Skip to main content

Vuoden Tarjoilija 2020 -kilpailuun haetaan mukaan 30.11.2019 tekemällä vuosittain vaihtuva ennakkotehtävä. Tänä vuonna suunnittelutehtävässä tulee toteuttaa menukortti sisältöineen, tehdä kirjallinen osuus ja vastata monivalintakysymyksiin, joilla testataan hakijan juoma, ruoka- ja tapatietoutta. ELO-säätiö lähettää ennakkotehtävät anonyymeina alkukarsinnan tuomariston tuomaroitaviksi ja parhaat valitaan mukaan semifinaaliin. Seuraava Vuoden Tarjoilija -kilpailu käydään Gastro-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 12.-13.3.2020. Mitä vinkkejä hallitsevalla Vuoden Tarjoilija 2019 Heidi Martikaisella on antaa kilpailemista pohtiville?

 

Heidi, mihin kannattaa kiinnittää huomiota kilpailun ennakkotehtävässä?

Ole huolellinen! Lue tehtävänanto kunnolla ja sisäistä se ennen kuin lähdet tekemään tehtävää. Tehtävänannot kannattaa kuunnella erityisellä huolella myös kilpailupäivinä, jotta tiedät mitä olet tekemässä. Vuoden Tarjoilija -2020 -kilpailun ennakkotehtävän ja hakuohjeet löydät osoitteesta: www.elo-saatio.fi/haku-vt20

Tarvitsenko valmentajan valmistautuakseni Vuoden Tarjoilija -kilpailuun?

Tarjoilun perusteet, perustaidot ja juhlatarjoilun hallinta kannattaa olla hallussa kilpailuun hakiessa. Valmentaja ei ole tarpeen. Itselläni ei ole ikinä ollut valmentajaa, mutta minun on ollut mahdollista kysyä vinkkejä enemmän kisataustaa omaavilta. Itse olen treenannut pääosin kotona ja työpaikallani itsenäisesti. Pientä vinkkiä kisaan ja tehtäviin saa jo koulutuspäivässä, joten koulutuspäivän oppeja ehdit hyvin harjoittelemaan myös vielä ennen kilpailuja.

Millaisia Vuoden Tarjoilija -kilpailun kilpailupäivät ovat?

Kilpailupäivät ovat pitkiä, mutta hauskoja. Kannattaa miettiä sellaisia seikkoja, millä pystyt rentoutumaan ennen tehtävien suorittamista. Itsellä tehtävien ”kuivaharjoittelu” mielessä ennen areenalle menoa on helpottanut aina. Itse kilpailutehtävien pituus riippuu paljon tehtävästä. Osa tehtävistä saattaa olla parin minuutin pituisia ja pisimmillään kokonaisuutena 2,5 tuntia, joka on pilkottu eri osa-alueisiin. Kilpailussa voi unohtua se, että tehtäviin on annettu tietty aikaraja. Aikatauluttamista voi ja kannattaa treenata etukäteen kotona tai töissä aikatauluttamalla omia työtehtäviään ja toimintoja.

Miia Sironen, apulaisravintolapäällikkö Ravintola Pöllöwaari, toimii Vuoden Tarjoilija 2020 -kilpailun päätuomarina.

Millainen vaatetus minulla tulee olla kilpailupäivinä?

Sinulla tulee olla siisti tarjoilijan asu. Puhtaat vaatteet ja huoliteltu olemus. Kannattaa
kiinnittää huomiota myös kenkiin. Mustat nahkakengät viimeistelevät
huolitellun ulkoasun. Kauluspaidan ja essun saat kilpailuun kilpailun vaatekumppanilta Pajunen Oy:ltä. Tuomarit huomioivat kilpailijoiden ulkoisen olemuksen subjektiivisissa arvioinneissa. 

Olen nähnyt, että kilpailijoilla on assistentti. Ketä assistentit ovat ja
mikä on heidän tehtävänsä?

Assistentit ovat ainakin menneinä vuosina olleet Perho Liiketalousopiston tarjoilijapuolen opiskelijoita. Assistentin tehtävänä on auttaa kilpailijaa kilpatilanteessa. Assistentit eivät
kanna lautasia tai tule mukaan kisa-areenalle, mutta heitä voit hyödyntää takatiloissa ja pyytää esimerkiksi täyttämään vesikannuja, viemään tiskejä ja hakemaan tarvittavia välineitä seuraaviin työvaiheisiin.

Perho Liiketalousopiston tarjoilijapuolen opiskelijoita.

Onko minulla kilpailussa jokin tila, jossa säilytän tarjoilijan työvälineitä?

Kaikilla kisaajilla on oma hylly lähellä tarjoilualuetta, jonka saa järjestää haluamaansa muotoon ennen kilpailua. Kukaan muu ei käytä hyllyä, joten järjestys saa olla sellainen kuin itse haluat. Tarjoilijan työvälineistä sinulla saa olla mukana oma pullonavaaja.

Onko viinin dekantoinnissa eroa kilpailu- ja työtilanteessa?

Kisatilanteessa dekantointiin voi valmistautua töissä treenaamalla ja harjoittelemalla jutustelua ja oman tekemisen selittämistä dekantointia suorittaessa. Suurimpana erona ovat ehkä useammat työvaiheet dekantoinnissa kisatilanteessa, mitkä töissä saattaa ajanpuutteen vuoksi oikoa. Käy You Tubessa katsomassa video, jossa kerron viinin dekantoinnista kilpailutilanteessa: https://www.youtube.com/watch?v=bGS0ANf25KE

Ääneen omasta kilpailusuorituksesta kertomista riippumatta tehtävästä kannattaa myös tosiaan harjoitella etukäteen. Kilpailutilanteessa sinun tulee koko ajan kertoa mitä teet ja missä vaiheessa, koska tuomarit eivät voi lukea ajatuksiasi. Varsinkin jos teet jonkin yllättävän valinnan tai jonkin
asian eri tavoin kuin on tavallista, niin on hyvä selostaa miksi, jottet menetä pisteitä tuomareilta.

Viinin dekantointi kilpailutilanteessa eroaa dekantoinnista töissä.

Jos en voita kilpailua, niin kannattaako minun hakea seuraavana vuonna uudelleen?

Totta kai sinun kannattaa hakea uudestaan! Mielestäni asenne ratkaisee. Itse tykästyin kilpailuihin heti ensimmäisellä kerralla jo pelkän yhteishengen vuoksi, joten kannattaa ehdottomasti tulla kisoihin hakemaan uusia tuttavuuksia ja oppimaan uutta. Pettymys on aivan normaali tunne hävitessä, mutta kannattaa ottaa aina kaikki irti kisasta ja kysellä ja oppia konkareilta, jolloin saa taas uutta pontta seuraavia kisoja varten. Kisoissa on kova taso, enkä ole itse lannistunut, vaikka hain kilpailuihin yhteensä kolme kertaa. Jokainen kilpailu on opettanut minulle aina uusia asioita sekä tietysti käsittelemään paremmin omia pettymyksiä.

Vuonna 2019 kultaa voitti Heidi Martikainen (keskellä), hopeaa Christian Angelov (vasemmalla) ja pronssia Leeni Hyvärinen (oikealla).

 

Kuvat Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailusta by Santeri Stenvall. Lisää kuvia kilpailusta täällä.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun tarkoituksena on edistää ammatillista huippuosaamista ja innostaa alalle uusia alan opiskelijoita. Kilpailun ja edustusvuoden aikana tuodaan esille tarjoilijan ammatin vaativuus ja monipuolisuus, mutta myös työnilo. Kilpailun avulla ELO-säätiö pyrkii yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa nostamaan tarjoilijan ammatin ja koko ravintola-alan arvostusta.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun järjestää ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, ELO-säätiö, yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Vuoden 2020 vahvistettuja pääyhteistyökumppaneita ovat: Messukeskus, Metos Oy Ab, Valio Oy, Viking Line Abp ja Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku. Muita yhteistyökumppaneita ovat: Ainoa Winery Oy, Aromi-lehti, Astiavuokraus Oy Jubilee, E.Ahlström Oy, MaRa ry, Meira Oy, MTK ry, NORD-T, Pajunen Oy, Perho Liiketalousopisto, Polar Electro Finland Oy, SLC ry ja Vitriini-lehti.

 

Kia

Author Kia

More posts by Kia