Skip to main content

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2022 -voittajien edustusvuosi on loppusuoralla. Vuoden parasta antia on ollut alan ihmisiin tutustuminen monipuolisesti, mutta Jonathan Slotte ja Joonas Heino ovat myös pitäneet tärkeänä ravintola-alan näkyvyyden nostamista.

Vuoden Kokki Jonathan Slotte (Palace) ja Vuoden Tarjoilija Joonas Heino (Dylan Marmoripiha) kuvailevat edustusvuoden olleen ennen kaikkea hauska.

”Meillä on ollut äärimmäisen hyvää yhteistyötä Jonathanin kanssa. Tässä on päässyt vuoden mittaan tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä ja verkostoitumaan, mikä on parasta”, Joonas tiivistää.

Verkostoituminen alkaa jo kisoista, joissa vallitsee vahva yhteisöllisyys.

”Ilman tällaisia kilpailuja kaikki toimisivat vain omissa yksiköissään eikä syntyisi mitään yhteisöä. Lisäksi Suomen gastronomialle on tosi tärkeää, että on kilpailu, jossa parhaat pääsevät haastamaan itseänsä ja mittaamaan omaa tasoaan. Minua kilpailu on auttanut kehittymään tosi tehokkaasti ammatissani”, Jonathan miettii.

Joonas lisää, että Suomessa tarjoilijoille ei ole toista vastaavaa kanavaa.

”Harvassa paikassa pääsee näkemään yhtä aikaa niin paljon huippukokkeja ja -tarjoilijoita kuin Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuissa, jotka on rakennettu huikealla määrällä ammattiosaamista tasolle, jota kotimaassa ei ole ennen nähty. Kahdessa finaalipäivässä näkyy koko vuoden valtava työ kisojen eteen.”

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna uskallamme siis odottaa jälleen vaikuttavaa taituruutta, mutta summataan sitä ennen viime vuoden voittajien ajatuksia edustusvuodesta.

 

Alaa esiin kaikin tavoin

Edustusvuosi on tarjonnut Jonathanille ja Joonakselle mahdollisuuden nähdä alaa laajemmin.

”On ollut kiva huomata, miten koko ala on aktivoitunut ja havahtunut siihen, että alaa edistäviä asioita pystytään tekemään paljon enemmän”, Joonas sanoo.

Voittajat ovat myös omalta osaltaan tehneet parhaansa lisätäkseen ravintola-alan näkyvyyttä ja nostaakseen tärkeitä kysymyksiä esiin.

”Olen toistanut haastatteluissa samoja asioita opiskelun tärkeydestä ja nuorten kohtelusta alalla, jotta oppilaitoksiin saataisiin enemmän hakijoita ja sitä kautta kentälle lisää ammattimaisempia tekijöitä. Olen käynyt myös kouluissa puhumassa, ja opiskelijat ovat palautteen perusteella saaneet vierailuista paljon irti”, Joonas kertoo.

”Itse olen pyrkinyt nostamaan ravintola-alaa esiin olemalla kaikessa mukana ja avoimin mielin lähtemällä mukaan eri juttuihin, vaikka ei heti omimmalta tuntuisikaan. Aina on parempi mennä rohkeasti ja olla esillä, koska vain niin voi saavuttaa asioita”, Jonathan pohtii.

 

Kisoissa saa nauttia täysillä

Tämän vuoden finalistit pääsevät tositoimiin 27.–28.10.2023 Viini & Ruoka -messuilla. Joonas ja Jonathan tietävät omasta kokemuksesta, miten paras kisasuoritus syntyy.

”Kuulostaa itsestään selvältä, mutta pitää keskittyä täysin siihen, että tekee hyvää ruokaa. Ei se mistään muusta ole kiinni. Jokaisella on oma tapansa kokata, mutta lopputuloksena pitää olla erinomaista ruokaa”, Jonathan toteaa.

”Omana voittovuonna ymmärsin, että on äärimmäisen tärkeää pitää hauskaa. Mitä enemmän nauttii tekemisestä, sitä mukavampaa on ja sitä parempaa suoritusta saa aikaiseksi”, Joonas sanoo.

”Kun pääsee hyvään flow’hun, kilpailemisesta pystyy nauttimaan tosi paljon. Kyllä kisoissa paras paikka on kisaamassa ja keittiössä on hauskinta”, Jonathan komppaa.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalit käydään 27.–28.10.2023 Messukeskuksessa Ruoka & Viini -tapahtuman yhteydessä. Seuraa uutisointia kilpailuista osoitteessa www.vuodenkokki.fi

Kia

Author Kia

More posts by Kia