Skip to main content

Vuoden Kokki 1995 Pekka Terävä on suomalainen keittiömestari joka on yksi ravintola Olon omistajista, toimii ravintoloitsijana Gastrobar Emossa Helsingissä sekä yhdessä keittiömestari Henry Tikkasen ja Pasi Heinosen kanssa Serlachius-museo Göstan yhteydessä Mäntässä toimivassa Gösta-ravintolassa. Lisäksi Pekalla on vahva kilpailutausta mm. kokkimaajoukkueen riveissä sekä vuosien kokemus tuomaroinnista Bocuse d’Or -kilpailussa. Vuonna 2017 Terävä palkittiin pohjoismaisen ruokakulttuurin eteen tehdystä työstä Stockholm Culture Awards -tunnustuksella. Uusimman tunnustuksen pitkäaikaisesta työstään gastronomian parissa Pekka sai viime viikolla Ranskalta.

 

”Lähellä tuotettu ja kotimaisuusaste kuvaavat mielestäni parhaiten tämän hetkisen suomalaisen ruokakulttuurin ajan henkeä. Suomalaista ja ranskalaista ruokakulttuuria ei yhdistä mielestäni vielä mikään, mutta uskon, että tulevaisuudessa meilläkin yhdessä syöminen kasvaa ja sitä kautta ulkona syöminen kasvaa. Ylipäätänsä sosiaalinen yhdessäolo hyvän ruoan ja juoman parissa lähentyy Ranskan mallia. Tätä kuvaa mielestäni hyvin slogan ”ruokailu on enemmän kuin ruoka”. Juomakulttuuriin saralla isoin työ on perata se nykypäivään.

Suomen olisi hyvä luoda matkailun ja ruokamatkailun saralle isokuva tai strategia, jolla nostettaisiin suomalaisen ruokakulttuurin kiinnostavuutta kansainvälisellä tasolla. Huomiota pitäisi kiinnittää mm. siihen miten aiomme vastata tuleviin turistivirtoihin, sekä aihealueisiin, kuten koulutukseen, verotukseen ja asumiseen, jotta meillä olisi asiat kestävällä pohjalla. Lisäksi tulisi pohtia yhtenäistä markkinointia – Millä kärjellä ja miten, se toteutetaan.

Bocuse d’Or on kilpailuna kehittynyt oikeaan suuntaan, jossa keskiöön on nostettu kestävä kehitys, niin kilpailussa kuin itse ravintoloiden tekemisissä. Se on myös meidän Olo Groupin teemoja nyt ja tulevaisuudessa. Olemme huomanneet sen, että ei isoilla kirkoilla huutamista, vaan pienin askelin yksilöiden kautta, jotta jokainen ymmärtää paremman tulevaisuuden päälle. Jokainen voi itse päättää, mitä on ne teot, joiden avulla olemme kestävän kehityksen polulla.

Uskon että pitkäaikainen mukana oloni Bocuse d’Or -kilpailussa ja tietenkin pitkä tekeminen yleensä gastronomian saralla, niin Suomessa kuin ulkomailla johtivat siihen, että Ranska myönsi minulle Medal of Chevalier of the Order of Agricultural Merit -tunnustuksen. On aina hienoa, kun ulkopuolinen taho tulee ja kertoo hyvin tehdystä työstä gastronomian hyväksi – ainahan se lämmittää.”


Kuva Timea Slavic

 

ELO

Author ELO

More posts by ELO