Skip to main content

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnon sai tänä vuonna kolme tahoa: Hurstin perheen luoma vähävaraisten jouluateria, Kotipellon puutarha sekä Pienpanimoliitto. ELO-säätiön vuosittain jakaman palkinnon tavoitteena on osoittaa suomalaisen ruokakulttuurin kirjo tekojen ja tekijöiden kautta.  Palkinnolla ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka lisäävät ruokakulttuurimme kiinnostavuutta meillä ja maailmalla. Palkittavina on myös tahoja, joiden teot näyttävät yhdessä syömisen merkityksen.  Palkinnot jaettiin ELO-gaalassa 28.10.2016 Restaurant Pörssissä.

Lentävä Lautanen -palkinnot 2016 ja perustelut

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry eli Hurstin Apu
Vähävaraisten jouluateria

Hurstin perheen vähävaraisten jouluateria katetaan vuonna 2016 arviolta 50. kerran. Viime vuonna juhlapaikka siirtyi Kisahallista Messukeskukseen, jotta yhteiselle aterialle saatiin mahtumaan yli 2000 henkilöä.

Palkinnon perustelut:
Vähävaraisten jouluaterian järjestäminen on näkyvä osoitus syvästä välittämisestä. Tapahtuma nostaa esiin yhteisen aterian merkityksen ja Suomi100-juhlavuoden tärkeän viestin: Syödään yhdessä – kaikki on kutsuttu! Hurstit ovat vuosikymmenten aikana luoneet Suomessa pohjaa inhimilliselle ja epäitsekkäälle työlle, jota yllättäviä kriisejä tuottava maailmanmeno tarvitsee. Heikki Hurstin työssä jatkuu isä-Veikon perintö, jonka arkkipiispa John Wikström Veikon siunaustilaisuudessa kiteytti: ”Veikko toimi ja auttoi jo silloin, kun toiset vielä aprikoivat hätää ja auttamisen tarvetta”.

Helsingistä alkanut vähävaraisten jouluateria on saanut ympärilleen paljon vapaaehtoisia. Malli on levinnyt myös muille paikkakunnille, jossa eri järjestöt ja vapaaehtoiset järjestävät vastaavia tapahtumia.

ELO-säätiö palkitsee Hurstin Apu – yhdistyksen vetäjän, toiminnanjohtaja Heikki Hurstin sekä hänen auttamisperinnettä jatkavan perheensä.

***

Kotipellon puutarha
Huipputuotteita huippukokeille

Kotipellon puutarha kasvattaa yrttejä, versoja, syötäviä kukkia ja villiyrttejä perheyrityksessä Nousiaisissa. Puutarhan valikoimissa on yli 100 tuotetta, joita kasvatetaan kasvihuoneissa ympäri vuoden. Alun perin kurkun kasvattajana aloittanut yritys kehitti vuonna 2010 päätuotteikseen Mimis-erikoissalaatit. Pari vuotta sitten aloitettu yhteistyö huippukokkien kanssa on nostanut Kotipellon puutarhan sekä suomalaisten että kansainvälisten kokkien suosioon. Vastaanotto puhtaasta Suomesta tuleville kasveille on esimerkiksi HongKongissa ollut innostunutta.

Palkinnon perustelut:
Kotipellon Puutarha on intohimolla ja ammattitaidolla, tiiviissä yhteistyössä huippukokkien kanssa, luonut Mimis-tuotevalikoiman. Tuotteiden ansioista ravintolan asiakas saa syödä myös silmillään. Erityiskiitoksen kokit antavat Kotipellon puutarhan markkinointivastaava Niko Honkaselle asiakaslähtöisyydestä ja huippupalvelusta. Kotipellon puutarha räätälöi maailmalla kilpaileville kokeille myös erikoistuotteita, jotka osaltaan lisäävät koko Suomen mainetta ruokamaana.

ELO-säätiö palkinnon ottaa vastaan Kotipellon puutarhan markkinointi- ja myyntivastaava Niko Honkanen.  Hän luotsaa puutarhaa yhdessä appivanhempiensa Pirjo ja Tapio Mönkkösen kanssa.

***

Pienpanimoliitto ry
Palkinto olutkulttuurin hyväksi tehdystä työstä

Suomi poikkeaa Keski-Euroopan maista siinä, että meillä ei viinin raaka-aine, viinirypäle kasva, eikä meillä ole omaa viinikulttuuria. Sen sijaan oma vahva ja perinteikäs olutkulttuuri meillä on.  Iso osa ohratuotannostamme päätyy erilaisiksi oluiksi suurissa ja pienissä panimoissa. Kasvava määrä pienpanimoita tuottaa pieniä määriä paikallisia erikoisuuksia, joita usein tarjotaan paikallisissa panimoravintoloissa, joissa asiakas voi saada ruokalistan lisäksi olutlistan, jossa jokaiselle ruoalle on oma suositusoluensa, jolla luodaan ihanteellinen makupari.

Pienpanimot aloittivat yhteistyönsä jo 1990-luvulla. Liitto perustettiin vuonna 2008. Viimeisen 20 vuoden aikana pienpanimoiden kokonaismäärä on kasvanut tasaisesti niin että niitä on nyt yhteensä 74 kpl.

Palkinnon perustelut:
Pienpanimoliitto ry on tehnyt monipuolista työtä suomalaisen olutkulttuurin ja alan yrittäjien hyväksi. Rikas suomalainen olutkulttuuri ja alan yrittäjät ovat tulleet entistä näkyvämmiksi oluen ympärille luotujen tapahtumien ansiosta.

Pienpanimotoiminta on aktivoinut ihmisiä oluen tarinoiden kautta tutustumaan oman paikkakuntansa historiaan. Se on saanut suomalaiset näkemään kotimaisen valmistuksen merkityksen sekä ymmärtämään oluemme monet maut ja mahdollisuudet. Hyvä yhteistyö eri kokoisten alan toimijoiden kesken luo pohjaa myös suomalaiselle olutviennille.

Pienpanimoliitto ry:n palkinto annetaan sen perustajalle ja pitkäaikaiselle puheenjohtajalle ja oluttapahtuma-aktiiville, Suomen Sahtiseura ry:n puheenjohtajalle Pekka Kääriäiselle sekä Pienpanimoliiton nykyiselle puheenjohtajalle Mika Tuhkaselle.

Lisätietoja:

ELO-säätiö
www.elo-saatio.fi

Seija Kurunmäki 0400-460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Hurstin Apu
www.hurstinapu.net

Heikki Hursti 050-5828272
Sini Hursti sini.hursti@hurstinapu.fi

Kotipellon puutarha
www.mimis.fi

Niko Honkanen puh. 040-573 6536
Pienpanimoliitto ry:
www.pienpanimoliitto.fi

Pekka Kääriäinen, p. 050-5594013
Mika Tuhkanen, p. 0400-869311

Paino- ja web -laatuiset kuvat voit ladata tästä linkistä!

__________________________________________________________________

Vuosittain jaettavien Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus, johon kuuluu pj. Heikki Antolainen, vpj. Kasperi Saari, Maria Planting, Harri Koskinen, Lasse Lehtinen, Ari Lahti, Rafaela Seppälä, Vesa Lehto, Pekka Terävä ja Heikki Valkama, sekä säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Leena Saarinen ja varapuheenjohtaja Pekka Timonen.

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Säätiön tavoitteena on lisätä ruokakulttuurin arvostusta Suomessa ja tehdä suomalaisesta ruokakulttuurista kansainvälisesti kiinnostavaa. Ruokamatkailun lisääminen on tärkeä tavoitteemme.

Suomi 100 -juhlavuonna ELO-säätiö innostaa suomalaiset syömään yhdessä.

Säätiö vahvistaa suomalaista villiruokaosaamista ja tuo alan toimijoiden kanssa esiin suomalaisen kouluruokailun ainutlaatuisuutta.

Lisäksi Elo-säätiö nostaa esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista järjestämällä vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut sekä vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.

Bettina

Author Bettina

More posts by Bettina