Vuoden Tarjoilija 2021 kilpailun alkukilpailutehtävä koostuu neljästä osasta ja mittaa laajasti hakijan osaamista.

1. Ennakkotehtävän ensimmäisessä osassa kilpailijan tulee suunnitella juomasekoitus. Juomasekoituksen tulee olla sopiva aperitiiviksi ja sisältää ainakin yhtä (1) kotimaista raaka-ainetta. Hakijan tulee palauttaa juomasekoituksen reseptiikka ja valmistusohjeet Word-tiedostona. Hakijan tulee varmistaa, että juomasekoitus on Suomen alkoholilain mukainen. Juoman tulee olla sellainen, että hakijan on mahdollista valmistaa juoma Vuoden Tarjoilija -semifinaalissa toukokuussa 2021. Kilpailun järjestäjä toimittaa paikalle perusalkoholit, muut raaka-aineet hakija sitoutuu itse hankkimaan ja tuomaan mukanaan kilpailupaikalle.

2. Kilpailijan tulee tehdä video, jossa hän suosittelee edellisen tehtävän aperitiivijuoman kameralle. Hakija suorittaa tehtävän niin, että hän suosittelee juomaa fiktiivisesti neljän hengen illallisseurueelle. Videossa hakijan tulee esitellä juoma ja kertoa taustoja juomasekoituksen suunnittelun takana. Tässä osassa arvioidaan hakijan asiakaspalveluosaamista ja myyntityötä. Video tulee kuvata kännykän kameralla eikä videon laatua arvioida. Videota ei myöskään käytetä kuin alkukilpailutehtävässä ja sen näkee ainoastaan alkukilpailutehtävän tuomaristo. Videon maksimipituus on 2 minuuttia 30 sekuntia. Ennen palautusta kilpailija lataa videon valitsemaansa pilvipalveluun (esim. Dropbox). Hakukaavakkeen yhteydessä on kohta, johon kilpailija liittää URL-linkin pilvipalveluun. Videota EI palauteta tiedostona sähköpostin tai esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

3. Etsi valmiiksi suunnitellusta menusta ja sen katteesta virheet. Erittele kirjallisesti löytämäsi virheet ja selvitä mitä muutoksia tekisit menuuseen/katteeseen. Kirjallinen osuus tulee palauttaa Word-tiedostona, pituus maksimissaan 1 sivu. Kuvat avautuvat isommaksi, kun klikkaat kuvaa.

4. Hakijan tulee tehdä monivalintatehtävä. Henkilökohtaisen linkin monivalintatehtävään saat sähköpostitse ennakkotehtävien ja ilmoittautumislomakkeen lähettämisen jälkeen. Monivalintatehtävä sisältää 30 kysymystä liittyen juoma, ruoka-ja tapatietouteen. Tehtävä on aikarajoitettu ja vastauskertoja on yksi. Hakijan tulee huolehtia, että hän palauttaa ennakkotehtävän kuva- ja kirjallisen osuuden ajoissa ennen alkukilpailun päättymistä, jotta hän ehtii käydä vastaamassa monivalintatehtävän kysymyksiin. Viimeinen alkukilpailun hakupäivä on 4.4. Määräaikaan mennessä saapuneet ennakkotehtävät toimitetaan alkukarsintatuomaristolle, joka pisteyttää jokaisen hakemuksen yhdenmukaisesti. Ennakkotehtävän ja kilpailun kieli on suomen kieli.

Muista tarkistaa sähköpostisi roskapostikansio, jos et saa sähköpostiisi vahvistusviestiä, jossa on linkki monivalintatehtävään.

Jos sinulla on kysyttävää, tai hakulomakkeen tai tehtävien palautuksen kanssa on jotakin ongelmia, ole herkästi yhteydessä.

Q&A
Jos pääsen semifinaaliin, voinko valmistaa kotona etukäteen esimerkiksi sokerisiirapin, jos sitä tulee juomasekoitukseeni?
-Kyllä voit, avaa kuitenkin juomasekoituksen reseptiikkaan myös mahdollisten siirappien tai vastaavien raaka-aineet.

Mitä kuuluu kilpailun perusalkoholeihin? Voiko omia alkoholeja tuoda?
-Kilpailun perusalkoholeihin kuuluu valikoimaa väkevien alkoholien päätuoteryhmistä kuten vodka, gin, rommi, viski, brandy ja tequila. Omia alkoholeja saa tuoda semifinaaliin, jos juomasekoitus sisältää sellaista alkoholia, jota järjestäjän puolesta ei ole tarjolla.

Millaisia laseja on käytettävissä?
-Käytettävissä olevat lasit ovat ravintolakoulun baariluokan peruslasiston valikoimaa.

Mitä jos videoni ylittää annetun aikarajan?
-Mahdollinen ajan ylitys huomioidaan arvioinnissa. Eli tämä saattaa tarkoittaa pistevähennystä, jos annettu aikaraja videolle ylittyy.