Skip to main content

Vuoden Tarjoilija -kilpailu on ravintola-alan saliammattilaisten suomenmestaruuskilpailu. Vuonna 2013 miteltiin ensimmäinen Vuoden Tarjoilija -kilpailun semifinaali Helsingin Messukeskuksessa 26.4.2013. Kaikkien aikojen ensimmäiseksi Vuoden Tarjoilijaksi nousi ravintola Hullun Poron Maria Suihkonen. Hallitseva Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov, ravintola Finnjävel Salonki, Helsinki

Vuoden Tarjoilija -kilpailu elää ajassa kehittäen ravintola-alaa ja sen vetovoimaisuutta sekä lisäten vuoropuhelua alan ammattilaisten, tulevaisuuden kykyjen ja avainsidosryhmien välillä.

Vuoden Tarjoilija on paitsi suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut, myös yhä enemmän alan merkittäviä instituutioita ja brändejä. Vuoden kohokohta on tietysti itse kilpailu, mutta Vuoden Tarjoilijan ympärillä tapahtuu läpi vuoden. Tärkeä osa toimintaa on kilpailuvoittajan edustusvuosi, johon kuuluu runsaasti erilaisia kumppaniverkoston kanssa toteutettavia tilaisuuksia, tapahtumia ja viestintää sekä mediaesiintymisiä. ELO-säätiö vastaa Vuoden Tarjoilija tavaramerkistä.

Kilpailun rakenne on kolmivaiheinen: alkukarsinta, semifinaali ja finaali
Vuoden Tarjoilija -kilpailuun haetaan mukaan tekemällä vuosittain vaihtuva ennakkotehtävä, joka koostuu suunnittelutehtävistä (kirjallinen osuus ja valokuva) ja monivalintakysymyksistä joilla testataan hakijan juoma, ruoka- ja tapatietoutta. Kilpailuorganisaatio lähettää ennakkotehtävät  ammattitaitoisen tuomariston tuomaroitaviksi ja parhaat valitaan mukaan semifinaaliin. Semifinaalin päätteeksi tuomaroinnin päätösten valmistuttua osa kilpailijoista putoaa ja osa jatkaa finaaliin.

Kilpailussa tarjoilijat pääsevät näyttämään monipuolisesti käytännön taitojaan erilaisten kilpailutehtävien myötä. Tehtävissä on aiempina vuosina ollut mukana muun muassa: juoman ja ruoan yhdistäminen, cocktailien valmistus, erilaisten kahvijuomien valmistus, teen tarjoilu, saliruuan valmistus, kattaminen, serviisin toteutus nopeatempoisessa bistrossa ja fine dining -tilanteessa.

Monipuolisten kilpailutehtävien avulla kilpailijoiden kyvykkyydet saadaan parhaiten tuotua esiin ja jokainen kilpailija pääsee näyttämään omat vahvuutensa. Teknisten taitojen lisäksi tuomarit arvioivat kilpailijan kykyä toimia erilaisissa haastavissakin tilanteissa sekä luonnollisesti kilpailijan ulosantia ja taitoa tarinallistaa ja luoda asiakkaille ikimuistoinen elämys. Hakijan ulkoisen olemuksen tulee myös olla huoliteltu vaatteita myöten kilpailutilanteessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arvostusta ja näkyvyyttä ravintola-alalle
Kilpailukausi kestää vuoden. Vuoden Tarjoilija -kilpailun voittanut tarjoilijoiden suomenmestari osallistuu vuoden aikana monipuolisesti eri tapahtumiin, mediaesiintymisiin ja kilpailun yhteistyökumppaneiden tilaisuuksiin ja kampanjoihin. Vuoden Tarjoilija -kilpailun tarkoituksena on edistää ammatillista huippuosaamista ja innostaa alalle uusia alan opiskelijoita. Kilpailun ja edustusvuoden aikana tuodaan  esille tarjoilijan ammatin vaativuus ja monipuolisuus, mutta myös työnilo. Kilpailun avulla kilpailujen pääjärjestäjä pyrkii yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa nostamaan tarjoilijan ammatin ja koko ravintola-alan arvostusta.

Mitalikolmikkoja


Vuonna 2014
Vuoden Tarjoilija – kilpailun voittajat valittiin Gastro -messuilla Helsingissä.
Kirkkaimman mitalin vei kotiin Toni Yksjärvi Gastrobar Emosta. Toiseksi sijoittui Kata
Shecter ravintola Musta Lampaasta sekä kolmanneksi Tanja Pöyhönen Pöllöwaarista.
Kuva by Manne Stenros.


Vuonna 2015 
voittajaksi kruunattiin Saara Alander (Ravintola Roux, Lahti), toiseksi sijoittui
Taneli Lehtonen (Boulevard Social, Helsinki) sekä kolmanneksi sijoittui Katrina Laitinen
(Demo, Helsinki). Kuva by Manne Stenros.


Vuonna 2016
voiton vei edellisvuoden hopeamitalisti, Taneli Lehtonen (Ravintola Muru,
Helsinki), hopealle sijoittui Ronny Malmberg, (Farang, Helsinki) ja kolmannelle sijalle ylsi
Niina Hakolahti, (Ravintola Palace, Helsinki). Kuva by Aino Huovio.


Vuonna 2017 kultaa voitti Ronny Malmberg, (Farang, Helsinki), hopeaa Noora Sipilä
(Ravintola Muru, Helsinki) ja pronssia Heidi Martikainen (Ravintola Solna, Helsinki).
Kuva by Emilia Kangasluoma.


Vuonna 2018 kultaa voitti edellisvuoden hopeamitalisti Noora Sipilä (Ora, Helsinki),
hopeaa Eveliina Paananen (Pöllöwaari) ja pronssia Chris Angelov (Savoy, Helsinki).
Kuva by Aleksi Tuomola.


Vuonna 2019 kultaa voitti Heidi Martikainen (Farang) Helsinki), hopeaa Christian Angelov
(Savoy, Helsinki) ja pronssia Leeni Hyvärinen (Palace, Helsinki).
Kuva by Santeri Stenvall / ELO-säätiö.

Vuonna 2020 kultaa voitti Christian Angelov, Finnjävel Salonki, Helsinki, hopeaa Joona Finni, Ravintola Figaro, Jyväskylä sekä pronssia Jeremias Salonen, Ravintola Kaskis, Turku.
Kuvassa myös päätuomari Miia Siroinen ja kilpailujohtaja Maria Suihkonen.
Kuvaaja: Santeri Stenvall / ELO-säätiö.

Artikkelikuvassa vasemmalta: Vuoden Tarjoilija 2019 Heidi Martikainen, Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä, Vuoden Tarjoilija 2017 Ronny Malmberg, Vuoden Tarjoilija 2016 Taneli Lehtonen, Vuoden Tarjoilija 2015 Saara Alander, Vuoden Tarjoilija 2014 Toni Yksjärvi ja Vuoden Tarjoilija 2013 Maria Suihkonen. Kuva by Kirsi Yazan.

ELO

Author ELO

More posts by ELO