Skip to main content

Palkinnot ruokakulttuuriteosta Kyrö Distillery Companylle, Kuusamon kaupungin villiruokahankkeelle ja Hakaniemen hallin kauppiasyhdistykselle.

Lentävä lautanen -palkinto jaetaan vuosittain suomalaisille ruokakulttuuriteoille. Palkinnolla ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö haluaa nostaa esiin edelläkävijöitä ja kiinnostavia ruokatekoja. Tavoitteena on osoittaa suomalaisen ruokakulttuurin kirjo tekojen ja tekijöiden kautta.

Tänä vuonna palkinnon ruokakulttuuriteosta saivat innovatiivinen Kyrö Distillery Company, Kuusamon laajaa yhteistyötä luonut villiruokahanke sekä Hakaniemen ruokahallin perinteestä huolehtiva Hakaniemen hallin kauppiasyhdistys. Palkinnot jaettiin ELO-illallisilla 30.10.2015 Ravintola Pörssissä.

Lentävä Lautanen -palkinnot 2015 ja perustelut

Kuusamon kaupungin Naturpolis-hankkeelle palkinto villiruokayhteistyöstä

Kuusamo on järjestelmällisesti tehnyt alueestaan villiruokakeskusta ja villiruoan kotia. Kaupungissa on tehty paljon työtä, jotta siitä tulisi luonto-, hyvinvointi- ja ruokamatkailun kohde sekä kotimaassa että ulkomailla.

ELO-säätiö palkitsi villiruokahankkeen vetäjän ja yhteistyön rakentajan Elisa Kangasahonsekä keittiömestari-keraamikko Jarmo Pitkäsen, joka on toiminut esimerkin näyttäjänä ja opettajana sekä upeiden aistielämysten tuottajana Kuusamossa jo vuosikymmenen ajan.

Kaksi vuotta toiminut Kuusamon kaupungin, Taivalkosken kunnan, Pohjois-Pohjanmaan liiton ja EU:n rahoittama Naturpoliksen villiruokahanke on lisännyt kuusamolaisten yrittäjien yhteistyötä ja nyt yhteinen visio villiruoan kotipaikasta alkaa toteutua.

ELO-säätiö kiittää Kuusamoa siitä, että ruokamatkailu ja villiruoka ovat kaupungin strategiassa. Villiruoka on jo koulujenkin ruokalistoilla ja se on osa virkistysmatkailun konsepteja. Kuusamo on esimerkki paikasta, jolla on suuret mahdollisuudet käyttää luonnon tarjoamia puitteita markkinoinnissaan.

 

Kyrö Distillery Companylle palkinto juomakulttuurityöstä

Kyrö Distillery Company on osoittanut, että Suomessa voidaan tehdä laadukkaita ja kansainvälisesti kiinnostavia juomia. Vuonna 2012 perustettu Kyrö Distillery Company on osoittanut poikkeuksellista intohimoa ja innovatiivisuutta sekä tervettä markkinalähtöisyyttä toimissaan. Rohkealla otteellaan ja ennakkoluulottomasti markkinoitujen viski- ja gin-tuotteiden saamilla palkinnoilla rukiin tislaamiseen keskittynyt Kyrö Distillery Company on tuonut piristysruiskeen koko alalle.

Kyrö Distillery Company on aktivoinut alkoholikeskusteluamme kohti juomien kulinaarisia ulottuvuuksia ja sen onnistuneet vientitoimet luovat uutta uskoa suomalaiselle elintarvikeviennille. Palkinto annettiin markkinointijohtaja Mikko Koskiselle ja toimitusjohtaja Miika Lipiäiselle.

Kesällä 2015 International Wine and Spirit Competition  valitsi vuotuisessa kilpailussa Gin&tonic –sarjassa voittajaksi Kyrön Napue-ginin. Sitä kiitettiin muun muassa tuotteen hienostuneesta ja pehmeästä mausta. Ruisviinasta, katajanmarjoista ja 16 yrtistä tislattu gin on makuelämys. Kyrön toinen gini, tynnyrikypsytetty Koskue palkittiin kultamitalilla samassa sarjassa.
Hakaniemen Ykköskauppiaat ry:lle palkinto ruokahallin puolustajille

Hakaniemen halli on yksi suomalaisen ruokakulttuurin keskuksista. Se on sekä helsinkiläisten kuluttajien että monen ruokaharrastajan kantaostopaikka. Sinne voi tuoda myös ulkomaalaiset vieraat aistimaan ruokahallin tunnelmaa, aitoja suomalaisia raaka-aineita, kansainvälisiä erikoisherkkuja sekä mieltä lämmittävää palvelua. Parin vuoden sisällä halli on menossa remonttiin ja kauppiaat väistötiloihin. Hallin kauppiasyhdistys tekee nyt työtä, jotta väliaikaisista tiloista saadaan houkuttelevat ja remontti tehdään niin, että halli säilyttää sekä tunnelmansa, tasonsa että asiakkaansa.

Hakaniemen hallin kauppiaat haluavat, että remontin suunnittelussa ja väistöpaikkaa luotaessa kuullaan niin asiakkaita kuin kauppiaitakin. Yhdistys haluaa säilyttää hallin nimenomaan ruokahallina ja pitää huolta hallin erityisominaisuuksista. Palkinnon vastaanotti Hakaniemen Ykköskauppiaat ry:n edustajana hallituksen puheenjohtaja Reinin lihan hallikauppias Pirjo Passinen.

ELO-säätiö haluaa palkinnolla vahvistaa hallin kauppiaiden uskoa siihen, että sitkeys palkitaan ja Hakaniemen asiakkaat seuraavat hallin väkeä väliaikaisiin tiloihin ja palaavat halliremontin jälkeen innolla ruokaostoksille yli 100-vuotiaaseen Hakaniemen halliin.

 

Lisätietoja:

Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö

+358 400 460894

seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

 

Vuosittain jaettavien Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus, johon kuuluu pj. Heikki Antolainen, vpj. Kasperi Saari, Maria Planting, Harri Koskinen, Lasse Lehtinen, Ari Lahti, Rafaela Seppälä, Vesa Lehto, Pekka Terävä ja Heikki Valkama, sekä säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Timonen ja varapuheenjohtaja Leena Saarinen.

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä  myös kansainvälisesti kiinnostavaa.

Innostamme suomalaiset syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna ja entistä enemmän sen jälkeen. Vahvistamme suomalaista villiruokaosaamista ja yhdistämme kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut ja vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.

Kuvassa Lentävä Lautanen -palkinnon saajat: Elisa Kangasaho ja Jarmo Pitkänen, Kuusamo,  Pirjo Passinen, Hakaniemen halli, Miika Lipiäinen ja Mikko Koskinen, Kyrö Distillery. Kuva: Aino Huovio

ELO

Author ELO

More posts by ELO