Skip to main content

Vuoden Kokki on ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1995. Kilpailu elää ajassa kehittäen ravintola-alaa ja sen vetovoimaisuutta sekä lisäten vuoropuhelua alan ammattilaisten, tulevaisuuden kykyjen ja avainsidosryhmien välillä

Vuoden Kokki on paitsi suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin ammatti- laisten suomenmestaruuskilpailut, myös yhä enemmän alan merkittäviä instituutioita ja brändejä. Vuoden kohokohta on tietysti itse kilpailu, mutta Vuoden Kokin ympärillä tapahtuu läpi vuoden. Tärkeä osa toimintaa on kilpailuvoittajan edustusvuosi, johon kuuluu runsaasti erilaisia kumppaniverkoston kanssa toteutettavia tilaisuuksia, tapahtumia ja viestintää sekä mediaesiintymisiä.

Kilpailun ammatillisen laadun ja sisällön kehittämisen tukena on Vuoden Kokki Akatemia koostuen kilpailun voittajista. Vuoden Kokki kilpailujohtaja ja päätuomari ovat avainhenkilöitä vuosittaisten haku- ja kilpailutehtävien suunnittelussa sekä arvovaltaisen tuomariston koonnissa. Kilpailua tuomaroivat Suomen ravintola-alan parhaat osaajat. Pisteitä saa muun muassa annosten mausta ja herkullisuudesta sekä raaka-aineiden oikeaoppisesta käytöstä ja annosten omaperäisyydestä. Keittiötyöskentelyä valvovat erikseen keittiötuomarit, jotka huomioivat muun muassa hygieniaa, huolellisuutta, taloudellisuutta, ruokahävikkiä sekä kilpailun sääntöjen noudattamista esimerkiksi välineiden suhteen.

Vuodesta 2009 Vuoden Kokki -kilpailun vastuullinen pääjärjestäjä on ELO-säätiö eli ELO-suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Kilpailutoiminta ja sen viestintä sisältöineen toteutetaan ja kehitetään entisestään yhteistyössä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. ELO-säätiö vastaa Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija tavaramerkeistä ja vuonna 2019 päivitettiin tavaramerkkien arvolupaukset, viestintäkärjet ja konseptit. Vuoden Kokki -kilpailua, ravintola-alan huippuosaamista, ruoka-alan laaturaaka-aineet ja suomalaista ruokakulttuuria tehdään tunnetuksi yhä laajemmalle ja kansainvälisemmälle yleisölle.

Vuoden Kokki -kilpailu on toiminut ponnahduslautana monen kokin ja keittiömestarin uralla. Kilpailutapahtumat ovat myös loistavia verkostoitumistilaisuuksia alan ammattilaisille, tulevaisuuden kyvyille sekä avainsidosryhmille. Useat Vuoden Kokeista ovat myös jatkaneet menestyksekästä kilpailu-uraa kansainvälisesti kuten Suomen Bocuse d’Or edustajina. Vuodesta 2013 alkaen on Vuoden Kokki -kilpailun lisäksi järjestetty samanaikaisesti Vuoden Tarjoilija -kilpailua, jonka tarkoituksena on lisätä salipuolen ammattilaisten arvostusta ja ammattitaitoa Suomessa.

Vuoden Kokki -kilpailun voittajat:

1995 – Pekka Terävä
1996 – Aki Wahlman
1997 – Michael Björklund
1998 – Petteri Luoto
1999 – Markus Aremo
2000 – Peppi Aralehto
2001 – Henry Tikkanen
2002 – Marko Palovaara
2003 – Ari Ruoho
2004 – Juuse Mikkonen
2005 – Matti Jämsén
2010 – Mika Palonen
2011 – Henri Kotkavuori
2012 – Eero Vottonen
2013 – Erik Mansikka
2014 – Heikki Liekola
2015 – Ismo Sipeläinen
2016 – Toni Kostian
2017 – Mattias Åhman
2018 – Kalle Tanner
2019 – Mikko Kaukonen
2020 – Lari Helenius
2021 – Kim Päivästö
2022 – Jonathan Slotte
2023 – Johan Kurkela

Lue lisää Vuoden Kokki -kilpailusta kautta aikojen Metoksen nettisivuilta.
Lue lisää Vuoden Kokki -historiikista.

Kuvassa Vuoden Kokit kilpailun palkintojaossa vuonna 2020 Helsingin Messukeskuksessa. Kuvaaja: Santeri Stenvall / ELO-säätiö. 

Kia

Author Kia

More posts by Kia