Skip to main content

Kotitaloustunneilla syttynyt kipinä ruoanlaittoon on vienyt Heleniuksen palkintosijoille monissa alan kilpailuissa. Yksinkertaisuuteen ja laadukkaisiin raaka-aineisiin uskova kokki nimeää kotimaisen kuhan yhdeksi suosikkiraaka-aineistaan – sekä kotona että ravintolassa. Hän valmistaa kalan mökillä joko savustaen tai paistettuna, isänsä kanssa.

Helenius kertoo viihtyneensä keittiössä jo lapsena, ja pitäneensä sekä vanhempiensa että isovanhempiensa tekemästä ruoasta. 

— Tykkäsin myös aika lailla kaikesta ruoasta myös ravintoloissa!

Kotitaloustunneilla syttynyt innostus keittiötyöskentelyyn vaihtui ammatiksi, kun liiketalousopisto Perhossa opiskellut kaveri kehui opinahjoa. Helsinkiläisessä ravintola Olossa työskentelevä Helenius valmistui kokiksi vuonna 2013. Myös ensimmäisen kilpailumenestyksensä hän saavutti jo opiskeluaikoina.

— Innostuin kilpailemisesta, kun voitin ravintolakoulujen SM-kilpailut opiskellessani Perhossa. Jos en olisi menestynyt, en olisi ehkä jatkanut kilpailemista. Toisin kuitenkin kävi, ja olen kilpaillut siitä lähtien aktiivisesti. Haluan tietysti olla mahdollisimman hyvä, ja haastaa itseäni.

Helenius on voittanut myös muun muassa arvostetun Pohjoismaiden nuori kokki -tittelin, ja ylsi vuonna 2019 Vuoden Kokki -kilpailuissa toiselle sijalle.

Omasta ravintolasta haaveileva Vuoden Kokki odottaa edustusvuodelta uusia haasteita

Vuoden Kokki -voittaja kertoo haaveilevansa omasta ravintolasta, ainakin joskus tulevaisuudessa. Lähitulevaisuudessa häntä odottaa kuitenkin edustusvuosi suomalaisen ruokakulttuurin kentällä.

— Haluaisin kokeilla asioita, joita en ole tehnyt juurikaan aiemmin, kuten ruokien suunnittelemista muualle kuin omaan ravintolaan. Olossa on tietty tyyli, jota annoksissa noudatetaan, mutta olisi kiinnostavaa kokeilla tehdä myös muille – hypätä pois tutusta.

Helenius pyrkii lämpimien annosten suunnittelussa yksinkertaisuuteen, jotta raaka-aineiden herkullisuus pääsee mahdollisimman hyvin esille. Myös annosten visuaalisuus on hänelle tärkeää, mikä näkyy myös hänen Vuoden Kokki -kilpailuja varten toteuttamissaan upeissa annoksissa.

Ravintolaruoan elämyksellisyys kasvaa, ja sitä saa yhä useammin suoraan kotiovelle

Käydessään itse ravintoloissa syömässä, Helenius arvostaa ruoan lisäksi kokonaisvaltaista elämyksellisyyttä. Hän uskoo, että se on trendi, joka tulee kasvamaan ravintola-alalla myös tulevaisuudessa.

— Elämyksiä haetaan nykyään enemmän ja enemmän. Enää asiakkaat eivät tule viiden hengen kabinettiin ainoastaan syömään, vaan ravintolakäynti on kokonaisvaltainen.

Vuoden Kokki -voittaja ennustaa myös kotimaisten raaka-aineiden arvostuksen ja hyödyntämisen ravintoloissa kasvavan entisestään, kun sesonkiajattelu vahvistuu edelleen.

— Se on hieno juttu. Varmasti myös nouto- ja kotiin kuljetettu ravintolaruoka kasvattavat suosiotaan nyt, kun ihmiset oppivat niitä käyttämään. Uskon, että ravintoloilla on edessään vielä valoisa tulevaisuus, kun kriisi hellittää – ihmiset haluavat käyttää palveluita ja tukea suosikkiravintoloitaan.

Vuoden Kokki haluaa jatkuvasti kehittää luovuuttaan

Pitkään jalkapalloa harrastanut Helenius aprikoi, että kilpailunhalu on peräisin myös urheiluharrastuksesta. Kokkina hän kertoo jatkuvasti etsivänsä uusia tapoja olla luova ja kehittyä.

— Uskon, että luovuus ja muuntautumiskyky ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä taitoja keittiöammattilaisille. Itse saan ideoita raaka-aineista – mikä milloinkin on parhaimmillaan. Koskaan en ole valmis.

Esikuvikseen Helenius mainitsee kaikki työnantajansa – sekä tietenkin kaikki aiemmat Vuoden Kokki -voittajat, joiden joukosta löytyvät tietenkin kotimaiset alan huiput.

 

Tutustu aikaisempien vuosien Vuoden Kokki -voittajiin

Kia

Author Kia

More posts by Kia