Skip to main content

 ”kolmas kerta toden sanoi”

Toni Kostian, Vuoden Kokki 2016, istahtaa rauhallisesti pöydän ääreen. Ulospäin ei heti uskoisi, että pinnan alla kytee kilpailunhaluinen mieli. Hänelle on tärkeää kehittyä jatkuvasti ja välttää paikalleen seisahtumista. Tavoitteena on olla paras ja tehdä parasta mahdollista ruokaa.

Yksi miehen tavoitteista täyttyi Gastro Helsinki –messuilla 18.3, kun voitto tuli vihdoin kotiin Vuoden Kokki –kilpailuista. Helsingin Käpylästä kotoisin oleva Toni voitti alan arvostetuimman suomenmestaruuskilpailun omaperäisellä ja rohkealla makumaailmallaan. Oma käsiala on selvästi nyt löytynyt. Toni on kilpaillut Vuoden Kokki -tittelistä kaksi kertaa aikaisemminkin. Vuonna 2013 Vuoden Kokki -finaaliin asti päässyt kokki nousi seuraavana vuonna pronssimitalistiksi. Nyt, vuonna 2016, välivuoden voimienkeruun jälkeen, oli kirkkaimman mitalin vuoro. Voittoon tarvittiin runsaasti itseluottamusta, sillä suurin haaste on usein korvien välissä. ”Tänä vuonna päätin voittaa”, Toni kertoo menestyksekkäästä taktiikastaan. Tonin kilpailu-ura jatkuu seuraavaksi edustuksella Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa 2017.

Toni on opiskellut kokiksi ravintolakoulu Perhossa ja jatkanut opintoja myöhemmin Haaga-Heliassa keittiömestariksi. Haaga-Heliassa hän innostui kilpailemisesta ja päätyi Suomen kokkimaajoukkueen liiveissä kiertämään kilpailuja menestyksekkäästi ympäri maailmaa.

 Toni Kostianin lämmin alkuruoka: Paahdettua ja karamelisoitua sipulia, kukonpojan koipea ja porsaan rasvalla maustettua lientä. Kuva: Aino Huovio

Toni Kostianin Vuoden Kokki 2016 -finaalissa valmistama lämmin alkuruoka: Paahdettua ja karamelisoitua sipulia, kukonpojan koipea ja porsaan rasvalla maustettua lientä. Kuva: Aino Huovio

Toni on uransa aikana työskennellyt monissa Suomen huippuravintoloissa, mm. Luomossa, G.W. Sundmannsissa ja Kaskiksessa Turussa. Kunnes tuli eteen valinta: Kehityksen takaamiseksi oli joko päästävä ulkomaille tai perustettava oma ravintola. Viime syksynä oli kerätty tarpeeksi raaka-aineita talteen ja löytyi hartaasti etsitty liiketila Helsingistä, Albertinkadulta. Lauri Kähkösen kanssa syntyi syksyllä 2015 luonnon liikkeitä seuraileva Ravintola Grön.

Toni Kostian valmisti Vuoden Kokki -finaalissa pääruoaksi Kukonpojan rintaa, kukonnahkaemulsiota, kaaleja ja kastiketta kukonpojan rangoista. Kuva: Aino Huovio.

Toni Kostian valmisti Vuoden Kokki 2016 -finaalissa pääruoaksi Kukonpojan rintaa, kukonnahkaemulsiota, kaaleja ja kastiketta kukonpojan rangoista. Kuva: Aino Huovio.

Vuoden Kokki -voittajan vuosi täyttyy edustustilaisuuksista ja niiden lisäksi Toni keskittyy oman ravintolansa pyörittämiseen ja sesonkien mukaan muuttuvien menujen kehittämiseen. ”Menu vaihtuu välillä jopa kahden viikon välein. Osa raaka-aineista on parhaimmillaan vain hyvin vähän aikaa ja haluan tarjota vain sesongin parasta”, kunnianhimoinen Toni vielä kertoo. Kevään käynnistyessä alkaa villiyrtti jos toinenkin löytää tiensä Grönin keittiöön.

Tällä kahden lapsen isällä on vapaa-aikaakin, vaikka osa siitä meneekin luonnossa ravintolassa tarvittavien raaka-aineiden keräilyssä. Toni on tukemassa myös toukokuussa Bocuse dÓr Euroopan osakilpailuun lähtevää ystäväänsä Eero Vottosta apuvalmentajan roolissa. Ties vaikka saataisiin Tonista itsestään tulevaisuudessa Suomen edustaja alan arvostettuun Bocuse d´Or -maailmanmestaruuskilpailuun.

Kilpaileminen on taannut Tonille jatkuvan liikkeen eteenpäin. Toni suositteleekin kisaamista kaikille alan nuorille, kehittymishaluisille kokeille ja miksei vanhemmillekin: ”Kilpaileminen on oiva tapa kehittää ammattitaitoa ja saada elintärkeitä kontakteja uraa ajatellen”. Kilpailussa pärjäämisen takamiseksi kannattaa voittajan mukaan tehdä rohkeasti omannäköistä ruokaa. Se takasi tänä vuonna Tonin ansaitun voiton.

Mutta kuinka käy ensi vuonna? Vuoden Kokki 2017 -kilpailun ennakkotehtävä julkaistaan alkusyksystä 2016. Pysykää kuulolla!

Kuvia kilpailusta, voittajista ja heidän annoksistaan täällä.

Kuvassa Toni Kostian. Kuva: Aino Huovio.

 

 

www.facebook.com/vuodenkokki

www.facebook.com/vuodentarjoilija

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. ELO-säätiö vastaa myös Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

 

ELO

Author ELO

More posts by ELO