Skip to main content

Teemu Boman

Osasin odottaa tämän vuotista kilpailua, koska olen osallistunut jo viidesti aiemmin, pian pääsen taas kisakeittiöön haastamaan itseni. Kaksi hopea mitalia ovat toki arvokkaita, mutta kultamitali olisi kiva lisä. En oikeastaan jännitä mitään. Teen parhaani ja toivon että se riittää. Olisihan se mukava viedä kultamitali kotiin.

Farouge, Mecca, Sipuli, Grotesk, BLÄK, Pastor ja Palace ovat aiempia työpaikkojani ja tällä hetkellä työskentelen Finnjävelissä. Listaa on jo hieman, mutta onhan tässä jo alla jokunen tovi työuraa. Olen ylpeä siitä että urallani olen saanut opastaa nuorempia ihmisiä työhön jota itse rakastan.

Uskon että kaikesta saa valmistettua jotain hyvää, jotkut asiat vain vaativat enemmän työtä ja mielikuvitusta. Tärkeintä on saada asiakkaalle hyvä ravintolakokemus ja ruokaa,  josta jää hyvä mieli. Toki myös uuden luominen ja ruokatuotteen kehittäminen on hyvä bonus. Oikea juoma ruoan kanssa tekee illasta aina paremman. Ystävällisyydellä ja hymyllä pääsee aika pitkälle.

Odotan näkeväni lähitulevaisuudessa sen, että valtiotasollakin ymmärretään ruoan tärkeys matkailussa, ja se että ruoka kuvastaa kulttuuria jokaisessa maassa ja kertoo tarinan sen maan historiasta. Elämme kiinnostavia aikoja ja mitä vain voi tapahtua.

Edustusvuodelta toivon kontakteja uusien kumppaneiden kanssa ja haluaisin päästä kehittämään Vuoden Kokki -kilpailua. Yhteistyökumppaneiden kanssa olisi hienoa tehdä erilaisia tapahtumia ja demoja. Lisäksi haluaisin matkustaa ja syödä kiinnostavissa paikoissa.

Pidän itseäni itsepäisenä ja sanavalmiina moniosaajana. Minulle on tärkeää jatkuva kehittyminen ja tartun asioihin varmalla, mutta rennolla otteella. Ruoan historia, mytologia ja kansantarut ovat olleet aina minua kiinnostavia aiheita. Uskon, että ihmisen pahin vihollinen on ihminen itse.

 

 

Kim Mustonen

Kuulin kilpailuista kollegoiden ja sosiaalisen median kautta. Olen ylpeä, että pääsin mukaan. Haluan haastaa itseni, kokea uutta ja kehittyä sitä kautta kokkina. Odotan että pääsen finaalin näyttämään taitoni ja saan kirkkaimman mitalin kaulaani. Valmistautuminen kilpailuun on jännittävää.

Olen työskennellyt Michelin ravintoloissa ympäri maailman New Yorkista Etelä-Koreaan sekä Australiaan asti. Aiempia työpaikkojani ovat mm. Ravintola Grotesk, Bentley Restaurant & Bar, Ryunique ja The Ledbury ja nyt olen Garden by Olo ravintolassa. Ruokaelämysten luominen on minulle tärkeää jokapäiväisessä työssäni. Toivon, että tulevaisuudessa syötäisiin vielä enemmän ravintoloissa iltaisin, ettei se olisi vaan sellaista kerran pari vuodessa, kun on joku spesiaali tapaus niin käydään.

Minulle on tärkeää itseni ylittäminen ja kehittyminen ammatissani alani huipulle, niin että voin olla esimerkkinä muille.  Haaveeni on perustaa jonain päivänä oma ravintola kokkikollegojen kanssa.

Toivoisin edustusvuodeltani työntäyteistä vuotta, päästä olemaan esimerkkinä tuleville kokeille. Haluisin päästä tuotekehityksiin mukaan, päästä promoamaan heidän tuotteitaan sekä lisäämään myyntiä heille. Haluaisin myös lähteä ruokamatkalle viikoksi pariksi, näkemään ja kokemaan uutta.

Ette ehkä tiedä että olen asunut aikuisikään saakka Pohjois-Karjalassa Nurmeksessa ja harrastan metsästystä sekä kalastusta enempi ja vähempi. Uskon että ruoanlaitossa mennään maku edellä ja muut tulee perässä. Raaka-aineiden monipuolinen käyttö on myös tärkeää. Mottoni on ”Rakasta ruokaa, nauti ruoanlaitosta!”

Matti Roiniola

Näin ensikertalaisena kisatilanne tulee olemaan jännittävä, mutta uskon selviäni siitä rennoin ottein niin kuin päivittäisestä työstänikin – mä oon jo niin vanha ettei jaksa jännittää! Erik Mansikka (Vuoden Kokki 2013) painosti minut hakemaan ja olen ylpeä, että pääsin useiden hakemusten joukosta mukaan.

Asiakkaiden tyytyväisyys ja tiimipeli työntekijöiden kesken, kuten yhteen hiileen puhaltaminen ja moitteettomasti toimiva kommunikointi ovat minulle tärkeitä asioita. Rentoa ja rehellistä ruokaa, maku ensin! Pahin skenaario on, että asiakas lähtee nälkäisenä ravintolasta kotiin. Viimeisimmät työpaikkani ovat Smör, Kaskis ja nyt olen Kakolanruusussa.

Toivon että ravintolakokemus muuttuisi vieläkin rennommaksi asiakkaan näkökulmasta, ja turha kiukuttelu ja alaisille huutaminen ja haukkuminen loppuisi, siitä ei ole kenellekään hyötyä! Posin kautta, huumorilla ja pilke silmäkulmassa kun mennään niin tulee yleensä parasta! Olisi myös nastaa, jos ravintolakulttuuri leviäisi vieläkin enemmän pieniin kaupunkeihin ja vieläkin enemmän ulos pääkaupunkiseudulta.

Uuden löytäminen, itsensä voittaminen ja musiikki ovat intohimoni ammattini lisäksi, tosin työn lisäksi ei hirveästi kerkee harrastaa. Haluaisin tutustua lisää eri ruokakulttuureihin reissaamisen yhteydessä ja kehittyä edelleen kokkina! Olen positiivinen, kaikki huomioon ottava ja minulla on pitkä pinna. Minut erottaa muista kilpailjoista viettelevät silmät ja raisiolaisuus.

Alfred Tallberg

Tänä vuonna ”pakotin” itseni hakemaan mukaan kilpailuun, koska olen jo muutaman vuoden miettinyt osallistumista. Hain mukaan haastaakseni itseni ja oppiakseni – olen ylpeä että olen nyt mukana. Eniten jännitän kokemattomuuttani, koska kilpailutilanne tulee olemaan minulle täysin uusi kokemus.

Olen työskennellyt Haikon Kartanossa, Sicapellessä, Atelje Finnessä, Krog Roballa, Sinnessä Helsingissä ja Brasserie L’amourissa. Tällä hetkellä työskentelen Latvassa. Kehittyminen ja raaka-aineiden monipuolinen käyttö on minulle tärkeää päivittäisessä työssäni.

Tulevaisuudessa toivon näkeväni vastuullisempaa ruokatuontantoa, mm. luomutuotteiden käyttämisen ja hävikin minimoinnin lisääntymistä. Mielestäni ruoanlaitossa ajatus ”yksinkertainen on kaunista” toimii. Haen inspiraatiota muualtakin kuin keittöstä, esimerkiksi taiteesta ja luonnosta. Haluaisin käydä syömässä ulkomailla huippuravintoloissa ja toteuttaa projekteja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Luomuruoka ja ”järkevä ruoanlaitto” on intohimoni. Harrastan juoksemista ja pienpanimo-oluita, mutta yleensä en samaan aikaan.

 

Kalle Tanner

Näin sosiaalisessa mediassa tiedotteen ennakkotehtävästä ja vanhat työkaverit jotka ovat itse kilpailleet kannustivat lähtemään mukaan. Itsellä heräsi kiinnostus kilpailemista kohtaan vähän myöhäisemmässä vaiheessa uraa. Odotan uutta mielenkiintoista kokemusta ja itsensä haastamista uudessa ympäristössä.

Jännitän ehkä sitä, että kaikki onnistuu kilpailussa harjoitellun mukaisesti, eikä tule liikaa yllättäviä vastoinkäymisiä. Keittiössä pyrin toimimaan aina rauhallisesti, johdonmukaisesti ja harkitusti, en usko turhaan hätäilyyn tai raivoamiseen.

Työssäni minulle on tärkeää uusien asioiden oppiminen ja kokeileminen. On myös hienoa nähdä, jos pystyy itse opettamaan tai innostamaan muita ihmisiä omassa työssään. Sekä tietysti tyytyväiset asiakkaat.

Pisimpään olen työskennellyt Sundmans Krogissa sekä G.W.Sundmansilla, nyt olen töissä Villa Störsvikissä. Työn osalta olen muutenkin saanut olla mukana mielenkiintoisissa projekteissa ja tapahtumissa mm. päässyt olemaan osa Suomen Bocuse d’Or -edustajien, Vottonen ja Sipeläinen -valmennusryhmiä ja se on ollut erittäin mielenkiintoista ja opettavaista.

Teen ruokaa vahvasti maku edellä, en tahdo rajata tekemistäni liiaksi vallitsevien trendien mukaan, tai lokeroitua mihinkään tiettyyn tyylisuuntaukseen. Olen kiinnostunut viineistä sekä viinin ja ruuan yhdistämisestä, mutta olen myös erittäin kiinnostunut oluesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Toivoisin että asiakkaalle olisi mahdollisimman rento ja kotoisa olo. Pyrin toteuttamaan tätä tekemällä asiat kuten toivoisin itse ne ravintolassa kokevani.

Haluaisin että nyt jo yleistynyt yrittäjävetoisuus ravintoloissa ja tämän kautta entistä monipuolisempi ja mielenkiintoisempi ravintolatarjonta Suomessa kasvaisi, muuallakin kuin Helsingissä. Toivoisin myös että ihmiset uskaltaisivat lähteä rohkeammin ja useammin syömään ravintoloihin, arkenakin.

Työskentely monipuolisesti uusien ihmisten kanssa uusissa mielenkiintoisissa ympäristöissä ja tilanteissa on sitä, mitä toivoisin jos voittaisin Vuoden Kokki -kilpailun.

Vapaa-ajallani seuraan suhteellisen intohimoisesti jalkapalloa.

Mikko Kaukonen

Hain mukaan muutaman alalla työskentelevän kollegani kannustamana. Tämä on nyt neljäs kerta, kun olen mukana. Odotan uusia kokemuksia ja voittoa. Toivottavasti pystyn ylittämään itseni kilpailussa jännityksen ja paineen alla.

Olen ylpeä siitä, että olen saanut vuosien varrella työskennellä monen suomalaisen huippukokin kanssa. Työskentelen tällä hetkellä ruoka-alan monitoimiyrityksessä Food Camp Finlandissa. Aiempia työpaikkojani ovat mm. ravintola Olo, Grotesk, Havis, Lyon, Frescorante ja Bellevue.

Päivittäisessä työssäni minulle on tärkeää sekä itseni että muiden kehittäminen, puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet sekä suomalaisen ruokakulttuurin edistäminen. Tulevaisuudessa toivon suomalaisen ruokakulttuurin kehittyvän sekä sen arvostuksen nousevan kansainväliselle tasolle.

Jos voittaisin kilpailun toivoisin mielenkiintoisia projekteja, joilla pystyisimme aidosti kehittämään ja kasvattamaan alan arvostusta ja Vuoden Kokki -tittelin merkitystä ja arvostusta.

Karoliina Jaakkola

Oon seurannut kisoja jo useamman vuoden, joten sitä kautta kasvoi nälkä lähteä itsekin jonakin päivänä kisaamaan. Keittiömestarin tuuppauksella kuitenkin sitten lopulta hain. Odotan ennen kaikkea itseni haastamista. On mahtavaa päästä kokeilemaan niin erilaista tapaa tehdä verrattuna arkiduuniin.

Jännitän eniten oman parhaani alittamista. Lähdetään kuitenkin hakemaan sitä omaa parasta ellei parempaakin, joten tuntuisi tosi pahalta jos en pystyisikään sitä tekemään jostakin syystä.

Ennen valmistumista työskentelin useammassa paikassa kuten, Humppilan Café Lasikellossa, Riihimäen Scandic hotellilla ja Hyvinkään Fazerillakin pienen hetken. Kouluaikojen loppupuolella aloitin Murussa ensin salin puolella, josta sittemmin siirryin nykyiseen työhöni keittiöön.

Muru onkin mahtava oppipaikka nuorelle kokille. Meillä vaihtuu kahden viikon välein menu täysin uusiin juttuihin, joten pääsen haastamaan itseäni päivittäin, jos en uusien asioiden parissa, niin tekemällä vanhoja tuttuja asioita vielä paremmin ja hiotummin. Ja saan tehdä virheitä ja yrittää uudelleen, se on kaikkein tärkeintä.

Olen hyvällä tiellä ylöspäin, siitä olen ylpeä. Uskon, että ne konkreettiset saavutukset tulee sitten ajallaan, kun jaksaa vaan painaa. Olen persoonallinen, hyvän asenteen omaava nuori kokki, joka tekee ruokaa vahvasti omalla tyylillään, omaksuen koko ajan uusia tapoja ja tyylejä. Mulla ei taida sen kummallisempaa filosofiaa olla, tehdään ja syödään ruokaa, mikä on hyvää ja juodaan ja tarjoillaan juomaa, joka maistuu.

Ruokakulttuurissa on ehdottomasti tulossa kiinnostavia juttuja, esimerkiksi nyt jo vähän pinnalla olevat hyönteiset. Henkilökohtaisesti toivoisin askelta yksinkertaisuuteen ja vieläkin enemmän ”maut edellä”- henkiseen meininkiin. Yksinkertaisesti kaunis voisi olla se juttu.

Jos voittaisin Vuoden Kokki -kilpailun niin tietenkin haluaisin päästä mukaan leikkimään uusilla ja ihmeellisillä välineillä ja testailemaan erilaisia raaka-aineita, jos sellaiseen olisi mahdollisuus. Haluaisin myös lähteä tsekkaamaan meininkiä Suomen ulkopuolelle ja pyydystämään parhaimmat ideat ja uusimmat trendit.

Pelasin ennen jääkiekkoa naisten SM -liigassa ja vähän maajoukkueen mukanakin. Heilun edelleenkin ulkojäillä, silloin kun työt ja säät antavat periksi.

Ville Korhonen

Kuulin Vuoden Kokki -kilpailusta Facebookista, mutta toisaalta kilpailun ennakkotehtävää osaa myös odottaa, kun on monta kertaa hakenut. Tänä vuonna hain mukaan parantaakseni viimevuotista suoritustani Peurungalla.

Odotan kilpailulta kovaa tasoa, mielenkiintoista yllätystehtävää ja uusia kontakteja. Minulle yksittäistä jännityksen syytä ei ole vielä selkeytynyt, mutta sen tiedän että suurin jännitys iskee, kun on menossa kisapaikalle.

Olen työskennellyt Villa Störsvikissä, Sassossa, Demossa ja nyt olen töissä Savoyssa. Päivittäisessä työssäni minulle on tärkeää asiakas ensin -periaate sekä uuden oppiminen ja oivaltaminen ja sitä myötä jatkuva kehittyminen.

 

 

 

Mikko Pynnönen

Kuulin kilpailusta ravintolaan jaetusta Vuoden Kokki -esitteestä. Olen osittain mukana työkavereiden kannustuksesta ja yllytyksestä johtuen, mutta minulla on myös palava halu kilpailla. Vuonna 2014 sijoituin 2. sijalle Euroskills -kilpailussa.

Kokeneena kilpailijana olen oppinut että jännittäminen kannattaa jättää kilpailun jälkeiselle ja tulosten väliselle ajalle. Odotan haasteita, onnistumisen tunnetta ja tietenkin voittoa.

Aikaisemmin olen työskennellyt mm. ravintola Lyonissa, Långvikin hotellin ravintolassa, kesäkauden ravintola Särkänlinnassa, Pure Bistrossa ja ravintola Luomossa. Olen ylpeä nykyisestä työpaikastani ravintola Olossa, joka on mielestäni yksi Suomen parhaista ravintoloista. Työssäni minulle on ehdottomasti tärkeää itseni kehittäminen sekä kokkina että ihmisenä, uuden oppiminen sekä elämysten luominen asiakkaille.

Minulla on korkea työmoraali, hyvä vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa ja paineensietokykyä unohtamatta pilkettä silmäkulmassa. Matkustaminen on lähellä sydäntäni. Tulevaisuudessa haluaisin nähdä Suomessa enemmän katuruokakulttuuria.

Anssi Riihimäki

Vuoden Kokki -kilpailu on minulle tuttu jo monen vuoden takaa, sijoituin 3. sijalla vuonna 2016. Kilpailun kautta voin saada uusia kontakteja, haastaa itseni ja toki palkintokin houkuttaa. Jännittää minkälaisia raaka-aineita on luvassa. Toivon että kilpailun järjestelyt ovat hyvät ja että paras kokki voittaa.

Työskentelen tällä hetkellä ravintola Finnjävelissä. Lisäksi olen työskennellyt ravintola Olossa, Savoyssa, ravintola Groteskissa, ravintola Havisissa ja ravintola Sundmans Krogissa. Itseni kehittäminen on minulle erityisen tärkeää, kuten myös raaka-aineiden arvostus – makuyhdistelmät ja sesongit ovat ruokafilosofiani keskiössä, myös eettiset periaatteet ovat mielestäni olennainen osa nykyaikaa.

Uskon että tulevaisuudessa arvovalinnat alkavat ohjaamaan ihmisiä valinnoissa voimakkaammin ja että ihmisten ja ympäristön hyvinvointi alkaa kiinnostaa yhä enemmän kuluttajia. Näen myös että ollaan valmiita maksamaan elämyksistä enemmän.

Toivoisin edustusvuotenani tutustuvani enemmän alan toimijoihin, kuten raaka-aineiden tuottajiin. Toivoisin yhteistyökumppaneilta laajasti tietoa heidän tuottamista raaka-aineista ja uusia kontakteja. Haluaisin myös tehdä jonkun pienen ruokamatkan.

Moni ei tiedä, että olen kotoisin Keski-Suomesta. Vapaa-ajalla hifilaitteet kiinnostavat ja lumilautailua on tullut harrasteltua joskus innokkaastikin. Mottoni on ”Kaikesta voi oppia jotakin.”

Sami Sorvoja

Kilpailuvietti ja halu kehittää itseäni sai minut lähtemään mukaan. Olen kyllä jo useamman vuoden seurannut kilpailua ja osallistunutkin neljä kertaa. Aina on hieno fiilis, kun pääsee kisaamaan!

Kisatilanne on jännä paikka. Varsinkin ne muutamat minuutit, kun olet valmiina keittiössä ja odotat milloin oma aikasi alkaa. Odotan itseni haastamista ja poistumista mukavuusalueeltani. Vahvuuksiani ovat kilpailukokemus, elämänkokemus, paineensietokyky ja omannäköinen kädenjälki.

Olen työskennellyt Jyväskylässä useammassa ravintolassa, joista viimeiset 9 vuotta Pöllöwaarissa. Olen ylpeä siitä, että minuun ja ammattitaitooni luotetaan siinä määrin, että saan johtaa keittiötä. Pidän uusien annosten kehittelemisestä ja siitä, kun asiakkaat ovat positiivisesti yllättyneitä nauttimastaan ateriasta ja palaavat kerta toisensa jälkeen takaisin. Tällä hetkellä yritän tehdä niin yksinkertaista ruokaa kun vain uskallan siten, että se on vielä mielenkiintoista.

Toivoisin, että ihmiset kävisivät enemmän ulkona syömässä. Ei ravintolaan lähtemiseen tarvita välttämättä mitään juhlaa tai tärkeää tapahtumaa. Ravintolassa voi käydä ihan vain sen takia, että on kiva käydä ravintolassa syömässä.

Vapaa-ajalla perheeni on ykkönen, mutta jäljelle jäävän ajan harrastan intohimoisesti boulderointia ja kalliokiipeilyä. Mottoni on ”Riskillä saa vetää mutta tyhmä ei kannata olla.”

Jesse Valkama

Edessä on ensimmäinen kisani johon lähdin mukaan yhden kilpakumppanini suostuttelemana. Hetken mietittyäni päätin kokeilla jotain uutta ja haastaa itseni lähtemällä ensimmäiseen kisaani. Olen ylpeä, että olen kovassa porukassa mukana Vuoden Kokki 2018  -semifinaalissa. Yritän pitää hauskaa, oppia ja ottaa kokemuksesta kaiken irti. Jännitän uutta tilannetta, mutta yritän ottaa rennosti.

Jatkuva oppiminen, laadukkaat raaka-aineet ja mukavan porukan kanssa yhdessä tekeminen ilman turhia tärinöitä on tärkeää työssäni. En ole vielä ihan varma ruokafilosofiastani näin vähän yli vuoden ravintola-alan työkokemuksella, mutta – puhtaat raaka-aineet sesongin mukaan ja valmistetaan korostaen niiden omaa makua. Tällä hetkellä työskentelen ravintola Olossa ja aiemmin olen ollut töissä mm. ravintola Kappelissa.

Toivon oppimista sekä alan huippuosaajiin tutustumista jos voitan kilpailun, ja ruokaahan sitä olisi mukava tehdä erinäisissä tapahtumissa. Toivon myös alan jatkavan kasvuaan tulevaisuudessa ja ihmisten käyvän enemmän ravintoloissa yhdessä, elämyksien perässä.

Olen intohimoinen karaoken harrastaja pikkutunneilla. ”Anna tuulen puhdistaa” -lausahdus kuvastaa minua.

Äänestä suosikkiasi

ELO

Author ELO

More posts by ELO