Skip to main content

Ronny Malmberg on yhtä hymyä saapuessaan haastatteluun. Tuore Vuoden Tarjoilija elää hetkessä ja on kertonut olevansa koukussa kilpailemiseen. Ammatillisessa mielessä tällä hetkellä meneekin lujaa; Ronny on edelleen hallitseva Vuoden Hovimestari ja nyt meriiteissä komeilee myös arvostettu Vuoden Tarjoilija -titteli. Hän kertoo  poistuneensa kaikista kilpailuista voittajana, vaikka kirkkainta mitalia Vuoden Tarjoilija -kilpailuista saikin muutaman vuoden odottaa.

 

Palo ruokaan ja juomaan syttyi nuorena

Helsingistä kotoisin oleva Ronny kertoo päätyneensä alalle tavanomaisella tavalla. Opinnot Haaga-Heliassa alkoivat kokin ammatti kiikarissa. Salipuoli ja asiakkaat vetivät kuitenkin puoleensa, eikä hiostava keittiö enää tuntunut yhtä inspiroivalta. Ronnyn mielestä tarjoilijan ammatissa parasta onkin asiakkaiden kanssa toimiminen: suosittelu, myyminen ja se, kun asiakkaat heittäytyvät hemmoteltavaksi ajan kanssa. Kokenut tarjoilija aistii minkälaista iltaa asiakkaat ovat lähteneet hakemaan ja toteuttaa sen heille parhaansa mukaan.

Vastikään Farangin ravintolapäällikkönä aloittanut Ronny on työskennellyt 13 vuoden ajan ravintoloissa. Alkuvuosinaan hotellimaailmassa työskennellyt Ronny muistaa muun muassa, että alaikäisenä työpaikalta piti lähteä kotiin viimeistään kello 22. Nelisen vuotta sitten Ronny haki BW-ravintoloille töihin, jolloin ura alkoi Brondassa apulaisravintolapäällikkönä. Sen jälkeen Ronny on käynyt muut ketjun ravintolat läpi, kunnes vuosi sitten aloitti Farangissa. Palo ruokaan ja juomaan syttyi kuitenkin jo ennen opintoja ja työelämää.

– 10-vuotiaana tein mutsille ja faijalle ruoka- ja juomalistan kotona. He valitsivat menusta haluamansa, valmistin heille safkat ja tarjoilin pöytään. Ruokiin yhdistin sopivia juomia, tein muun muassa cocktaileja sekoittamalla mehuja ja limppareita keskenään, Ronny nauraa.

Uusien cocktailien kehittäminen on edelleen Ronnyn sydäntä lähellä. Farangissa hän kertoo saavansa lisäpuhtia työhönsä aina, kun he keksivät tuotteen tai idean laatikon ulkopuolelta. Viimeksi hän kehitti kollegoidensa kanssa listalle uuden digestiivin, Thaicellon, joka yhdistelee kumkvattia, sitruunaruohoa ja muita aasialaisia makuja.

 Ronny Malmberg on Vuoden Tarjoilija 2017!

Ronny elementissään valmistamassa cocktaileja Vuoden Tarjoilija -finaalissa.

– Olen viihtynyt Farangissa hyvin. Ruokatuote on niin korkealaatuinen, että mitä tahansa pöytään tuodaan, sen takana voi seistä hyvillä mielin, Ronny toteaa.

Korkealaatuinen, aasialainen ruoka ja sen yhdistäminen juomapuoleen on Ronnyn intohimo. Makuparien miettiminen on kiinnostavaa, haastavaa ja sitä saa tehdä luovasti. Tulevaisuudessa Ronny toivookin juomakulttuurilta rohkeutta sekä hyvin perusteltua kaavojen rikkomista ruoan ja juoman yhdistämisessä.

– Yllättävä juoma voi tehdä ihmeitä hyvälle ruoalle. Esimerkiksi Farangin klassikkoannos, karamellipossu, täydentyy upeasti täyteläisellä tummalla rommilla, Ronny kertoo.

 

Kilpailemisessa ei ole mitään muuta kuin voitettavaa

Kilpailemiseen työnantaja on aina suhtautunut tukien. Aloite kilpailemaan lähtemisestä tuli itseasiassa muutama vuosi sitten työnantajan suunnalta, kun Ronnya suositeltiin lähtemään Vuoden Tarjoilija -kilpailuun. Sen jälkeen Ronny jäi koukkuun kilpailemiseen ja menestystä kilpailuissa on myös riittänyt.

Kilpaileminen on alusta asti ollut Ronnyn mielestä hauskaa ja parasta ovatkin rennot kisakumppanit, järjestäjät, juontajat ja asiakkaat. Kilpaillessa tutustuu uusiin ihmisiin ja oppii aina jotain uutta. Vaikka haastavinta kilpailemisessa on kylmäpäisyys ja kisoihin valmistautuminen, osallistumisessa ei ole Ronnyn mukaan mitään muuta kuin voitettavaa.

Kilpailemisesta innostuneille Ronny antaa vinkiksi perehtyä huolella etikettikirjaan. Liinoittaminen, kattaminen, tarjoilujärjestys ynnä muut klassikkotyylin perusteet täytyvät olla kunnossa. Tähän perusteiden hallintaan Ronny kertoo itse kompastuneensa ensimmäisen kerran kilpailuihin osallistuessaan. Tarjoilijan tulee myös hallita kokonaisuuksia ja tietää tasaisesti muun muassa cocktaileista, viineistä, viinoista, kahvista ja teestä. Omaksi vahvuudekseen kilpailemisessa Ronny mainitsee rentouden. Ronny onnistui tuomariston mukaan Vuoden Tarjoilija -finaalissa erinomaisesti nimenomaan kokonaisvaltaisen palveluelämyksen luomisessa.

– Tarjoilija saa olla esiintyjä. Esiintyminen on itselleni luontaista, etenkin työmoodissa, kertoo Ronny.

Ronny kertoo salipuolella olevan tällä hetkellä huutava pula ammattimaisista tarjoilijoista, jotka tuntevat ammatin valmiiksi ja ovat perehtyneet esimerkiksi viineihin. Monet ravintolat kouluttavat tarjoilijoitaan itse. Kunnianhimoinen ja ammattitaitoinen tarjoilija voikin päästä pitkälle urallaan.

 Vuoden Tarjoilija 2017 mitalistit

Onnelliset Vuoden Tarjoilija -mitalistit palkintojen jakotilaisuuden jälkeen.

Yhteisöllisen syömisen edelläkävijänä

Vuoden Tarjoilijana Ronny haluaa edistää nimenomaan tarjoilutyön ja koko alan mainetta. Vuodelta hän odottaa uusia tuttavuuksia, kavereita ja yhteistyökumppaneita. Kilpailun hyvät raha- ja matkapalkinnotkaan eivät menoa haittaa.

Suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin edistäminen sekä persoonallisten lähi- ja artesaanituotteiden suosiminen inspiroivat Ronnya. Asiakkaiden hemmottelu, uusilla makuyhdistelmillä yllättäminen ja yhteisöllisen syömisen vaaliminen antavat Ronnylle voimaa myös omassa työssä. Farangissa ruokailu perustuu sosiaaliseen syömiseen, ruoan jakamiseen ja maistelemiseen. Hyvä ruoka, fiilis ja kokonaisvaltainen hyvä olo ajavat vauhdilla jäykkyyden ohi. Farang onkin Helsingin ensimmäinen yhteisöllistä syömistä ja jaettavan ruoan sanomaa kertova ravintola.

 

Kuvat: Emilia Kangasluoma.

Finaalitunnelmaan pääsee Emilia Kangasluoman kuvien välityksellä täällä.

 

www.facebook.com/vuodentarjoilija

www.facebook.com/vuodenkokki

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Säätiön tavoitteena edistää suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

Kia

Author Kia

More posts by Kia