ELO-säätiön vetämä ruokatoimijoiden laaja yhteinen ”Syödään yhdessä ”-hanke on valittu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan ja hanke saa Suomi100-tunnuksen käyttöönsä.
Ruoka-ala on yhdessä valinnut teeman ja tavoitteet juhlavuodelle. Mukaan on jo nyt lupautunut yli 30 toimijan joukko, joka budjetoi Suomi100 -juhlavuoden toimet vuosien 2016 ja 2017 budjetteihinsa. Syksyn aikana joukko kasvaa. Näin saadaan monista puroista syntyvä ilmiö, jonka vaikutukset jäävät elämään juhlavuoden jälkeenkin.
MTK ja ELO-säätiö lähtivät tämän vuoden alussa kutsumaan ruoka-alan toimijoita syömään yhdessä ja pohtimaan, miltä 100-vuotias Suomi maistuu. Joukkoon liittyi Maa- ja metsätalousministeriö, Martat ja Fazer ja pian oli koossa kasvava joukko yhteisöjä ja yrityksiä, jotka haluavat tehdä työtä, jotta vuonna 2017 koko Suomi syö yhdessä, koko vuoden, jokaisella paikkakunnalla. Näin herätetään henkiin jakamisen kulttuuri ja luodaan uusia tapoja ja yhteistyömalleja.
Erilaisia juhlavuoden tapahtumia ovat luomassa MMM:n, Marttojen, ELO-säätiön ja MTK:n lisäksi ainakin ETL, PTY, Mara, Finpro, Visit Finland, Metsähallitus, Leijona Catering, Maaseudun sivistysliitto, Ruokatieto, Kanresta Oy/Finlandiaravintola, Maa-ja kotitalousnaiset, Ruokatieto, Suomen Keittiömestarit ry, Paulig, Suomen Kylätoiminta ry, Eskimo, Hotelli-ja Ravintolamuseo, Ravintolakoulu Perho, Haaga-Perho, Suomen Gastronomien seura, Alko, Fazer, Atria, Olvi, Altia ja Lingnell@Piispanen. Monien suomalaisten brändien kanssa keskustelut ovat vielä kesken tai kokonaan käymättä.
Lähtökohtana Syödään yhdessä -hankkeelle on tieto siitä, että suomalaiset perheyhteisöt ovat Euroopan heikoimpia yhdessäsyöjiä. Yhdessä toimijajoukon kanssa on saatu aikaan monipuolinen ideapankki. Tällä hetkellä suunnitellaan tapahtumia ja viestintää, joka saa meitä jakamaan ruokahetkiä, tutustumaan uusiin ihmisiin, innostumaan ja innovoimaan. Se luo pohjan vuoden 2017 vuosikalenterille, joka toimii runkona, joka innostaa tekemään yhdessäsyömisestä ilmiön.
Siihen tarvitaan vuosina 2015-2016 ennakkoluulotonta yhteistyötä.
Hankkeen tiimolla ELO-säätiö toteuttaa visiotaan:
Kokoamme näkijät, tekijät ja resurssit saman pöydän ääreen, jotta suomalaisesta ruokakulttuurista tulee kiinnostava ja tunnettu meillä ja maailmalla.
Lisätietoja
ELO-säätiö
Seija Kurunmäki, 0400-460894