Skip to main content

Suomen paras kokki ja tarjoilija 2014 valittiin myöhään torstai-iltana 20.3.2014, kun alan ammattilaisten kaksipäiväiset kilpailut huipentuivat jännittävään finaaliin. Vuoden Kokiksi 2014 kruunattiin Heikki Liekola (Grotesk Meat Bar, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilijaksi 2014 Toni Yksjärvi (Gastrobar Emo, Helsinki). Kuvia kilpailusta, voittajista ja heidän annoksistaan täältä.

Semifinaalipäivän rasituksista ei ollut merkkiäkään, kun Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finalistit antoivat näytteen upeasta ammattiosaamisestaan Messukeskuksessa torstaina 20.3.

Tiukan kilpailun jälkeen kokkien parhaimmisto on ensimmäiseksi sijoittunut Heikki Liekola (Grotesk Meat Bar, Helsinki), toiseksi sijoittunut Ismo Sipeläinen (ravintola G.W. Sundmans, Helsinki) sekä kolmannelle sijalle tullut Toni Kostian (ravintola G.W. Sundmans, Helsinki). Suomen parhaimmat tarjoilijat puolestaan ovat voittajaksi kruunattu Toni Yksjärvi (Gastrobar Emo, Helsinki), toiseksi sijoittunut Kata Shecter (Musta Lammas, Kuopio) sekä kolmanneksi sijoittunut Tanja Pöyhönen (Pöllöwaari, Jyväskylä).

Kokkien kaikki taidot pelissä

Vuoden Kokki -finaalissa testattiin kilpailijoiden kyky valmistaa lyhyessä ajassa ja yllättävistä raaka-aineista toimiva ja maukas kokonaisuus. Taso oli todella kova, ja kilpailijoiden väliset erot pieniä. Yli neljän ja puolen tunnin taiston jälkeen Vuoden Kokki -kilpailun voittaja erottautui makumaailmallaan sekä määritettyjen raaka-aineiden oikeanlaisella käytöllä.

– Finalistit onnistuivat kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Maut ja annoskokonaisuudet olivat kohdillaan, ja erityisesti alku- ja jälkiruokien kohdalla erot olivat hyvin pieniä. Kilpailijoiden keittiötyöskentely oli myös korkeatasoista, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Filip Langhoff.

Vuoden Kokki -kilpailijat valmistivat finaalissa yhteensä kolme ruokaa. Alkuruoan pakollisina raaka-aineina olivat nahaton haukifilee ja kananmuna. Pääruoan raaka-aine oli kokonainen karitsan satula ja karitsan kateenkorva. Jälkiruoan pakollisina raaka-aineina olivat puolukka, kaurahiutale ja crème fraîche.

Ammattilaiskokkien kilpailua oli tuomaroimassa kansainvälinen huippuraati Filip Langhoffin johdolla (ravintola Ask). Kilpailutuomaristoon kuuluivat Michael Björklund (ravintola Smakby Åland) ja Erik Mansikka (ravintola Kaskis) sekä kansainväliset tuomarit Paul Svensson (Ruotsi), Even Ramsvik (Norja) sekä Sven Erik Renaa (Norja).

Tunnelma ratkaisi tarjoilijoiden taiston

Vuoden Tarjoilija -kilpailun finaali oli jännitysnäytelmää alusta loppuun saakka. Kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kokonaisuuden hallintaan sekä hyvän tunnelman luomiseen ja loppuun asti saattamiseen.

– Tunnelma oli tällä kertaa tärkeämpi kuin tekninen osaaminen. Tarjoilijan työssä erittäin tärkeää on tyylikäs ja ystävällinen asiakaspalvelu sekä tilannetaju. Samat ominaisuudet korostuivat myös finaalissa. Erityishuomiota kiinnitimme siihen, miten finalistit huolehtivat asiakkaiden viihtyvyydestä, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Finalistien tehtävänä oli viiden hengen seurueen päivällisen tarjoilu ruokajuomineen. Lisäksi tarjoilijoiden tuli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sopivat viinit, valita tarjoiltavat juustot, valmistaa ja tarjoilla tilatut kahvit sekä esitellä ja tarjoilla avec-juomat.

– Kilpailun voittajassa on aistittavissa kokemus, ammattitaito ja itseluottamus omaan tekemiseen. Ominaisuudet, jotka kasvavat kokemuksen karttuessa. Myös hänen oma persoona oli osa palvelukokemusta. Kilpailun voittaja on huippuasiakaspalvelija, joka sai asiakkaansa viihtymään ja nauttimaan, summaa Marin.

Vuoden Tarjoilija -tuomaristoon kuuluivat päätuomari Janne Marin (Heinon Tukku), kansainväliset tuomarit Marta Delfa (Torres, Espanja) ja Tiiu Parm (Teie Kelner OÜ, Viro) sekä Caroline Maguire (Irish Distillers Pernod Ricard), Jarkko Myllymäki(ravintola Juuri), Anna Hakala (Pernod Ricard Finland), Sari Sievinen (Radisson Blu Hotel Ravintola Ranta), Jaana Kelloniemi (Tallink Silja), Harri Hytönen (Paulig Group) sekä Tero Karhu (Nordea).

Vuoden Kokki -kilpailun johtajana toimii Eero Vottonen (G.W. Sundmans), ja päätuomarina Filip Langhoff (ravintola Ask). Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtajana toimii Marja Hemmi (Ravintolakoulu Perho), ja päätuomarina Janne Marin (Heinon Tukku).

Kokkien jännittäviä finaalitunnelmia voit seurata Vuoden Kokin Facebook-sivuilla tai verkossa tagilla #vuodenkokki.
Vuoden Tarjoilija -kilpailun tuoreimmat uutiset löydät Vuoden Tarjoilijan Facebook-sivulta tai verkossa tagilla #vuodentarjoilija.

Kuvia kilpailuista löydät täältä.

Lisätietoja:
Vuoden Kokki -kilpailu:
Eero Vottonen, kilpailun johtaja
+358 40 743 7442
eero.vottonen(at)royalravintolat.com

Vuoden Tarjoilija -kilpailu:
Marja Hemmi, kilpailun johtaja
+358 40 480 5577
marja.hemmi(at)perho.fi

Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
+358 400 460 894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

_____________________________________________________________________________

Vuoden Kokki 2014 ja Vuoden Tarjoilija 2014 -kilpailujen pääyhteistyökumppaneita ovat Metos, Valio ja Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat Torres, Paulig, Pernod Ricard Finland, E. Ahlström, Hackman, Hartwall, Heinon Tukku, HK, Iittala, KiiltoClean, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Opetushallitus, Pajunen, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Ravintolakoulu Perho, Santa Maria, Astiavuokraus Jubilee, À la Carte -kirjat, Aromi-lehti sekä Vitriini-lehti.
www.vuodenkokki.fi
www.vuodentarjoilija.fi

ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaiset ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit yhteistyöhön suomalaisen gastronomian hyväksi. Tavoitteena on tehdä suomalainen ruokakulttuuri näkyväksi Suomessa ja maailmalla. Säätiö järjestää kansallisia kokkikilpailuja sekä tukee suomalaisten osallistumista kansainvälisiin kokkikilpailuihin. ELO-säätiö tekee työtä myös villiruoan ja kouluruokailun saralla.
www.elo-saatio.fi

ELO

Author ELO

More posts by ELO