Vuoden Kokki -kilpailun säännöt

Vuoden Kokki -kilpailun vastuullinen järjestäjä vuodesta 2009 vuoteen 2020 asti oli ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Vuonna 2021 vastuun järjestämisestä otti Wihuri Metro-tukku. Vuoden Kokki kilpailutapahtuma toteutetaan yhteistyössä Vuoden Kokki Akatemian ja laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Vuoden Kokki -tavaramerkkiä hallinnoi ELO-säätiö.

Vuoden Kokki -kilpailuun voivat osallistua sekä Suomen kansalaiset että kaikki Suomessa vakituisesti asuvat ja ammatikseen ravintola-alalla työskentelevät ruoanlaiton ammattilaiset. Kilpailun aiemmin voittaneet eivät voi enää osallistua kilpailuun. Kilpailukieli on suomi.

Wihuri Metro-tukku vahvistaa Vuoden Kokki -kilpailun kilpailujohtajan, päätuomarin, tuomariston ja muun järjestelytoimikunnan. Tuomareiden valinnassa kiinnitetään huomiota siihen, että tuomaristo koostuu alan ammattilaisista ja mahdollinen esteellisyys toimia tuomarointitehtävissä huomioidaan. Tuomaroinnin tulee olla asiallista, tasapuolista ja oikeudenmukaista.

Vuoden Kokki -kilpailu on kolmiosainen. Alkukarsinnan tuomaristo tuomaroi anonyymit hakemukset ja jatkoon päässeille semifinalisteille ilmoitetaan sähköisesti kilpailussa jatkoon pääsystä.
Semifinaali kilpaillaan 22.4.2024. Lisätiedot julkistetaan myöhemmin.

Vuoden Kokki 2023 -kilpailun finaali kilpaillaan Helsingin Messukeskuksessa Viini- ja Ruokatapahtumassa lokakuussa 2024.

Vuoden Kokki -kilpailun semifinalistien ja finalistien nimet, tehtävien sisältö, arviointikriteerit ja aikataulu julkistetaan myöhemmin kilpailujärjestäjän toimesta.

Vuoden Kokki -kilpailun voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön 10 000 euron apurahalla oman ammattitaidon kehittämistä varten sekä saa paikan Vuoden Kokki Akatemiassa.
Lisäksi semifinalistit ja finalistit saavat mahdollisesti kilpailun yhteistyökumppaneiden erikoispalkintoja.

Vuoden Kokki -kilpailun voittaja edustaa arvokkaasti Vuoden Kokki tavaramerkkiä ja toimii ravintola-alan myönteisenä esikuva edustusvuotena Suomessa ja mahdollisesti ulkomailla.
Vuoden Kokki -kilpailun voittaja saattaa edustaa Suomea erikseen määritellyssä kansainvälisessä kilpailussa.

Wihuri Metro-tukulla ja Vuoden Kokki- kilpailutoiminnan yhteistyökumppaneilla on erikseen sovittavalla tavalla oikeus hyödyntää Vuoden Kokki -kilpailun voittajaa erilaisissa edustus- ja viestintätehtävissä seuraavaan Vuoden Kokki -voittajan valintaan saakka. Tänä aikana voittaja ei saa esiintyä muussa edustus- tai viestintätehtävissä kuin Vuoden Kokki 2023 edustajana. Semifinalistien, finalistien ja voittajan kanssa solmitaan kilpailijasopimukset Wihuri Metro-tukun toimesta.

Vuoden Kokki 2023 -kilpailun voittaja julkistetaan finaalin jälkeen palkintojenjakotilaisuudessa.

10§

Vuoden Kokki -kilpailua hallinnoi Wihuri Metro-tukku. Vuoden Kokki -tavaramerkkiä hallinnoi ELO-säätiö. Wihuri Metro-tukulla on oikeus jättää kilpailu järjestämättä asioiden niin vaatiessa (force majeur).