Skip to main content

Matka 2017 –messujen ruokamatkailuosastolla on vietetty kaksi päivää suomalaisen ravintolaosaamisen ja suomalaisten raaka-aineiden juhlaa. Kahdeksan kokki- ja neljä tarjoilijahuippua ovat selvittäneet tiensä Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaaleihin.

Vuoden Tarjoilija –semifinaalissa mitattiin erityisesti osallistujien teknisiä taitoja. Kilpailutehtävinä oli muun muassa cocktailin valmistus, liekitys, proseccon tarjoilu sekä viinin ja ruoan paritus. Neljä finalistia näyttävät seuraavassa vaiheessa kyntensä palvelukokemuksen tuottajina.

– Vaikka tehtävissä painotettiin tekniikkaa, kiinnitimme huomiota myös kandidaattien kykyyn huomioida asiakas. Kilpailijoiden oli tärkeää hyvien teknisten taitojen lisäksi pystyä viestimään siitä, mitä he tekevät ja miksi. Neljä finaaliin selviytynyttä erottuivat selkeästi taidoillaan –  tehtävien suorituksissa näkyi varmuus, kertoo Vuoden Tarjoilija –kilpailun päätuomari Petra Savolainen.

Vuoden Tarjoilija 2017 -finaalissa tehtävät painottuvat palvelukokemuksen luomiseen. Finaaliin jatkavat Noora Sipilä Ravintola Murusta, Ronny Malmberg Farangista,  Matias Pietarinen Ravintola Teatterista ja Heidi Martikainen Ravintola Solnasta.

Vuoden Kokki –semifinalistit valmistivat kilpailussa yhden suomalaisuutta ilmentävän ja 100-vuotiaan Suomen raaka-aineita kunnioittavan modernin annoksen. 16 semifinalistin taso oli tänä vuonna kautta linjan korkea ja tasainen, ja kilpailuannokset keskenään hyvin erilaisia.

– Kilpailuannosten suuri variaatio kertoo siitä, että meillä on Suomessa valtavasti hyviä ja inspiroivia raaka-aineita. Vaikka keskenään hyvin erilaisia annoksia on vaikeaa verrata toisiinsa, saamme tasoerot esiin arvioimalla muun muassa raaka-aineiden kypsyysasteen ja rakenteen, maut ja niiden yhteensopivuuden, kertoo kilpailun päätuomari Henry Tikkanen.

– Muutama kilpailija nousi esiin selkeästi. Sen jälkeen kisaajat olivat tasaväkisiä. Finaalin ulkopuolelle jääneet olivat erittäin hyviä, mutta virheet – esimerkiksi myöhästyminen – jättivät rannalle. Maukas ja varma suoritus ratkaisi, Tikkanen sanoo.

Monipuolinen suomalainen raaka-ainemaailma näkyi annoksissa; lautasille nostettiin muun muassa puikulaperunaa, juureksia, poroa, puolukoita, sieniä ja kotimaista kalaa. Myös perinneruokaa varioitiin, lautasella näkyi muun muassa muunnoksia kalakukosta ja verikampsusta.

Vuoden Kokki 2017-finaaliin selvittivät tiensä:

  • Mattias Åhman (Bhoga, Göteborg)
  • Teemu Boman (Finnjävel, Helsinki)
  • Niko Lehto (Bistro Sinne, Porvoo)
  • Pauli Ojala (Ravintola Savoy, Helsinki)
  • Ville Korhonen (Ravintola Savoy, Helsinki)
  • Kozeen Shiwan (Ask, Helsinki)
  • Joonas Kyllönen (Café Huvila, Helsinki)
  • Teemu Boman (Finnjävel, Helsinki)
  • Ville Leminen (Smör, Turku)

Vuoden Kokki 2017 ja Vuoden Tarjoilija 2017 -finaalit käydään 10.4. Rafla 2017-messuilla Peurungalla.

Kuvia Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuista.

Kommentit ja haastattelupyynnöt

Moila Ant-Wuorinen
projektipäällikkö, ELO-säätiö
050 370 4742, moila.ant-wuorinen@elo-saatio.fi

Heikki Liekola
Vuoden Kokki –kilpailun johtaja, Vuoden Kokki 2014
040 514 5304, heikkiliekola@hotmail.com

Taneli Lehtonen
Vuoden Tarjoilija –kilpailun johtaja, Vuoden Tarjoilija 2016
040 5179909, taneli@murudining.fi

 

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä  myös kansainvälisesti kiinnostavaa. Olemme myös juomakulttuurin asialla.

Innostamme suomalaiset syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna ja sen jälkeen. Vahvistamme suomalaista villiruokaosaamista ja yhdistämme kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut ja vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.

 

ELO

Author ELO

More posts by ELO