Skip to main content

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut käydään tänä vuonna Kevätmessuilla 26.-27.3. Ravintola-alan suomenmestaruuskilpailut mittaavat osallistujien ammattitaidon ja avaavat väyliä ammatilliseen menestykseen. Kilpailut järjestää ELO-säätiö yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Vuoden Tarjoilija valitaan 27.3. kolmatta kertaa ja Vuoden Kokki-kilpailu viettää 20-vuotisjuhlavuotta. Helsingin Messukeskuksessa pidetyissä kolmivaiheisissa kilpailuissa etsitään alansa huippuja.

Vuoden Kokki -alkukilpailussa jokainen kilpailija valmistaa torstaina etukäteen suunnitellun menun 12 hengelle. Alkuruoka-annoksessa on käytettävä tuoreita ostereita ja kotimaista kirjolohta. Pääruoka-annoksessa pakolliset raaka-aineet ovat naudan sisäfilee ja häntä tai rinta. Aikaa koko suoritukselle on 3,5 tuntia. Perjantain loppukilpailussa punnitaan myös paineensietokyky, kun kilpailijat saavat yhden yön aikaa valmistautua uusiin kilpailutehtäviin

Vuoden Tarjoilija -kilpailussa kilpailijoiden tulee mm. valmistaa alkudrinkit ja kahvit sekä huolehtia tarjoilusta ja vieraiden viihtyvyydestä. Yhteistyönä kokkikilpailijan kanssa luodun asiakaspalvelutilanteen lisäksi tarjoilijat tekevät erikseen teknisen osaamisen näyttötehtäviä, esimerkiksi liekityksessä, viinin dekantoinnissa ja cocktailien valmistamisessa. Perjantain loppukilpailussa tarjoilijoiden tulee valita kisaparinsa ruoille myös viinit.

Osaaminen lisää alan arvostusta

– Ammattitaito ja osaamisen kehittäminen ovat avaimia ravintola-alan menestykseen. Kokkien ja tarjoilijoiden saumaton, asiakkaan elämykseen panostava yhteistyö on yleensä menestyvien ravintoloiden tavaramerkki. Olen ilahduttavaa, että meillä on huippukokkien rinnalla joukko nuoria tarjoilun huippuammattilaisia, jotka arvostavat asiakasta ja auttavat ammattitaidollaan vieraitaan valintatilanteissa, arvioi kilpailuja järjestävän ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki kilpailujen merkitystä.

Kilpailujen tuomaristo on täynnä alojensa parhaita. Vuoden Kokki-tuomaristossa suomalaista osaamista edustavat päätuomarina toimiva Sasu Laukkonen sekä mm. Markus Aremo ja Ari Ruoho. Pohjoismaisista kyvyistä mukana ovat esimerkiksi Ruotsin kokkieliittiin kuuluva Tommy Myllymäki. Vuoden Tarjoilija-tuomaristoa luotsaa Janne Marin ja tuomaristo koostuu yli 10 huippuammattilaisesta.

Vuoden Tarjoilija 2015 ja Vuoden Kokki 2015 ovat selvillä perjantaina 27.3. n. klo 19.30. Voittajille on luvassa vuosi täynnä mielenkiintoisia työ- ja edustustehtäviä, uusia kokemuksia sekä vauhditusta omalle uralle.

– Yksi parhaista asioista on ollut uusiin ihmisiin tutustuminen sekä tittelin tuoman julkisuuden luomat uudet mahdollisuudet, toteavat Vuoden Kokki 2014 Heikki Liekola sekä Vuoden Tarjoilija 2014 Toni Yksjävi kuin yhdestä suusta. Liekolalle titteli on avannut ovet kansainvälisille areenoille ja Yksjärvi puolestaan on päässyt toteuttamaan mielenkiintoisia projekteja ja päässyt kehittämään ammattitaitoaan ulkomaisin kurssein.

Kilpailujen suojelijana toimii kansanedustaja Jaana Pelkonen ja kilpailut juontaa Sikke Sumari ja Risto Mikkola. Lauantaina 28.3. kilpailukeittiöissä kisataan Suomen Bocuse d’Or-edustajan paikasta kaudelle 2015-2017.

Lisätiedot Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö 0400 460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Sini Garam, projektipäällikkö 050 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi

Henry Tikkanen, Vuoden Kokki -kilpailun johtaja 050 585 8812, htikkan3@gmail.com

Toni Yksjärvi, Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtaja 045 8437 888, toni.yksjarvi@gmail.com

www.facebook.com/vuodenkokki www.facebook.com/vuodentarjoilija

Haastattelupyynnöt Mari Cadaut, 040 5878 053, mari.cadaut@viestintamakua.fi

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. ELO-säätiö vastaa myös Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

Vuoden Kokki – ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen pääyhteistyökumppaneita ovat Metos, Valio ja Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat E. Ahlström, HK, Heinon Tukku, Hartwall, Paulig, Santa Maria, Iittala, Hackman, Astiavuokraus Jubilee, KiiltoClean, À la Carte –kirjat, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Huutokosken Arvo-Kala Oy, Famifarm Oy (Järvikylän yrtit) Ravintolakoulu Perho, Stadin ammattiopisto, Pajunen, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Winestate, Pernod Ricard Finland, Astiavuokraus Jubilee, Aromilehti, Viinilehti ja Vitriini. www.vuodenkokki.fi , www.vuodentarjoilija.fi

 

Taustatietoa

Vuoden Kokki on kolmivaiheinen ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu. Ensimmäisessä vaiheessa raati valitsee esitehtävien perusteella 12 ammattilaista Vuoden Kokki -alkukilpailuihin. Valintojen jälkeen kokkikilpailijoille ilmoitetaan alkukilpailujen pakolliset raaka-aineet, jonka jälkeen heillä on kuusi viikkoa aikaa suunnitella ruoat ja harjoitella kilpailusuoritusta.

Toisessa vaiheessa kaikki 12 kilpailijaa kisaavat yhden päivän aikana valmistaen 12 alkuruoka- ja pääruoka-annosta. Aikaa menun valmistamiseen on 3,5 tuntia.

Loppukilpailuun valitaan 6 kilpailijaa, joille ilmoitetaan valinnan ohessa myös seuraavan päivän pakolliset raaka-aineet sekä muut vaatimukset. Finaalissa valmistetaan alku- ja pääruokien lisäksi jälkiruoka, ja suoritus kestää 4,5 tuntia. Kilpailijat suunnittelevat menun illalla ennen loppukilpailua.

Kokkikisan johtaja on Henry Tikkanen ja päätuomari Sasu Laukkonen.

Vuoden Tarjoilija on kolmivaiheinen asiakaspalvelun ja tarjoilutaitojen suomenmestaruuskilpailu. Ensimmäisessä vaiheessa raati valitsee esitehtävien perusteella alkukilpailuihin 12 ammattilaista, minkä jälkeen he saavat tietää alkukilpailun kilpailutehtävät. Kilpailijoilla on kuusi viikkoa aikaa valmistautua suoritukseen.

Toisessa vaiheessa kaikki 12 kilpailijaa kisaavat yhden päivän aikana aidossa asiakaspalvelutilanteessa, jossa mm. tarjoillaan Vuoden kokki -kilpailijaparien valmistamat kisa-annokset. Lisäksi kokelailla on muita tehtäviä, kuten liekitysnäytös ja viinin dekantointi.

Loppukilpailuun valitaan 6 kilpailijaa, jotka saavat parin Vuoden Kokki-kilpailujen finalisteista. Heille annetaan valinnan yhteydessä seuraavan päivän kilpailutehtävät, ja tarjoilijoiden tehtävänä on mm. valita viinit kilpailuparin suunnittelemaan menuun. Loppukilpailussa tarjoillaan myös juustot sekä jälkiruoka.

Tarjoilijakilpailua luotsaa Toni Yksjärvi ja päätuomari on Janne Marin.

Voittajille palkinnot  itsensä kehittämiseen

Vuoden Kokki-voittajakolmikko saa Suomen Messusäätiön stipendit (1. 5000€, 2. 3000€ ja 3. 2000€) Vuoden Tarjoilija-voittajakolmikko saa Henrik Bitten rahaston stipendit (1. 5000€, 2. 3000€ ja 3. 2000€). Molemmat voittajat  saavat ELO-säätiön apurahan sekä ulkomaan matkapalkinnot Torresilta ja Pernod Ricardilta. Lisäksi voittajakolmikko saa erikoispalkintoja.

Aikataulu 2015

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut Messukeskuksen hallin 2 kilpailukeittiöt Torstai 26.3 alkukilpailut

Klo 10 Kevätmessut aukeavat Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen ensimmäinen kilpailijaryhmä – kuusi kokkia ja kuusi tarjoilijaa – on jo täydessä touhussa. Kilpailuja juontavat Risto Mikkola ja Sikke Sumari.

Klo 9.30–11.20 Kokkien annokset valmistuvat Annokset valmistuvat keittiö kerrallaan 10 minuutin välein. Kilpailun suojelija Jaana Pelkonen avaa kisan.

Klo 11.20–12.00 Väliaika Keittiöt ja tarjoilutilat järjestellään iltapäivän kilpailijoita varten.

Klo 12.00 alkukilpailut jatkuvat Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015 -semifinaalin toiset kuusi kokkia ja kuusi tarjoilijaa aloittavat oman urakkansa.

Klo 14.30–16.30 Kokkien annokset valmistuvat Annokset valmistuvat keittiö kerrallaan 10 minuutin välein.

Noin klo 17.30 Finalistit julkistetaan Kuusi kokkia ja kuusi tarjoilijaa valitaan perjantain finaaliin.

Perjantai 27.3., loppukilpailu

Klo 10 Kevätmessut aukeavat Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen finalistit työn touhussa.

Klo 11.30 – 14.20 Kokkien annokset valmistuvat Annokset valmistuvat keittiö kerrallaan 10 minuutin välein. Kilpailun suojelija Jaana Pelkonen avaa loppukilpailun.

klo 15.00 Kilpailut on käyty Pisteidenlaskijoiden työt alkavat, tuomarit vetäytyvät päättämään voittajista.

Klo 19.00 Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -voittajat julki Vuoden 2015 Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija julkistetaan ravintola Olon Puutarhajuhlilla. Kolme parasta kokkia ja tarjoilijaa palkitaan ja kukitetaan. Voittajat ovat selvillä noin klo 19.30.

 

 

 

VUODEN KOKKI 2015 -kilpailijat·         Robert von Bell, Ravintola Story , Helsinki·         Teemu Boman, Ravintola Pastor, Helsinki

·         Mikko Kaukonen, Ravintola Olo, Helsinki

·         Erno Kemi, Ragu,  Helsinki

·         Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki

·         Joona Laamanen, Ravintola Savoy, Helsinki

·         Hanna Leinonen, Ravintola Ragu, Helsinki

·         Ville Leminen,  Smör, Turku

·         Simo Pietarinen, Son of a Punch,  Helsinki

·         Jarno Seppä, Ravintola Smör, Turku

·         Ismo Sipeläinen, G.W.Sundmans, Helsinki

·         Turo Väärti, Ravintola Muru, Helsinki

VUODEN TARJOILIJA 2015 -kilpailijat·         Saara Alander,  Ravintola Roux, Lahti

·         Iina Hopsu, Ravintola Gaijin, Helsinki

·         Katrina Laitinen, Ravintola Demo, Helsinki

·         Mia-Marika Lampinen, Holiday Club Saimaa, Le Biff, Lappeenranta

·         Taneli Lehtonen, Boulevard Social, Helsinki

·         Joni Lötjönen, Ravintola Smör, Turku

·         Ronny Malmberg, Ravintola Gaijin,  Helsinki

·         Markku Niemi, Ravintola Muru, Helsinki

·         Tanja Pöyhönen,  Ravintola Perho,  Helsinki

·         Tanja Reinikainen, Masu Asian Bistro,  Tampere

·         Noora Sipilä, Ravintola Kaskis,  Turku

·         Suvi Vainonen,  Ravintola Henriks, Tampere

 Vuoden Kokki- , Vuoden Tarjoilija – ja Bocuse-karsinnan tuomariston löydät täältä.

 

 

ELO

Author ELO

More posts by ELO