Skip to main content

Vuoden Tarjoilija 2016, Tanelin Lehtosen, olemuksessa on jotain, mikä saa välittömästi hyvälle tuulelle. Lieko se Tanelin pitkänhuiskea, muut huomioon ottava olemus vai ujo, aito hymy, joka hurmaa ensi hetkestä lähtien? Asiakaspalvelun ammattilaiselle ei ollenkaan huono ominaisuus, mutta Vuoden Tarjoilija -kilpailun voittoon tarvittiin paljon muutakin. Asiakaspalvelukokemuksen tuottamisen  lisäksi Tanelin sommelierin ja baristan taidot pääsivät koetukselle. Lisäksi tarvittiin millin tarkka, visuaalisesti näyttävä kattaus, baarimestarin taitoja niin drinkkien kuin oluidenkin osalta sekä tietysti tietämystä sekä ruoista että juomista ja niiden tarjoilutavoista.

Taneli vietti lapsuutensa Raumalla ja halusi pienestä pojasta lähtien kokiksi. Hän haki peruskoulun jälkeen Rauman ammattiopistoon toteuttamaan lapsuuden haavettaan. Keittiössä Taneli kuitenkin ehti työskennellä vain päivän. Joku tiskin toisella puolella veti Tanelia puoleensa ja hän jatkoikin opintojaan Turun ammatti-instituutissa viinimestariksi valmistuen. Viinit ovat vieneet miestä ja seuraavaksi hän valmistautuu syksyllä pidettäviin sommelierien suomenmestaruuskilpailuihin.

Ravintola Murussa sommelierina työskentelevä Taneli  tietää, miten asiakkaista pidetään huolta ja nauttii, kun he lähtevät ravintolasta aurinkoisen hymyn kera jatkamaan matkaansa. ”Asiakkaat ovat parasta tässä työssä”, Taneli lisää. Taneli kiitteelee vuolaasti omia taustajoukkojaan: hänellä oli työn puolesta useita valmentajia, koemaistajia ja kannustajia. Viimevuotinen  hopeasija sai Tanelin tarttumaan liekityspannuun vapaapäivinäänkin, sillä vuonna 2016 oli tähtäimessä kisan voitto. Voittohan sieltä tulikin, eikä vuoden treenaus mennyt hukkaan. Taneli erottui heittäytymistaidollaan ja vankalla tietämyksellä: kotiläksyt oli todellakin tehty huolella.

Vuoden Tarjoilija 2016 Taneli Lehtonen valitsee jälkiuokaviiniä finaalissa. Kuva: Aino Huovio.

Vuoden Tarjoilija 2016, Taneli Lehtonen, valitsee jälkiuokaviiniä finaalissa. Kuva: Aino Huovio.

Taneli on työskennellyt monissa Suomen parhaissa ravintoloissa Chez Dominiquesta Nokkaan ja Boulevard Socialista Savoyhyn ja nyt viimeiseksi tie vei Ravintola Muruun. Murussa Taneli viihtyy, sillä siellä alan osaajia arvostetaan ja yhteishenki on kohdillaan. ”Tärkeää on, että töihin on hauska mennä”, kommentoi työorientoitunut Taneli. Vapaa-ajallaan mies kaipaa jännitystä ja vaarallisia tilanteita ja harrastaakin alamäkiajoa polkupyörällä Vantaan jätemäellä.

Tanelilla on edessä kiireinen vuosi, sillä Vuoden Tarjoilija -tittelin lisäksi hän voitti kaksi ulkomaanmatkaa: Jamesonin viskejä maistelemaan Irlantiin ja Torresin viinitiloihin tutustumaan Barcelonaan. Tanelin puhelin käy kuumana, sillä jokainen haluaa palan juuri hänestä. Vuosi tulee varmasti olemaan kiireinen, mutta myös palkitseva. Edessä on kasapäin uusia kontakteja, itsensä haastamista, tilaisuuksia ja mahdollisuuksia, joihin ei voi kuin tarttua.

Vuoden Tarjoilija 2017 tuo tullessaan jotain ihan uutta. Valmistautumisen voi ja kannattaa jo aloittaa Tanelin tavoin. ”Uskalla pyytää apua, se kannattaa”, neuvoo Taneli vielä tulevia kilpailijoita.  Ota neuvosta vaari ja seuraa Vuoden Tarjoilija -kanavia: ilmottautuminen aukeaa syksyn 2016 alussa.

Vuoden_Kokki_2016-8126

Vuoden Tarjoilija 2016, Taneli Lehtonen perustelee viinivalintansa tuomaristolle. Kuva: Aino Huovio.

 

Vuoden Tarjoilija 2016 ja Vuoden Kokki 2016 -suomenmestaruuskilpailut, käytiin Gastro Helsinki –messuilla 17.-18.3. Vuoden Tarjoilijaksi 2016 valittiin Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta. Toiseksi tuli Ronny Malmberg Farangista ja kolmanneksi Niina Hakolahti Ravintola Palacesta.

ELO-säätiö vastaa yhteistyökumppaneineen Vuoden Tarjoilija -kilpailun järjestämisestä. Pääyhteistyökumppaneina vuonna 2016 toimivat Valio, Metos ja Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat mm. Ravintolakoulu Perho, E.Ahlström, Aromi, Heinon Tukku, HKScan, KiiltoClean, Astiavuokraus Jubilee,  MARA/Henrik Bittenin säätiö, Messusäätiö, Iittala, Hackmann, Hartwall, Pajunen, Paulig, Pernod Ricard Finland, Torres ja Duni.

ELO

Author ELO

More posts by ELO