Skip to main content

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Suomen Bocuse d´Or -kilpailija 2014-2015 on Matti Jämsén. Hän on helsinkiläisen G.W. Sundmans -ravintolan keittiömestari, jonka assistenttina on Antti Lukkari. Kilpailijoiden valmentaja on Eero Vottonen ja kilpailun Suomen tuomari eli presidentti on Ravintola Olon ravintoloitsija Pekka Terävä. Jämsén tiimeineen selvitti tiensä finaaliin sijoittuen viidenneksi Euroopan osakilpailussa, joka käytiin Tukholmassa toukokuussa 2014. Lyonissa tammikuussa 2015 pidettävän kisan liharuoan pääraaka-aineeksi ranskalaiset valitsivat helmikanan. Kala ilmoitetaan myöhemmin.

Matti Jämsén

Kuvassa Matti Jämsén.

Tukholmasta jatkoon pääsi 12 maata Euroopasta. Lisäksi Bocuse d’Or -finaalissa kisaavat yhteensä 10 Aasian ja Latinalaisen Amerikan osakilpailujen parasta sekä kaksi villin kortin turvin mukaan päässyttä maata. Yhteensä Bocuse d’Or -finaalissa nähdään 24 kansainvälistä keittiömestaria. Kilpailumaat ovat Argentiina, Chile, Eesti, Guatemala, Japani, Norja, Espanja, Saksa, Australia, Tanska, Hollanti, Malesia, Sveitsi, Ruotsi, Unkari, Kanada, Iso-Britannia, Ranska, Islanti, Marokko, Singapore, Etelä-Korea, Yhdysvallat ja Suomi. Maailman parhaat keittiömestarit kokoontuvat Lyoniin kahden hektisen kilpailupäivän ajaksi 27.-28.1.2015.

Helmikanaa ja designia

Kilpailijat valmistavat Bocuse d’Or -kilpailusääntöjen mukaisesti kaksi annosta; lihan ja kalan. Lihaksi kilpailun järjestäjä on vahvistanut helmikanan. Kala-annokseen käytettävä laji ilmoitetaan Ranskasta myöhemmin. – Odotin raaka-aineeksi kanalintua. Siinä suhteessa helmikana on mieluinen. Helmikana on meille eksoottinen, vaikka se on ranskalaisille arkipäivää. Saamme helmikanasta lisukkeineen varmasti kiinnostavan toteutuksen, Matti Jämsén uskoo.

Syksyn aikana Matti hakee harjoittelun lomassa kansainvälisiä vaikutteita ja innoitusta Bocuse d´Or -annoksiinsa. Matkat Kanadaan, Ranskan Sial-messuille ja Englantiin tutustuttavat muihin Bocuse-kilpailijoihin, konkretisoivat maailman ruokatrendejä ja samalla tuovat sekä Suomen Bocuse d´Or-kilpailijaa että suomalaista ruokakulttuuria näkyväksi maailmalla.

Matin etuna on kilpailijan vahva luonne ja kokemus aikaisemmasta kilpailusta vuodelta 2011, jolloin kotiin tuotiin viides sija. Se on Suomen kautta aikojen paras Bocuse d’Or -sijoitus.

Esillepanossa käytettävän vadin suunnittelijana on taiteilija Pekka Paikkari. Pekan ja Matin tiivis yhteistyö nostaa ruoan visuaalisuuden korkealle. Sekä ruoka että vati ovat suomalaista designia parhaimmillaan. Tukholmasta siitä yhdistelmästä saatiin parhaan lihavadin palkinto.

Lisätietoja

ELO-säätiö, johtaja Seija Kurunmäki
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi, +358 400 460894
Pekka Terävä, presidentti, Bocuse d’Or Team Finland,
puh +358 50 569 7095

Lehdistökuvia ilman salasanoja: www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/

ELO

Author ELO

More posts by ELO