Skip to main content

Tällä kertaa Vuoden Kokiksi kruunattiin Kim Päivästö. Vuoden Tarjoilijaksi taas valittiin Henna Kolehmainen. Kaksipäiväinen finaali huipentui voittajien valintaan, mutta mistä kisoissa oikeasti onkaan kyse? Millaisilla fiiliksillä voittajat suuntaavat katseensa tulevaisuuteen? Entä mikä voittajissa teki tuomareihin erityisen vaikutuksen? Hans Välimäen juontamassa Pöytävaraus-podcastissa on metsästetty vastauksia näihin kysymyksiin, kun Hans on saanut vieraaksi jaksoihin muun muassa Kim Päivästön, Henna Kolehmaisen, Vuoden Kokki Akatemian puheenjohtaja Henry Tikkasen sekä kilpailun tuomarit vuodelta 2021. 

Oma nimi framille

”Kun finaalisuoritus oli tehty, mehut olivat aika poissa. Kun stressi laukesi, fiilis oli uupunut mutta hyvä”, Vuoden Kokki 2021 Kim avaa kisatunnelmiaan Pöytävaraus-podcastin viidennessä jaksossa, joka äänitettiin vain kaksi päivää finaalin jälkeen.

Kim lähti kilpailuun haastaakseen itseään. Kisaaminen on myös hänen mielestään hyvin erilaista kuin päivätyö ravintolakeittiössä. 

”Kilpaileminen on ikään kuin hauska harrastus duunin ohella!” Kim naurahtaa. 

Voitto on vielä tuore, joten kovin tarkkoja suunnitelmia Kimillä ei vielä ole tulevaisuuden varalle. Hän uskoo kuitenkin, että voitto tuo mukanaan paljon hyvää ja nostetta uralle. 

”Mainetta ja kunniaa, eikös sen takia näitä kilpailuja tehdä? Tietysti oma nimi on hyvä saada framille ja yksi selkeä tavoite tulevaisuudelle on oma ravintola. Se, koska tämä tapahtuu, on vielä vähän auki mutta toivon kilpailun edesauttavan tätäkin asiaa”, Kim avaa suunnitelmiaan.

Henna komppaa Kimin tunnetta siitä, että voitto on vielä hyvin tuore, joten aivot eivät ole vielä täysin käsittäneet asiaa. Finaalipäiviä hän muistelee kuitenkin jo nyt lämmöllä.

”Asiakkailla on suuri merkitys siihen, millaista työnteko on. Finaalissa ainakin minun pöytäseurueessani fiilis oli koko ajan korkealla. Silloin on helppo itsekin olla hyvällä tuulella ja tehdä onnistunutta kisasuoritusta”, Henna kuvailee.

Vaikka Hennalle jäi hyvä tunne omasta suorituksestaan, varsinainen voitto tuli hänelle kuitenkin yllätyksenä.

”Tosin uskon, että kisan voitto on aina tietyllä tapaa yllätys jokaiselle! Kisakumppanini olivat todella kovia ja kun pääsee tekemään ammattilaisten kanssa duunia, se kirittää omaakin suoritusta. Voiton hetkellä itsellä meinasikin tulla itku ja yritin vain pitää pokkaa kasassa”, Henna muistelee.

Kilpailun voittajat saavat palkinnoksi myös 10 000 stipendit. Kim ja Henna ovatkin ehtineet jo hieman suunnitella, mihin rahat menevät.

”Rahat menevät nyt sivuun säästöön! Koska oma ravintola on tulevaisuuden haaveeni, uskon, että nämä rahat päätyvät siihen kiinni”, Kim suunnittelee.

Myöskin Hennan suunnitelmat rahoille alkavat olla selvillä:

”Todennäköisesti rahat uppoavat viinipuolen opintoihini. Viinimaailma on laaja ja opiskelu yllättävän kallista”, Henna kertoo.

Heli Kähkölä

Author Heli Kähkölä

More posts by Heli Kähkölä