Skip to main content

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija-kilpailut käydään 26.-27.3.2015. Kilpailujen suojelijaksi on pyydetty kansanedustaja Jaana Pelkonen. Kevätmessuille perustetaan kahdeksi päiväksi Vuoden Kokki-kilpailun 20-vuotista taivalta juhlistava Kokit 1995-2015 puutarhassa -pop up -ravintola, jossa nähdään Vuoden Kokkeja vuosien varrelta. Lauantaina 28.3. valitaan Suomen seuraava Bocuse d’Or-edustaja.

Vuoden Kokki on ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1995, ja se viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan. Kaksiosaiseen taistoon on valittu 12 kokkia nimettöminä arvioitujen ennakkotehtävien perusteella. Kokit valmistavat kilpailussa 12 alkuruoka-annosta kalasta ja 12 pääruoka-annosta lihasta. Pakolliset raaka-aineet ovat tänä vuonna kirjolohi, tuore osteri, naudan sisäfile sekä häränhäntä tai häränrinta. 26.3. käydystä alkukarsinnasta jatkaa kuusi kokkia 27.3. loppukilpailuun.

Vuoden Tarjoilija-kilpailussa kisataan salityöskentelyn huippuosaamisesta. Kaksipäiväinen kilpailu käydään samaan aikaan Vuoden Kokin kanssa: tarjoilijat tarjoavat ravintolaelämyksen kisapöydissä istuville vieraille. Kilpailussa arvioidaan mm. asiakaspalvelukokemusta, viinien valintaa sekä alkucocktailien valmistusta. Vuoden Tarjoilija pyrkii nostamaan tarjoilijan ammatin ja koko alan arvostusta ja korostamaan sitä, että ravintolaelämys on aina kokin ja tarjoilijan yhteistyön tulos. Myös Vuoden Tarjoilija-kilpailijat on valittu nimettömien ennakkotehtävien perusteella.

Vuoden Kokki -kilpailun johtaja on Vuoden Kokki 2001 Henry Tikkanen ja Vuoden Tarjoilija –kilpailun johtajana toimii Vuoden Tarjoilija 2014 Toni Yksjärvi. Kilpailuiden suojelijaksi on lupautunut kansanedustaja Jaana Pelkonen.

-Pidän ravintola-alaa todella tärkeänä, sillä se työllistää paljon mm. nuoria ja edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta. Lisäksi alassa on huomattavan paljon kasvupotentiaalia. Haluan, että tulevaisuudessa ravintola-alan huippuosaajia arvostetaan ja että poliittisessa päätöksenteossa alan merkitys tunnustetaan. Siksi otin mielelläni suojelijan roolin vastaan. Erityisesti haluan korostaa, että huippuosaajilla on tärkeä rooli koko ravintola-alan kehityksessä, sanoo Pelkonen.

Kokit 1995-2015 puutarhassa

Kokkien suomenmestaruuskilpailun 20-vuotista taivalta juhlitaan Kokit 1995-2015 puutarhassa -pop up -ravintolalla, jossa esiintyy vierailevina kokkeina monia kilpailijoita vuosien varrelta. Ravintolan suunnittelusta vastaa Vuoden Kokki 2010 Mika Palonen. Ravintola sijaitsee kisa-alueella hallissa kaksi ja on auki 27.3.-28.3. klo 12-17. Paikalla nähdään todellisia tähtiä, mm. historian ensimmäinen Vuoden Kokki Pekka Terävä, viime vuoden voittaja Heikki Liekola ja viimeksi Bocuse d’Orissa loistanut Matti Jämsén

– Saamme viettää juhlavuotta komealla tavalla, kun tuomme menneiden vuosien voittajia tarjoamaan herkullista ruokaa keskelle kisahumua. Yhdessä yhteistyökumppaneittemme kanssa tuomme esiin rautaisten ammattilaisten työtä. Ilman sitä ei suomalainen ruokakulttuuri olisi siinä nosteessa, missä se on nyt, kertoo kilpailuja hallinnoivan ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Kevätmessujen kolmantena päivänä, lauantaina kisataan Suomen seuraavan Bocuse d’Or-edustajan paikasta. Kisakaudelle 2015-2017 pyrkii kolme kovaa ehdokasta, Kristian Karnell Tammisaaresta, Eero Vottonen Helsingistä sekä Ismo Sipeläinen Helsingistä. Bocuse d’Or-karsintakilpailun johtaja on Marko Laine.

 

Vuoden Tarjoilija-kilpailijat

Saara Alander,  Ravintola Roux, Lahti
Iina Hopsu, Ravintola Gaijin, Helsinki
Katrina Laitinen, Ravintola Demo, Helsinki
Mia-Marika Lampinen, Holiday Club Saimaa, Le Biff, Lappeenranta
Taneli Lehtonen,  Ravintola Boulevard Social, Helsinki
Joni Lötjönen, Ravintola Smör, Turku
Ronny Malmberg, Ravintola Gaijin,  Helsinki
Markku Niemi, Ravintola Muru,  Helsinki
Tanja Pöyhönen,  Ravintola Perho,  Helsinki
Tanja Reinikainen, Ravintola Masu Asian Bistro,  Tampere
Noora Sipilä, Ravintola Kaskis,  Turku
Suvi Vainonen,  Ravintola Henriks, Tampere

Vuoden Kokki-kilpailijat

Robert von Bell, Ravintola Story , Helsinki
Teemu Boman, Ravintola Pastor, Helsinki
Mikko Kaukonen, Ravintola Olo, Helsinki
Erno Kemi, Ragu,  Helsinki
Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki
Joona Laamanen, Ravintola Savoy, Helsinki
Hanna Leinonen, Ravintola Ragu, Helsinki
Ville Leminen,  Smör, Turku
Simo Pietarinen, Son of a Punch,  Helsinki
Jarno Seppä, Ravintola Smör, Turku
Ismo Sipeläinen, G.W.Sundmans, Helsinki
Turo Väärti, Ravintola muru, Helsinki

DSC_8438

Kuvassa Vuoden Kokki 2015 semifinalistit. © Manne Stenroos 2015.

Kuvat (12.2. klo 13 lähtien) www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/

Lisätiedot

Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
0400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Henry Tikkanen, Vuoden Kokki -kilpailun johtaja
050 585 8812
htikkan3@gmail.com

Toni Yksjärvi, Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtaja
045 8437 888
toni.yksjarvi@gmail.com

Marko Laine, Bocuse d’Or Suomen karsintakilpailuien johtaja
050 3380337
marko.laine@fi.nestle.com

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. ELO-säätiö vastaa myös Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

Vuoden Kokki – ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen pääyhteistyökumppaneita ovat Metos, Valio ja Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat E. Ahlström, HK, Heinon Tukku, Hartwall, Paulig, Santa Maria, Iittala, Hackman, Astiavuokraus Jubilee, KiiltoClean, À la Carte –kirjat, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Huutokosken Arvo-Kala Oy, Famifarm Oy (Järvikylän yrtit) Ravintolakoulu Perho, Stadin ammattiopisto, Pajunen, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Winestate, Pernod Ricard Finland, Astiavuokraus Jubilee, Aromilehti, Viinilehti ja Vitriini.
www.vuodenkokki.fi
www.vuodentarjoilija.fi
www.bocusedor.fi

Kuvassa Vuoden Tarjoilija 2015 Semifinalistit . ©Manne Stenroos 2015.

ELO

Author ELO

More posts by ELO