Skip to main content

Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhman muutti viime syksynä Vaasaan kihlattunsa Anna Lundbergin kanssa. Kesällä yksi Mattiaksen unelmista kävi toteen, kun hänestä tuli ravintoloitsija yhdessä Vuoden Kokki 1997 Michael Björklundin ja Simon Selinin kanssa. Mitä kuuluu huippukokki Mattiakselle Vaasaan?

Muutitte kihlattusi Anna Lundbergin kanssa takaisin Vaasaan viime syksynä ja ravintola HEJM avattiin Kalastuksen Talossa kesällä. Sinusta tuli yrittäjä yhdessä Vuoden Kokki 1997 Michael Björklundin ja Simon Selinin kanssa. Miltä paluu Vaasaan on tuntunut ja miltä tuntuu työskennellä omassa ravintolassa?

”Tuntui todella hyvältä palata kotikaupunkiin. Vaasa on pieni kaupunki, jossa vesi on aina lähellä. Kaupungin keskellä on tori, jota ympäröi kahvilat ja ravintolat. Annalla ja minulla on nyt oma koti, jossa on myös oma puutarha.

Täällä Vaasassa on mielestäni aika paljon ravintoloita. Meillä menee kuitenkin HEJMissä hyvin, koska teemme jotain uutta mitä muut eivät vielä täällä tee. Tarjoamme modernia kotiruokaa läpi vuoden, ja sijaintimme veden äärellä on tietenkin paras ja kaunein, kertoo Mattias pilkettä silmäkulmassaan. Lisäksi teemme myös cateringia ja meiltä saa juuri sellaisen juhlamenun, kuin tilaisuus vaatii ja kauttamme tulee tarvittaessa myös koko henkilökunta. Olemme jo avauksen jälkeen päässeet tekemään kahdeksat häät.

Tuntuu vielä hieman oudolta, mutta hyvältä työskennellä itselle. En ole oikeastaan ehtinyt ajatella tätä paljoakaan. On tietenkin mukavaa, että nyt voin tehdä juuri sellaista ruokaa kuin haluan ja palvella asiakkaita parhaaksi katsomallani tavalla. Tuntuu myös hyvältä, että aamuisin saa aina palata samaan paikkaan työskentelemään. Olen kuitenkin aiemmin tehnyt paljon töitä niin, että olen liikkunut ympäri Helsinkiä. HEJMillä on ollut hieno alku ja ihmiset nauttivat käydessään meillä.

Ravintoloitsijana toimiminen on tuonut mukanaan myös yllätyksiä. Suurin yllätys on varmastikin se aika, joka minulla menee toimistotyössä. Tiesin toki etukäteen, että ravintoloitsijana osa ajastani menisi myös muualla kuin keittiössä, mutta aika pois keittiöstä on kuitenkin enemmän, kuin ajattelin. Yritän siis vielä löytää tasapainoa keittiö ja toimistotyön välillä. Toki jos saisin valita, niin olisin aina keittiössä.

Kokonaisia vapaapäiviä minulla ei tällä hetkellä ole. Sunnuntaisin olen vain kolme tai neljä tuntia töissä ja silloin yritän saada ajatuksia pois töistä. Nautin jotain kivaa ruokaa ja juomaa ja katson esimerkiksi televisiota ja iltaisin suljen puhelimen. Käyn tietysti arkisin tukussa aamuisin, mutta ei sitä varmaan lasketa vapaa-ajaksi”, Mattias naurahtaa.

Kaikkien yhteinen olohuone – ravintola HEJM. Miten rento tunnelma näkyy ravintolassanne?

”HEJM on ollut alusta saakka täynnä ja olemme saaneet asiakkailta enimmäkseen hyvää palautetta. Ruoasta on tykätty ja sisustusta pidetään kodikkaana. Valaistuksella on sisustuksellisesti mielestäni suurin vaikutus siihen, että HEJMissä on lämmin ja rento tunnelma. Muutoinkin olemme pyrkineet siihen, että käytetyt värit muun muassa musta, konjakki ja messinki ovat rauhallisia ja tasapainossa keskenään. Pienet yksityiskohdat jatkuvat läpi ravintolan, joka on tilana avoin.

Mielestäni ihmiset ovat ylipäätään ymmärtäneet hienosti koko HEJMin takana olevan ajatuksen. Meille saa tulla rennoissa vaatteissa viihtymään ja nauttimaan laadukkaasta kotiruoasta lämpimän ja mukavan tunnelman ympäröimänä.”

Miten kuvailisit HEJMin ruokaa?

”Haluamme toimia mahdollisimman paikallisesti. Esimerkiksi heti alkuun soittelin paikallisille tuottajille ja aloin rakentaa menua sen perusteella mitä raaka-aineita heiltä oli saatavissa. Pidän ruoanlaittoamme modernina pohjoismaalaisena ruoanlaittona. Minulle se tarkoittaa sitä, että lautasella pitää olla kaikkea hyvää ja jotain jännittävääkin kuitenkin niin, että kaikki ymmärtävät mitä lautaselta löytyy. Ruoanlaiton ei tarvitse olla rakettitiedettä. Meiltä HEJM:stä saa hyvin tehtyä kotiruokaa modernilla twistillä. Oma suosikkini listallamme ovat lihapullat, joita meiltä on saatavilla päivittäin.”

Kuulin, että teillä on tarjolla myös erilaisia mehuja?

”Kyllä meiltä löytyy myös itse valmistettua mehua. Haluamme, että meillä on tarjota hyviä makuja niin ruoassa kuin juomissakin. Tällä hetkellä meillä on myynnissä raparperimehua, mutta se on jo melkein loppu, koska sillä on ollut niin paljon kysyntää. Kun raparperimehu loppuu, meille tulee myyntiin mustaherukkamehua. Äitini ja anoppini valmistavat mehut meille.”

Anna, Simon, Michael ja Mattias. Mitkä ovat teidän tiiminne vahvuudet?

”Meiltä löytyy paljonkin vahvuuksia. Simon on muun muassa työskennellyt pääkokkina ja hän on hyvä numeroiden ja Exceleiden kanssa. Annalta löytyy saliosaaminen, minulla riittää ideoita ja Micke nyt vaan on, kuten tiedätte, kaikin tavoin upea tyyppi. Olen tosi iloinen, että ympärilläni on juuri tämä tiimi, koska täydennämme toisiamme.”

Mattiaksen syysterveiset lukijoille:

”Tervetuloa syömään ravintola HEJMiin! Odotan kovasti näkeväni teidät täällä.”

Kiitän energistä Mattiasta haastattelusta ja toivotan vielä uudestaan onnea ravintolan avaamisen johdosta ja suljen puhelimen. Mattiaksen iloinen ääni häipyy yhtä aikaa keittiöstä kuuluvien äänien kanssa. Onneksi unelmat käyvät toteen.

Ravintola HEJM kuvat Linus Lindholm.

ELO

Author ELO

More posts by ELO