julkistetaan myöhemmin kilpailujärjestäjän toimesta.

Vuoden Kokki -kilpailun voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön 10 000 euron apurahalla oman ammattitaidon kehittämistä varten sekä saa paikan Vuoden Kokki Akatemiassa.
 Lisäksi semifinalistit ja finalistit saavat mahdollisesti kilpailun yhteistyökumppaneiden erikoispalkintoja.

Vuoden Kokki -kilpailun voittaja edustaa arvokkaasti Vuoden Kokki tavaramerkkiä ja toimii ravintola-alan myönteisenä esikuva edustusvuotena Suomessa ja mahdollisesti ulkomailla.
Vuoden Kokki -kilpailun voittaja saattaa edustaa Suomea erikseen määritellyssä kansainvälisessä kilpailussa.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulla ja Vuoden Kokki- kilpailutoiminnan yhteistyökumppaneilla on erikseen sovittavalla tavalla oikeus hyödyntää Vuoden Kokki -kilpailun voittajaa erilaisissa edustus- ja viestintätehtävissä seuraavaan Vuoden Kokki -voittajan valintaan saakka. Tänä aikana voittaja ei saa esiintyä muussa edustus- tai viestintätehtävissä kuin Vuoden Kokki 2021 edustajana. Semifinalistien, finalistien ja voittajan kanssa solmitaan kilpailijasopimukset Wihuri Oy Aarnio Metro-tukun toimesta.

Vuoden Kokki 2021 -kilpailun voittaja julkistetaan finaalin jälkeen palkintojenjakotilaisuudessa.

10§

Vuoden Kokki -kilpailua hallinnoi Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku. Vuoden Kokki -tavaramerkkiä hallinnoi ELO-säätiö. Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulla on oikeus jättää kilpailu järjestämättä asioiden niin vaatiessa (force majeur).