Vuoden Tarjoilija 2013 Maria Suihkosta on useampaan otteeseen pyydetty vakituisiin työpaikkoihin pääkaupunkiseudulla, mutta reipas Maria kiertää ympäri Suomea tehden tarjoilijan töitä erilaisissa tilaisuuksissa, tapahtumissa ja toimipaikoissa. Mikä vetää kesäkuussa valmistuneen restonomin, huipputason tarjoilijan ja ravintola-alalla kilpailuita menestyksekkäästi suorittaneen Marian tien päälle? ”Ihmiset, hyvä meininki ja vapaus liikkua! Tykkään matkustaa ja ajaa autolla pitkiäkin matkoja”, kertoo Maria.
”Olen viettänyt antoisan kesän kiertäen festareita ja erilaisia kesätapahtumia – yhdeksän tapahtumaa kahdeksassa eri kaupungissa. Päällimmäisenä kesästä jäivät mieleen muun muassa Lahden Nightwishin Suomen keikka, Tammerfestit ja Jyväskylän vauhdikkaat Neste Rallit, joiden VIP-alueiden toteutuksesta vastasin. Lisäksi vietin aikaa Haapaveden idyllisessä juhla- ja majoituspalveluyrityksessä vastaten heidän majoitus- ja kahvilatoiminnastaan kesän vilkkaimpaan aikaan. Tämän vuoden monipuolinen kesäkiertue oli poikkeuksellisen lämmin ja aurinkoinen, jonka voimalla jaksaa pitkälle tulevaan syksyyn.
Haapaveden juhla- ja majoituspalveluyritys.
Festareilla asiakkaat ovat hyväntuulisia ja lomafiiliksellä vailla arjen tuomaa stressiä ja kireyttä. Heistä huomaa sen, kuinka he nauttivat elämästään ja pienet asiat eivät haittaa samalla tavalla, kuin arjessa kohdattuna. Arvostan kaikkia asiakkaitani, sillä olen osana tekemässä juuri heidän päivästään erityisen. Toki asiakkaat, jotka hallitsevat hyvät käytöstavat, keräävät kohdaltani eniten pisteitä kotiin. Ilmanaikoisesta valittamisesta en välitä, oli kyseessä sitten asiakas tai henkilökunnan jäsen.
Vuoden Tarjoilija 2013 Maria Suihkonen Neste-Ralleissa.
Olen aina tehnyt sesonkityötä ja siitä on vuosien saatossa muodostunut minulle rakas elämäntapa, josta on vaikea päästää irti. Työskentely freelancerina on mahdollistanut monessa eri projektissa mukana olemisen, sillä pystyn itse hallitsemaan kalenteriani ja säätelemään työn ja vapaa-ajan suhdetta toisiinsa. Voin vaikka spontaanisti suunnitella lomareissun ja pystyn järjestämään aikaa harrastuksille. Toisinaan kalenterini saattaa ammottaa tyhjyyttään, mutta kun ryhdyn tuumasta toimeen, niin olenkin jo täyttänyt jokaisen viikon seuraavaksi puoleksi vuodeksi eteenpäin. Lähipiirini harmittelee joskus, kun olen jatkuvasti menossa ja minua on paikoitellen haastavaa saada kiinni, mutta ajan saatossa he ovat tottuneet siihen sekä elämänrytmiini.
Sijainti, ajankohta ja tilaisuuden luonne vaikuttavat kohdallani siihen, mihin tapahtumaan lähden töihin. Mikäli työmatkaan menee enemmän aikaa, kuin mitä työvuoron pituus on, siinä ei ole mitään järkeä – olipa kysymyksessä sitten mitkä kekkerit tahansa. Pitkät työpäivät eivät minua säikäytä. Suosin enemmän muutamaa pitkää työpäivää kuin useaa lyhyttä päivää. Tämä näkyy positiivisesti myös palkkanauhassa. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat tapahtumakesäni, koska viikonlopussa parin päivän aikana teen niin paljon töitä, että se kattaa koko viikon työmäärän. Näiden työrutistusten jälkeen voin hyvillä mielin viettää vapaapäiviä.
Weekend Festival ja Lahden Nightwishin Suomen keikka.
Nautin etenkin suurista yleisötapahtumista, joiden toteutuksessa pääsen olemaan mukana rakennusvaiheesta lähtien. Tällöin saan muodostettua paremman kokonaiskuvan koko tapahtuma-alueesta ja pystyn vastaamaan tapahtumavieraiden ja henkilökunnan kysymyksiin ja tarvittaessa auttamaan heitä omaa toimialuettani laajemmalta näkökulmalta. Minusta on antoisaa nähdä, että asiat menevät niin kuin niiden pitääkin mennä ja tarvittaessa hyppään itse avuksi tiskaamaan tai muihin työtehtäviin, jos tilanne niin vaatii. Tapahtuman rakentamisen ja toteuttamisen jälkeen, kun kaikki on purettu ja tapahtuma-alue näyttää taas siltä, kuin se näytti ennen rakennustöiden aloittamista, on palkitsevaa miettiä, miten paljon saatiin aikaan lyhyessä ajassa. Siinä näkee suoraan oman sekä työkavereiden käden jäljen ja työn tuloksen.
Keikkatyö tuo mukanaan omanlaisia muutoksen tuulia, sillä työkaverit, työympäristö ja asiakkaat vaihtuvat tiuhaan ja tietynlaista yhteen toimipisteeseen rutinoitumista ei pääse kovin helpolla tapahtumaan, mutta sehän juuri tekee keikkatyöstä niin mielekästä. Keikkaillessa tutustuukin moniin erilaisiin toimipaikkoihin ja luo uusia verkostoja. Tästä huolimatta jokaisella ammattilaisella on omat työskentelyrutiinit, jotka on helppo tuoda mukanaan toimipaikasta toiseen – vaikka työympäristö muuttuu, niin ammattilaisen ammattitaito säilyy ja kulkee työntekijän mukana.
Työskentely useissa erilaisissa paikoissa houkuttelee maalaisjärjen käytön esille ja se kehittää ja opettaa. Uusien työkavereiden kautta voi esimerkiksi oppia käyttämään itselle uusia työvälineitä ja kehittää omia toimintatapoja entistä paremmiksi. Parhaimmillaan extravuorot ajavat koevuoron asemaa. Tällöin työnantaja näkee, millainen työntekijä on kysymyksessä ja mikäli hän näyttää sopivan hyvin yrityksen toimikuvaan, niin hänelle voi aueta kyseisestä työpaikasta enemmän vuoroja, työpaikka tai mahdollisuus edetä urallaan. Yksi keikkatyöstä parhaimpia palkkioita on se, kun sinut pyydetään uudelleen samaan toimipisteeseen töihin!
Freelancerina työvaatteet- ja välineet tulee aina kuljettaa mukana, toisin kuin vakituisessa työpaikassa ne voi usein jättää työpaikalle. Kotona on myös hyvä olla riittävästi työvaatteita, valkoista ja mustaa kauluspaitaa sekä mustaa suoraa housua ja essua. Osa toimipaikoista tarjoaa kyllä työvaatteet, mutta usein oletetaan, että työntekijä on oikein varustautunut työvuoroon. Festareilla ollaan taas pääsääntöisesti kenttäolosuhteissa, joka toisinaan tuo mukanaan omia haasteita ja erikoisjärjestelyitä.
Vuoden Tarjoilija 2013 Maria Suihkonen Weekend
Festivaaleilla.
Freelancerina toimiessa tulot voivat olla epäsäännöllisemmät, kuin vakkarityössä ja palkkaus voi vaihdella eri yrityksissä. Osalle ihmisistä keikkatyön mukana tuoma epäsäännöllisyys voi luoda epävarmuuden tunnetta. Jotta tulot pysyvät säännöllisinä, se vaatii itseltä oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta huolehtia työkalenterin täyttämisestä eli ns. pitää kalenteri kunnossa, jos ei ole riittävästi tunteja, niin se näkyy tuloissa. Kiireisinä sesonkiaikoina voi taas olla pulaa vapaa-ajasta, mutta silloin on taottava, kun rauta on kuumaa. Ensiarvoisen tärkeää on varoa tuplabuukkauksia. Vakituisessa työssä työvuorolistat hoituvat esimiehen toimesta ja työntekijän kontolle jää töihin saapuminen.
Keikkatyö on helppoa yhdistää erilaisiin elämäntilanteisiin, kuten vakituisen työn rinnalle tai esimerkiksi opiskeluun. Opiskelun ohessa voi tehdä juuri sen verran töitä, kun Kelan tulorajat antavat myöten. Työvuoroja voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla, joka taas puolestaan mahdollistaa kalenterin nopean täyttämisen. Toki se voi tuoda lieveilmiönä henkilökohtaisen ”olen aina valmiina” –moodin, jolloin (etenkin hiljaisimpina aikoina) on valmis polttamaan omia suunniteltuja vapaapäiviä mahdollisten työpäivien toiveessa. Toisaalta, jos jokin toimipiste ei miellytä, aina voi lohduttautua sillä, ettei uusia työvuoroja tarvitse ottaa vastaan, mikäli niitä on tarjolla.
Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä ja Vuoden Tarjoilija 2013 Maria
Suihkonen Suomen Bocuse d’Or -kannattajamatkalla Torinossa
kesäkuussa.
Toisinaan minulta ja varmasti muiltakin freelancereilta kysytään, mikä on sinun oikea työsi ja missä työskentelet vakituisesti, kun teet vain keikkaa? Ethän pysty elättämään itseäsi vain tekemällä keikkaa. – Tottakai pystyy, kaikki on kiinni vain omasta viitseliäisyydestä.”
Vuoden Tarjoilija 2013 ja Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailun kilpailujohtaja Maria Suihkonen.
Artikkelikuvassa Vuoden Tarjoilija 2013 Maria Suihkonen