Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat loistava ponnahduslauta ravintola-alan ammattilaisille Suomessa. Alkukarsinnan kautta valittiin Vuoden Kokki -semifinaaliin 16 kilpailijaa ja Vuoden Tarjoilija -semifinaaliin seitsemän kilpailijaa. Luvassa on korkeatasoiset SM-kilpailut niin rohkeilla tulokkailla kuin innokkailla konkareilla, 4-6.4.2019 Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Kilpailun järjestäjä on ELO-säätiö yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa.
Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija -kilpailujen semifinaalit käydään Kevätmessujen avajaispäivänä torstaina 4.4. Tarjoilijakilpailu huipentuu perjantaina 5.4. ja kokkikilpailu lauantaina 6.4. järjestettäviin finaaleihin. Lauantain päätteeksi julistetaan ja palkitaan kummankin kilpailun voittajat. Vuoden Kokki 2019 palkitaan Suomen Messusäätiön myöntämällä 10 000 euron ja Vuoden Tarjoilija 2019 MaRa ry:n Henrik Bitten stipendirahaston myöntämällä 10 000 euron apurahalla.
– Tänä vuonna saimme 33 korkeatasoista hakemusta, joista semifinaaliin tuomaroitiin 15 kilpailijaa ja yksi valittiin jatkoon villikorttikilpailun kautta sosiaalisessa mediassa. Semifinaalissa kokit toteuttavat karsinta-annoksensa kilpailukeittiöissä yleisön edessä suuren paineen alla. Finaalitehtävässä mitataan kilpailijoiden ammattiosaamista ja kädentaitoja monipuolisemmin ja laajemmin kuin koskaan aikaisemmin, kertoo kilpailujohtaja Heikki Liekola, keittiömestari ja Vuoden Kokki 2014.
– Vuoden Tarjoilija -kilpailu on poikkeuksellinen verrattuna aikaisempiin vuosiin siten, että olemme uudistaneet konseptia. Upeat yhteistyökumppanimme tuotteineen vaikuttavat osaltaan kilpailun yksityiskohtiin. Tulemme huomioimaan kestävän gastronomian lisäksi erityisesti työelämälähtöisyyttä kilpailutehtävissä, painottaa kilpailujohtaja Maria Suihkonen, Vuoden Tarjoilija 2013.
Vuoden Kokki 2019 -kilpailun päätuomarina toimii Vuoden Kokki 2001 ja ravintola Göstan ravintoloitsija Henry Tikkanen. Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailun päätuomarina toimii Pet Ravintolat Oy:n ravintoloitsija Petra Granqvist. Molempien kilpailujen arvovaltaisessa tuomaristossa nähdään tänä vuonna myös ravintola-alan kansainvälisiä huippunimiä.
– Kilpailut elävät ajassa kehittäen ravintola-alaa kokonaisuutena ja lisäten vuoropuhelua alan ammattilaisten, oppilaitosten, ruokaketjun ja avainsidosryhmien välillä. Kilpailemassa on upea joukko ammattilaisia, joista jokainen laittaa itsensä likoon tuoden oman intohimonsa kilpailuihin ja toimien esikuvina nuorille. Kilpailut toteutetaan monipuolisen yhteistyökumppaniverkoston kanssa osana suurta yleisötapahtumaa näyttäen millaista keittiö- ja palveluosaamista ravintoloissamme parhaimmillaan on Suomessa. Maineemme ruokamatkailumaana on kovassa kasvussa, iloitsee ELO-säätiön johtaja Bettina Lindfors.
Kilpailut järjestää ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan pääyhteistyökumppaneita ovat Messukeskus, Metos Oy Ab, HKScan Oyj, Valio Oy, Viking Line Oy ja Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku. Kilpailujen yhteistyökumppaneita ovat myös Ainoa Winery Oy, Arvo Kokkonen Oy, Aromi-lehti, Astiavuokraus Oy Jubilee, Diversey, E.Ahlström Oy, Fredman Group Oy, MaRa ry, Meira, MTK ry, NORD-T, Pajunen Oy, Perho Liiketalousopisto, Polar Electro Finland, Puljonki Oy, SLC ry, Vingruppen Finland ja Vitriini-lehti.
VUODEN KOKKI 2019 -semifinalistit
• Janne Blomqvist, Hotel Lilla Roberts/ Krog Roba, Helsinki
• Teemu Boman, Ravintola Ultima, Helsinki
• Jussi Haavisto, Ravintola Muru, Helsinki
• Lari Helenius, Ravintola Olo, Helsinki
• Mikko Kaukonen, Food Camp Finland, Helsinki
• Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki
• Johan Kurkela, Ravintola Nude, Helsinki
• Mikko Lahtinen, Hotelli Punkaharju, Punkaharju
• Lasse Lindström, Gastro Bar Sesonki, Järvenpää
• Miikkael Linnakangas, Gastro Bar Sesonki, Järvenpää
• Petri Niilola, Viking Line Oy, Helsinki
• Simo Paalanen, Ravintola Grön, Helsinki
• Jarkko Pulkkinen, Hotel Ellivuori, Sastamala
• Anssi Riihimäki, Ravintola Ultima, Helsinki
• Simon Selin, Ravintola KUU, Helsinki
• Jesse Valkama, Ravintola Nude, Helsinki
VUODEN TARJOILIJA 2019 -semifinalistit
• Chris Angelov, Ravintola Savoy, Helsinki
• Joona Finni, Ravintola Figaro, Jyväskylä
• Leeni Hyvärinen, Ravintola Palace, Helsinki
• Henna Kolehmainen, Ravintola C, Tampere
• Heidi Martikainen, Ravintola Farang, Helsinki
• Matias Pietarinen, HNH Coctail Tmi., Helsinki
• Tiia Hänninen, Ravintola Piparkakkutalo, Hämeenlinna
Kuvat semifinalisteista löytyvät täältä
Vuoden Kokki www.vuodenkokki.fi #vuodenkokki @vuodenkokki
Vuoden Tarjoilija www.vuodentarjoilija.fi #vuodentarjoilija @vuodentarjoilija
Lisätietoja, haastattelupyynnöt:
Kirsi Yazan, ELO-säätiö, kehityspäällikkö, Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailutoiminta, 050 439 3883, kirsi.yazan@elo-saatio.fi
Artikkelikuvassa Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2019 semifinalistit.
Ylärivi vasemmalta oikealle: Lari Helenius, Jesse Valkama, Jarkko Pulkkinen, Janne Blomqvist, Petri Niilola, Ville Korhonen, Lasse Lindström, Mikko Lahtinen ja Miikkael Linnakangas.
Keskirivi vasemmalta oikealle: Leeni Hyvärinen, Christian Angelov, Henna Kolehmainen, Heidi Martikainen, Joona Finni ja Tiia Hänninen.
Alarivi vasemmalta oikealle:Jussi Haavisto, Anssi Riihimäki, Johan Kurkela, Simo Paalanen, Mikko Kaukonen ja Simon Selin. (Kuvasta puuttuu Teemu Boman ja Matias Pietarinen) / Kuva Santeri Stenvall