Skip to main content

Vuoden Kokki on ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1995 jolloin ensimmäisen kerran voiton vei nykyisen helsinkiläisen Michelintähdellä palkitun ravintola Olon Pekka Terävä.

Suomessa kilpailuun osallistumista on koordinoinut ELO-säätiö eli Suomalaisen ruoka-kulttuurin edistämissäätiö vuodesta 2009. Säätiö syntyi, kun joukko kokkeja ja ruoka-alan vaikuttajia kokoontui yhteen ja päätti perustaa organisaation, joka kokoaisi tukijat, tekijät ja päättäjät yhteisen tavoitteen ääreen. Vuoden Kokki -kilpailua ja suomalaista ruokakulttuuria tehdään tunnetuksi yhä laajemmalle ja kansainvälisemmälle yleisölle.

Vuoden Kokki -kilpailu on toiminut ponnahduslautana monen keittiömestarin uralla. Vuoden Kokit ovat menestyneet alalla loistavasti ja ovat lähes poikkeuksetta miehiä. Vain kerran kilpailun on voittanut nainen, Peppi Aralehto vuonna 2000. Vuodesta 2013 Vuoden Kokki -kilpailun lisäksi on järjestetty samanaikaisesti Vuoden Tarjoilija -kilpailua, jonka tarkoituksena on lisätä alan arvostusta ja ammattitaitoa.

Vuoden Kokki -kilpailun voittajat 1995-2017

1995 – Pekka Terävä
1996 – Aki Wahlman
1997 – Michael Björklund
1998 – Petteri Luoto
1999 – Markus Aremo
2000 – Peppi Aralehto
2001 – Henry Tikkanen
2002 – Marko Palovaara
2003 – Ari Ruoho
2004 – Juuse Mikkonen
2005 – Matti Jämsén
2010 – Mika Palonen
2011 – Henri Kotkavuori
2012 – Eero Vottonen
2013 – Erik Mansikka
2014 – Heikki Liekola
2015 – Ismo Sipeläinen
2016 – Toni Kostian
2017 – Mattias Åhman

2018 – ?


Lue lisää Vuoden Kokki -kilpailusta kautta aikojen Metoksen nettisivuilta.
Lue lisää Vuoden Kokki -historiikista.
Kuvassa Vuoden Kokki 2013 Erik Mansikka.

Kia

Author Kia

More posts by Kia