Skip to main content
Tällä sivulla julkaisemme Vuoden Kokki -ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen tiedotteet ja uutiset.

Kuvia finaalista, semifinaaleista ja edustusvuodelta löydät kuvapankistamme. Tutustu myös viralliseen podcastiimme Pöytävaraus-podcast.

Tiedote: Kim Slotte Vuoden Kokki 2024 -semifinaaliin Niko Lehdon tilalle

By Tiedote, Yleinen

Maanantaina 22.4. Vuoden Kokki 2024 -semifinaalissa kilpailee Kim Slotte, kun semifinalisti Niko Lehto on ilmoittanut jäävänsä pois kilpailusta.

Vuoden Kokki 2024- ja Vuoden Tarjoilija 2024 -semifinaalit käydään maanantaina 22.4. Viking Glorylla. Vuoden Kokki -semifinalisteista Niko Lehto on jättäytynyt pois, ja hänen tilalleen semifinaaliin tulee kilpailemaan Kim Slotte. Slotte työskentelee Lapland Hotel Arenalle ja toimii keittiömestarina Saivo Kitchen & Bar of Momentsissa.

Vuoden Kokki 2024- ja Vuoden Tarjoilija 2024 -finalistit selviävät maanantai-iltana. Finaalit kilpaillaan Messukeskuksessa Viini & Ruoka -tapahtuman yhteydessä lokakuussa.

Vuoden Tarjoilija 2024 semifinalistit ovat valittu

By Tiedote, Yleinen

Seuraavat Vuoden Tarjoilija -kilpailijat pääsität jatkoo semifinaaliin

Joona Finni – Sataman Viilu/Jyväskylä
Katriina Suominen – Finnair & freelancer/Helsinki
Alma Syrjänen – Panza/Kuopio
Leeni Hyvärinen – freelancer/Oslo
Janika Tiensuu – Ravintola Fiasco?/Helsinki
Jeremias Salonen – Viinihuone Vinossa/Turku
Natalie Hayashi – Muru Dining Oy/Helsinki
Tiia Hänninen – King Crab House/Levi
Kelvin Tse – Ravintola Muru/Helsinki
Joni Helin – Ravintola Teller/Helsinki

Vuoden Kokki 2024 semifinalistit ovat valittu

By Tiedote, Yleinen

Seuraavat Vuoden Kokki -kilpailijat pääsivät jatkoon semifinaliin.
Karsinnasta saadut pisteet suluissa.

1. Sami Hakamäki – Tmi Sami Hakamäki/Tampere (347p)
2. Simon Selin – Restaurant HEJM & Restaurant FRÖJ/Vaasa (331p)
3. Petri Koski – Finnjävel Salonki/Helsinki (312p)
4. Fredrik Grönholm – Brasa/Helsinki (307p)
5. Simo Harrivaara – Hiiohoi Oy & Harrydanger/Helsinki (299p)
6. Alfred Tallberg – Lapland Hotels Kultá Kitchen/Helsinki (290p)
7. Niki Sipilä – Olo Creative Catering/Helsinki (289p)
8. Kim Mustonen – Havu Kitchen & Bar/Tahko (288p)
9. Otto Hietamies – Kultá Kitchen & Bar/Helsinki (285p)
10. Niko Lehto – Ravintola Vår/Porvoo (257p)

Hakuaika Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2024 -kilpailuihin on alkanut 

By Tiedote, Yleinen

Haku Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2024 -kilpailuihin on alkanut 29.1. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut vetävät vuosittain sekä uusia nousevia kykyjä että vanhoja konkareita kilpailemaan ravintola-alan suomenmestaruuksista.  

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen ennakkotehtävät ja hakuohjeet on julkaistu verkkosivuilla vuodenkokki.fi. Ravintola-alan huippuja kilpailuihin houkuttelevat niin itsensä kehittäminen, verkostoituminen kuin oman henkilöbrändin eteenpäin vieminen. 

”Kilpaileminen on itselle ollut mielekäs tapa kehittää ammatillista osaamista itsenäisesti päivätyön ohella, verkostoitua sekä tavata alan vaikuttajia ja esikuvia”, kertoo Vuoden Kokki 2023 Johan Kurkela

Kilpailut tuovat poikkeuksellisella tavalla alan ihmisiä yhteen, mikä on tärkeää kilpailijoille. 

”Kilpailuissa on todella hauska ja kannustava ilmapiiri, ja kaikki haluavat nähdä kilpailijoiden pitävän hauskaa ja kehittyvän. Toivottavasti tänä vuonna näemme paljon uusia hakijoita. Jos vähänkään kiinnostaa, niin ehdottomasti mukaan. Jännittää ei tarvitse, sillä kaikki tukevat ja tsemppaavat toisiaan”, sanoo Vuoden Tarjoilija 2023 Kirsi Seppänen

Kilpailuvuosi huipentuu huhtikuun semifinaalien kautta lokakuun lopussa pidettäviin finaaleihin Viini & Ruoka -tapahtuman yhteydessä. Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen voittajat palkitaan apurahoilla. Vuoden Kokki saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 10 000 euron ja Vuoden Tarjoilija MaRa ry:n lahjoittaman 10 000 euron stipendin. 

Uusia suomenmestareita lähtevät etsimään pääjärjestäjä Wihuri Metro-tukun kanssa muut pääyhteistyökumppanit Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro sekä yhteistyökumppanit E.Ahlström, HKScan, Puljonki, MTK, SLC, Pajunen, Kyrö Distillery Company, Perho ja Jubilee. Kilpailujen sponsoreina toimivat Meira, MaRa, Oksasen puutarha, Ainoa Winery, Diversey ja Polar. 

Lisätietojen antaja: 

Wihuri Metro-tukku 
Heli Kähkölä 
Marketing Specialist 
+358401217395 
heli.kahkola@wihuri.fi  
www.vuodenkokki.fi  
www.vuodentarjoilija.fi  

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisat ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta. 

Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukun lisäksi Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman. 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen uusi pääyhteistyökumppani on Arla Pro

By Tiedote, Yleinen

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuiden uusi pääyhteistyökumppani Arla Pro arvostaa ravintola-alan suomenmestaruuskilpailuiden alalle tuomaa nostetta ja vilkasta keskustelua.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut keräävät alan kovimpia tekijöitä kamppailemaan suomenmestaruuksista sekä järjestämään vuosi vuodelta parempia kilpailuja. Pääyhteistyökumppanit Wihuri Metro-tukku, Viking Line, Metos ja Messukeskus ovat nyt saaneet joukkoonsa tunnetun foodservice-alan toimijan Arla Pron.

”Meille Arla Prolla on ilo ja kunnia aloittaa Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen pääyhteistyökumppanina. On hienoa päästä mukaan edistämään suomalaista ruoka- ja ravintolakulttuuria yhdessä. Arvostamme molemmissa kilpailuissa nähtävää kunnianhimoa, luovuutta ja yksityiskohtien huomiointia”, kertoo Arla Oy:n markkinointipäällikkö (Foodservice) Kaisa Kivistö.

Arla Prolle kumppanuus on tärkeä, koska Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut tuovat ympäri vuoden esille ravintola-alalle merkittäviä asioita.

”Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija ovat arvostettuja kilpailuja ja verkostoitumistapahtumia. Ne pitävät yllä keskustelua alan osaamisesta koko vuoden. Alan ammattilaisille nämä kilpailut ovat merkkipaaluja ja ponnahduslautoja eteenpäin uralla”, sanoo Kivistö.

Muut pääyhteistyökumppanit toivottavat Arla Pron lämpimästi tervetulleeksi Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen taustajoukkoihin.

”Arla on varmasti kumppani, jonka kanssa pääsemme tekemään vaikuttavaa yhteistyötä Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuissa. Olemme erittäin iloisia, että saamme yhdessä kehittää alan ykköstapahtumaa eteenpäin sekä tapahtumabrändien että konseptien osalta”, kertoo myös kilpailun pääjärjestäjänä toimivan Wihuri Metro-tukun valikoima- ja markkinointipäällikkö Emilia Santavuori.

Lisätietojen antajat:
Arla Oy
Kaisa Kivistö
Markkinointipäällikkö, Foodservice
+358 50 330 7467
kaisa.kivisto@arlafoods.com

Wihuri Metro-tukku
Emilia Santavuori
Valikoima- ja markkinointijohtaja
+358 44 284 2855
emilia.santavuori@wihuri.fi

Vuoden Kokki 2023 -finaalin pisteissä havaittu laskuvirhe

By Tiedote

Vuoden Kokki 2023 –kilpailun toisen finaalipäivän pistelaskennassa on havaittu virhe. Yhden kilpailijan pisteistä osa on jäänyt huomioimatta lauantain kokonaispistemäärässä. Virhe johtuu laskentapohjan kaavan poikkeamasta.

Virhe on löytynyt jälkikäteen tehdyn tarkistuslaskennan yhteydessä. Pistelaskussa käytetyn laskentapohjan kaavasta on löytynyt yhden kilpailijan kohdalla poikkeama, joka vaikuttaa kilpailun lopputuloksen järjestykseen. Kaikkien paitsi voittajan sijoitus muuttuu.

Virhe korjataan oikaisemalla sijoitukset. Hopealle kilpailussa nousee Simon Selin ja Simo Harrivaaran sijoitus laskee yhden sijan.

Vuoden Kokki 2023 -finaalin järjestys on

  1. Johan Kurkela
  2. Simon Selin
  3. Simo Harrivaara

Asianosaisia on tiedotettu tapahtuneesta henkilökohtaisesti kilpailujohdon taholta.

”Olemme pahoillamme tapahtuneesta virheestä ja otamme siitä vastuun” sanoo Vuoden Kokki Akatemian puheenjohtaja Juuse Mikkonen.

”Tarkennamme pistelaskun prosessia varmistaaksemme, että vastaavaa ei enää pääse tapahtumaan”, sanoo Vuoden Kokki –kilpailun kilpailujohtaja Kalle Tanner.

Vuoden Kokki 2023 -finaali kilpailtiin 27.–28.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa Viini & Ruoka –tapahtuman yhteydessä.

Lisätietojen antaja:

Kalle Tanner
Kilpailujohtaja
040 505 0528
kalletanner2@gmail.com

Uudet suomenmestarit valittu – Vuoden Kokki 2023 Johan Kurkela ja Vuoden Tarjoilija 2023 Kirsi Seppänen

By Artikkelit, Tiedote, Yleinen

Messukeskuksessa juhlittiin lauantai-iltana 28.10. uusia keittiön ja salin suomenmestareita. Vuoden Kokki 2023 on Johan Kurkela (Ravintola Grön, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2023 on Kirsi Seppänen (Ravinteli Bertha, Tampere). Finaali käytiin 27.–28.10 Viini & Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen tarkoituksena on nostaa esille keittiön ja salin huippuammattilaisia sekä lisätä ravintola-alan arvostusta ja vetovoimaisuutta. Alan arvostetuimmat kilpailut kehittävät kotimaista ruoka- ja juomakulttuuria sekä toimivat verkostoitumistapahtumana ja loistavana ponnahduslautana ravintola-alan ammattilaisille Suomessa.

Vuoden Kokki Johan Kurkela ja Vuoden Tarjoilija Kirsi Seppänen iloitsivat ravintola-alan suomenmestaruuksista kahden intensiivisen finaalipäivän jälkeen.

”Tosi yllättynyt ja kiitollinen fiilis. En osannut veikata yhtään voittajakolmikkoa. Tämä on iso meriitti itselle ja pääsen osaksi kovaa joukkoa, sillä finaalin tuomaripöytä on ollut täynnä omia idoleita, joista iso osa on Vuoden Kokkeja”, kertoo Vuoden Kokki Johan Kurkela.

”Huikeaa, tuntuu mielettömän hyvältä. Itsellä oli hyvä fiilis molemmista kilpailupäivistä, mutta ikinä ei tiedä, miten muut suoriutuvat. Viime vuonna tuli kakkossija, niin tänä vuonna oli toive, että pääsee kirkastamaan mitalia ja niin kävi. Odotan innolla, että pääsen edustusvuonna tekemään yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja tutustumaan pääyhteistyökumppaneihin sekä sponsoreihin paremmin”, sanoo Vuoden Tarjoilija Kirsi Seppänen.

Tuoreet suomenmestarit palkittiin apurahoin. Vuoden Kokki sai Suomen Messusäätiön lahjoittaman 10 000 euron ja Vuoden Tarjoilija MaRa ry:n lahjoittaman 10 000 euron stipendin. Tulevan vuoden aikana voittajat pääsevät tekemään erilaisia edustustehtäviä ja yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden kanssa.

Tasaiset suoritukset ja asiakaspalvelutaidot ratkaisivat voitot

Vuoden Kokki -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1995 ja Vuoden Tarjoilija -kilpailu vuonna 2013. Kilpailuja kehitetään joka vuosi, ja kilpailutehtävät vaihtelevat vuosittain.

”Voitto ansaittiin tänä vuonna tasaisella suorituksella kaikilla osa-alueilla, monipuolisuudella ja kokonaisvaltaisella ammattitaidolla”, analysoi Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Mikko Kaukonen.

”Kilpailijat suoriutuivat kaiken kaikkiaan äärimmäisen hyvin, vaikka ensimmäisenä päivänä oli aistittavissa jännitystä. Voittaja erottautui asiakaspalvelutaidoilla, joita painotamme arvioinnissa. Huomioimme paljon myös teknillistä osaamista, jota tarvittiin esimerkiksi juuston leikkaamisessa ja salaattikastikkeen valmistamisessa”, kommentoi Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Miia Sironen.

Voittajien vuosi: verkostoitumista ja näkyvyyttä ravintola-alalle

By Artikkelit, Tiedote, Yleinen

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2022 -voittajien edustusvuosi on loppusuoralla. Vuoden parasta antia on ollut alan ihmisiin tutustuminen monipuolisesti, mutta Jonathan Slotte ja Joonas Heino ovat myös pitäneet tärkeänä ravintola-alan näkyvyyden nostamista.

Vuoden Kokki Jonathan Slotte (Palace) ja Vuoden Tarjoilija Joonas Heino (Dylan Marmoripiha) kuvailevat edustusvuoden olleen ennen kaikkea hauska.

”Meillä on ollut äärimmäisen hyvää yhteistyötä Jonathanin kanssa. Tässä on päässyt vuoden mittaan tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä ja verkostoitumaan, mikä on parasta”, Joonas tiivistää.

Verkostoituminen alkaa jo kisoista, joissa vallitsee vahva yhteisöllisyys.

”Ilman tällaisia kilpailuja kaikki toimisivat vain omissa yksiköissään eikä syntyisi mitään yhteisöä. Lisäksi Suomen gastronomialle on tosi tärkeää, että on kilpailu, jossa parhaat pääsevät haastamaan itseänsä ja mittaamaan omaa tasoaan. Minua kilpailu on auttanut kehittymään tosi tehokkaasti ammatissani”, Jonathan miettii.

Joonas lisää, että Suomessa tarjoilijoille ei ole toista vastaavaa kanavaa.

”Harvassa paikassa pääsee näkemään yhtä aikaa niin paljon huippukokkeja ja -tarjoilijoita kuin Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuissa, jotka on rakennettu huikealla määrällä ammattiosaamista tasolle, jota kotimaassa ei ole ennen nähty. Kahdessa finaalipäivässä näkyy koko vuoden valtava työ kisojen eteen.”

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna uskallamme siis odottaa jälleen vaikuttavaa taituruutta, mutta summataan sitä ennen viime vuoden voittajien ajatuksia edustusvuodesta.

 

Alaa esiin kaikin tavoin

Edustusvuosi on tarjonnut Jonathanille ja Joonakselle mahdollisuuden nähdä alaa laajemmin.

”On ollut kiva huomata, miten koko ala on aktivoitunut ja havahtunut siihen, että alaa edistäviä asioita pystytään tekemään paljon enemmän”, Joonas sanoo.

Voittajat ovat myös omalta osaltaan tehneet parhaansa lisätäkseen ravintola-alan näkyvyyttä ja nostaakseen tärkeitä kysymyksiä esiin.

”Olen toistanut haastatteluissa samoja asioita opiskelun tärkeydestä ja nuorten kohtelusta alalla, jotta oppilaitoksiin saataisiin enemmän hakijoita ja sitä kautta kentälle lisää ammattimaisempia tekijöitä. Olen käynyt myös kouluissa puhumassa, ja opiskelijat ovat palautteen perusteella saaneet vierailuista paljon irti”, Joonas kertoo.

”Itse olen pyrkinyt nostamaan ravintola-alaa esiin olemalla kaikessa mukana ja avoimin mielin lähtemällä mukaan eri juttuihin, vaikka ei heti omimmalta tuntuisikaan. Aina on parempi mennä rohkeasti ja olla esillä, koska vain niin voi saavuttaa asioita”, Jonathan pohtii.

 

Kisoissa saa nauttia täysillä

Tämän vuoden finalistit pääsevät tositoimiin 27.–28.10.2023 Viini & Ruoka -messuilla. Joonas ja Jonathan tietävät omasta kokemuksesta, miten paras kisasuoritus syntyy.

”Kuulostaa itsestään selvältä, mutta pitää keskittyä täysin siihen, että tekee hyvää ruokaa. Ei se mistään muusta ole kiinni. Jokaisella on oma tapansa kokata, mutta lopputuloksena pitää olla erinomaista ruokaa”, Jonathan toteaa.

”Omana voittovuonna ymmärsin, että on äärimmäisen tärkeää pitää hauskaa. Mitä enemmän nauttii tekemisestä, sitä mukavampaa on ja sitä parempaa suoritusta saa aikaiseksi”, Joonas sanoo.

”Kun pääsee hyvään flow’hun, kilpailemisesta pystyy nauttimaan tosi paljon. Kyllä kisoissa paras paikka on kisaamassa ja keittiössä on hauskinta”, Jonathan komppaa.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalit käydään 27.–28.10.2023 Messukeskuksessa Ruoka & Viini -tapahtuman yhteydessä. Seuraa uutisointia kilpailuista osoitteessa www.vuodenkokki.fi

Tiedote: Huiput kisaamassa – ketkä ovat seuraavat kotimaiset tähdet?

By Artikkelit, Tiedote, Yleinen

Ravintola-alan kovimmat tekijät kokoontuvat jälleen, kun Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -finaalit kilpaillaan Helsingin Messukeskuksessa 27. – 28.10.2023 Viini & Ruoka -tapahtuman yhteydessä. Kisoista on vuosien varrella noussut useita kiintotähtiä alalle. 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut huipentuvat lokakuun lopussa kaksipäiväisiin finaaleihin, joissa Suomen ravintola-alan parhaimmisto on paikalla niin kilpailijoiden kuin järjestäjien muodossa.

”Suomessa ei ole montaa tapahtumaa, jossa ovat kaikki Suomen huiput ravintola-alalta yhtä aikaa paikalla. Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat tärkeä verkostoitumispaikka alan ihmisille. Kilpailuihin tullaan mielellään sekä kisaamaan että järjestäjiksi vuodesta toiseen juuri verkostoitumisen ja yhteisöllisyyden takia”, kertoo Marketing Specialist Heli Kähkölä Wihuri Metro-tukulta, joka on yksi kilpailijoiden pääjärjestäjistä.

Tämän vuoden kilpailun juontavat Samuil Angelov ja Teresa Välimäki. Vuoden Kokki -kilpailun kilpailujohtajana toimii Kalle Tanner (Vuoden Kokki 2018) ja päätuomarina Mikko Kaukonen (Vuoden Kokki 2019). Vuoden Tarjoilija -kilpailussa ovat vastaavasti kilpailujohtajina Saara Alander (Vuoden Tarjoilija 2015) sekä Christian Angelov (Vuoden Tarjoilija 2020) ja päätuomarina Miia Sironen.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuja kehitetään vuodesta toiseen ja ne tarjoavat ainutlaatuisen areenan nouseville tähdille.

”Kilpailut ovat sekä mahdollisuus mitata omaa tasoa ja kehittyä että kanava saada näkyvyyttä ja vaikuttaa alalla. Suomalaisen ruokakulttuurin kehittymiseksi on tärkeää nostaa esiin uusia taitavia tekijöitä, jotka avaavat tuoreita näkökulmia alalla”, tiivistää Metro-tukun keittiömestari Juuse Mikkonen (Vuoden Kokki 2004), joka toimii Vuoden Kokki -kilpailussa yhtenä makutuomarina.

Lisätietojen antaja:

Wihuri Metro-tukku
Heli Kähkölä
Marketing Specialist
+358401217395
heli.kahkola@wihuri.fi