Skip to main content

Tiedote 10.11. 2016

Kutsu ja tule kutsutuksi juhlavuonna yhteisen pöydän ääreen

Yhteinen ruokahetki on helppo ja luonteva tapa kokoontua yhteen. Me suomalaiset haluaisimme, mutta emme aina osaa käyttää arjen hetkien luomia mahdollisuuksia hyväksemme. Syömme muuta Eurooppaa vähemmän yhdessä. Juhlavuonna tähän halutaan muutos. Noin 100 yhteisöllisyyttä kannattavaa valtakunnallista ruoka-alan toimijaa on päättänyt teoillaan lisätä yhdessä syömisen intoa ja mahdollisuuksia. Tavoitteena on, että juhlavuosi madaltaa suomalaisten kynnystä istua yhteiseen pöytään kohtaamaan perhettä, ystäviä, naapureita ja vieraitakin ihmisiä. Juhlavuosi lähtee liikkeelle kutsulla ja lupauksella, jonka jokainen meistä voi tehdä: Syödään yhdessä 2017!

ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön ja maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2016 teettämän kuluttajatutkimuksen* mukaan suomalaiset kaipaavat lisää yhdessäoloa ja haluaisivat syödä yhdessä useammin niin kotona, töissä kuin vapaa-ajallakin.  Kiire ja riittämättömät ruoanlaittokyvyt ja sosiaalisten taitojen puute mainittiin yhteisten ruokahetkien suurimmiksi esteiksi.

Suomi pitää eurooppalaisissa yhdessä syömisen tilastoissa perää. ”Meillä ruokailu on nähty enemmän energian saantina, kun taas Keski- ja Etelä-Euroopassa ruokailu on yhteisöllisyyden kulmakivi”, yhteisöllisyystutkija, VTT Antti Maunu sanoo. ”Nykyarjessa meillä on yhä vähemmän luontevia tilaisuuksia kohdata toisiamme. Yhdessä syöminen on harvinaista herkkua, joka antaa kohtaamiselle mahdollisuuden.”

Juhlavuosi antaa hyvän syyn kokoontua saman pöydän ääreen ja kokea ne hyödyt, jotka tulevat näkymään pitkään juhlavuoden jälkeenkin. ”Perheen yhdessä syöminen heijastuu eteenpäin tuleville polville, jotka oppivat yhteisöllisyyteen ja saavat kohtaamisen kokemuksia”, sanoo Maunu.

Yhdessä syöminen tuo iloa paitsi kotona myös työpaikoilla, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. Yhdessä syömisellä on todettu olevan myös monenlaisia terveysvaikutuksia.

THL:n ravitsemustutkija Heli Kuusipalo on ollut mukana laatimassa uusimpia ravitsemussuosituksia. Ravintoaineiden sijaan suosituksissa painotetaan yhdessä syömistä ja ruokailoa. Lapsiperheille vuonna 2016 tehtyjen ruokasuositusten nimi on ”Syödään yhdessä – ruokasuositus lapsiperheille” ja kouluruokasuositus tulee olemaan ”Syödään ja opitaan yhdessä”.

100 toimijan joukko kutsuu kaikki suomalaiset mukaan

Juhlavuoden Syödään yhdessä -hanke on suunniteltu laajassa yhteistyössä, joka on koonnut ennen näkemättömällä tavalla näkijöitä, tekijöitä ja resursseja saman pöydän ääreen. ”Parhaat käytännöt jäävät varmasti elämään juhlavuoden jälkeenkin”, ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki iloitsee.

Suomalaisille tutut isot ja pienet yritykset, 100 vuotta täyttävä MTK, Suomi100-projekti ja muut valtion toimijat ovat luoneet raamit.  Metsähallituksen luontopalvelut, Yhteismaa ja yli 50 järjestöä sekä kaupungit Suomi100 -aluekoordinaattorien kera ovat tekemässä koko Suomeen erilaisia tapahtumia, joissa yhdessä syöminen on keskiössä.

Jokaiselle jotakin: Kuukausiteemat ja maailman suurimmat kyläjuhlat

Hankkeen kumppanien teot sekä yhteinen Syödään yhdessä -kutsulla alkava tiedotus kohtaa jokaisen Suomessa asuvan. Kuukausittain nostetaan uusia teemoja ja tantereita esiin puhuttelemaan erilaisia ihmisiä.

 • Tammikuu:KUTSU SYÖMÄÄN YHDESSÄ 2017
 • Helmikuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ KOTONA
 • Maaliskuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ TÖISSÄ
 • Huhtikuu:  SYÖDÄÄN YHDESSÄ ENNEN, NYT & TULEVAISUUDESSA
 • Toukokuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ PIHALLA
 • Kesäkuu: Kahvitellaan YHDESSÄ
 • Heinäkuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ TURUILLA JA TOREILLA
 • Elokuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ KAIKKIALLA
 • Syyskuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ MAATILOILTA
 • Lokakuu: VI ÄTER TILLSAMMANS – LET’S EAT TOGETHER
 • Marraskuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ RAVINTOLASSA
 • Joulukuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ JUHLASSA

Jokaisen kuukauden 6. päivä antaa erityisen syyn kutsua tai tulla kutsutuksi. Kodin lisäksi kutsutaan syömään yhdessä yhteiseen pöytään ravintolaan, luontoon, työpaikalle, tapahtumiin, turuille ja toreille. Huhtikuussa 6.4. vietetään Mämmien yötä, 6.5. viritetään pihat grillikauden kunniaksi  ja elokuussa 6.8. juhlitaan kansallista Mustikkapiirakkapäivää.

Varsinainen juhlakausi alkaa 100 päivää ennen satasta eli elo-syyskuun vaihteessa. Silloin vietetään Maailman suurimpia kyläjuhlia. ”Pitkiä pöytiä viritellään jokaisessa Suomen kolkassa ja yhdessä tekemisen into on suuri. Vielä ehtii mukaan!”, hankkeen projektipäällikkö Sini Garam kertoo.

Tekijät ja tapatumat kootaan www.syodaanyhdessa.fi – sivuille.

Käy katsomassa, mitä juhlavuonna 2017 on tulossa, tutustu viestintäkalenteriin!

www.syodaanyhdessa.fi
Syödään yhdessä Facebookissa
Syödään yhdessä Instagramissa 

#syödäänyhdessä #suomi100

 

Lisätietoja Syödään yhdessä –hankkeesta antavat

Sini Garam
+358 50 5870929
sini.garam@elo-saatio.fi

 

Seija Kurunmäki
+358 400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
Susanna Haavisto
+358 40 5060185
susanna.haavisto@elo-saatio.fi

ELO

Author ELO

More posts by ELO