Skip to main content

Tällä sivulla julkaisemme Vuoden Kokki -ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen tiedotteet ja uutiset.

Kuvia finaalista, semifinaaleista ja edustusvuodelta löydät kuvapankistamme. Tutustu myös viralliseen podcastiimme Pöytävaraus-podcast.

 

Semifinaalien kokonaispisteet ja sijoitukset

By Tiedote

Kokonaispisteet ja sijoitukset Vuoden Kokki 2022 semifinaalin osalta ovat:

Finaaliin edenneet kilpailijat:
Janne Keskevaari 382
Markus Rydenfelt 380
Kim Mustonen 370
Jonathan Slotte 363
Simon Selin 360
Tobias Malm 345
Ville Neulanen 333
Miika Keskitalo 329

Semifinaalivaiheeseen jääneet kilpailijat:
Tomi Kuivasniemi 310
Alfred Tallberg 300
Cecilia Hurmerinta 293
Jarkko Pulkkinen 285
Mikko Lahtinen 285
Simo Harrivaara 280
Kim Slotte 266
Teemu Boman 258

Kokonaispisteet ja sijoitukset Vuoden Tarjoilija 2022 semifinaalin osalta ovat:

Finaaliin edenneet kilpailijat:
Joonas Heino 80,45
Emilia Salminen 79,88
Natasha Henriksson 79,67
Kirsi Seppänen 79,37
Katriina Suominen 77,53
Outi Tölli 77,47
Egle Allikivi 73,91
Kelvin Tse 73,68

Semifinaalivaiheeseen jääneet kilpailijat:
Katri Hautakangas 69,23
Anu Kärki 68,14
Leevi Laine 65,35
Jonna Korhonen 64,27

Vuoden Kokki – ja Vuoden Tarjoilija finalistit vuodelle 2022

By Tiedote

Ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskisojen finalistit on nyt valittu. Korkeatasoisten semifinaalien jälkeen finalistit suuntaavat katseensa kohti lokakuussa siintävää finaalia, joka kilpaillaan Helsingin Messukeskuksessa Viini- ja Ruokamessuilla.

Vuoden Kokki -kisojen semifinaali kilpailtiin 9.-17.5 välisenä aikana. Kilpailun tuomaristo, joka koostui muun muassa aiemmista kilpailun voittajista, kiersi semifinalistien työpaikoilla maistamassa kilpailuannokset. Kilpailijat valmistivat tuomaristolle saman annoksen, jolla he hakivat mukaan kilpailuun. Annoksessa tuli olla kotimaista kananpoikaa, kastike ja annoksesta 50% tuli olla kasviksia. Finaaliin eteni kahdeksan kilpailijaa. 
Kilpailun päätuomarina toimii Heikki Liekola ja kilpailujohtajana Mikko Kaukonen.

Vuoden Kokki 2022 finalistit ovat:

Miika Keskitalo – Ravinteli Vintti/Hämeenlinna
Janne Keskevaari – Ravintola Grön/Helsinki
Jonathan Slotte – Palace Restaurant/Helsinki
Ville Neulanen – Ravintola Smör/Turku
Simon Selin – Restaurant HEJM/Turku
Markus Rydenfelt – Ravintola Kielo/Joensuu
Tobias Malm – Restaurant HEJM/Vaasa
Kim Mustonen – Restaurant AOC/Kööpenhamina

Vuoden Tarjoilija -semifinaali kilpailtiin 24.5 Viking Linen Glorylla. Vuoden Tarjoilija -kilpailu viettää nyt juhlavuottaan, sillä haussa on jo kymmenes Vuoden Tarjoilija.

Kaksitoista semifinalistia kilpaili tarjoilutehtävän, baaritehtävän sekä yllätystehtävän parissa. Yllätystehtävänä oli viinien sokkomaistaminen.
Semifinaali oli hyvin tasaväkinen ja tiukan kisan jälkeen finaaliin eteni kahdeksan kilpailijaa.
Kilpailun päätuomarina toimii Miia Sironen ja kilpailujohtajana Saara Alander.

Vuoden Tarjoilija 2022 -finalistit ovat:

Emilia Salminen – Ravintola Pöllöwaari/Jyväskylä
Kelvin Tse – Ravintola Pastis/Helsinki
Joonas Heino – Peloton Cycling Eatery – Helsinki
Egle Allikivi – Ravintola Maritori/Helsinki
Kirsi Seppänen – Ravinteli Bertha/Tampere
Katriina Suominen – Palace Restaurant/Helsinki
Natasha Henriksson – Restaurant FRÖJ/Vaasa
Outi Tölli – Palace Restaurant/Helsinki

Kummankin kilpailun finaali kilpaillaan lokakuun viimeisenä viikonloppuna Viini- ja Ruokamessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Finalistien valokuvat löydät täältä https://www.flickr.com/photos/193087287@N08/albums/with/72157720090341896

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija semifinalistit vuodelle 2022 on valittu

By Tiedote

Kokkien ja tarjoilijoiden suomenmestaruuskilpailujen semifinalistit ovat selvillä.

Vuoden Kokki 2022 semifinaalit kilpaillaan 9.-17.5 välisenä aikana Suomessa. Tuomaristo kiertää maistamassa kilpailuannokset joko kilpailijan työpaikalla tai muussa sovitussa paikassa.
Semifinaaliin eteni kuusitoista (16) kilpailijaa hakuvaiheen reseptien ja annoskuvien perusteella. Kaikenkaikkiaan hakijoita kilpailuun oli kolmekymmentäseitsemän (37).

Vuoden Kokki 2022 semifinalistit ovat:

Ville Neulanen, Ravintola Smör, Turku
Kim Mustonen, Restaurant AOC, Kööpenhamina
Miika Keskitalo, Ravinteli Vintti, Hämeenlinna
Markus Rydenfelt, Ravintola Kielo, Joensuu
Alfred Tallberg, Adlerfelt, Helsinki
Simo Harrivaara, Sanchōme, Helsinki
Tomi Kuivasniemi, Lapland Hotels Areena, Tampere
Jarkko Pulkkinen, Ellivuori Resort, Sastamala
Jonathan Slotte, Palace Restaurant, Helsinki
Cecilia Hurmerinta, Kaaren Kauppahallin Ravintolat, Helsinki
Kim Slotte, Lapland Hotels Areena, Tampere
Janne Keskevaari, Ravintola Grön, Helsinki
Simon Selin, Restaurant HEJM, Vaasa
Mikko Lahtinen, Ravintola SicaPelle, Porvoo
Teemu Boman, Levain-ravintolat/BW-Restaurants, Helsinki
Tobias Malm, Restaurant HEJM, Vaasa

Vuoden Tarjoilija 2022 semifinaali kilpaillaan 24.5 Viking Glorylla. Hakuvaiheessa kilpailijat toimittivat tuomariston arvioitavaksi videotehtävän sekä osallistuivat monivalintatehtävään. Semifinaaliin eteni kaksitoista (12) kilpailijaa.

Vuoden Tarjoilija 2022 semifinalistit ovat

Joonas Heino, Peloton Cycling Eatery, Helsinki
Kirsi Seppänen, Ravinteli Bertha, Tampere
Katri Hautakangas, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä
Anu Kärki, Armas Catering, Tampere
Emilia Salminen, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä
Egle Allikivi, Ravintola Maritori, Helsinki
Natasha Henriksson, Restaurant FRÖJ, Vaasa
Katriina Suominen, Palace Restaurant/Finnair, Helsinki/Vantaa
Kelvin Tse, Ravintola Pastis, Helsinki
Outi Tölli, Palace Restaurant, Helsinki
Leevi Laine, Local Bistro, Joensuu
Jonna Korhonen, Kellariravintola Hällä, Hämeenlinna

Vuoden Tarjoilija 2022 semifinaali kilpaillaan Viking Glorylla!

By Tiedote

Vuoden Tarjoilija -kisan 10. vuotisjuhlan kunniaksi semifinaali järjestetään pääyhteistyökumppani Viking Linen uusimmalla laivalla Glorylla.
Lippulaiva Glory tarjoaa ennennäkemättömiä risteilyelämyksiä, jossa myös ruoka ja juoma ovat tasokas makunautinto. Vuoden Tarjoilija -kisa viedään laivalle nyt ensimmäistä kertaa, joten edessä on kilpailun kannalta täysin uusi kokemus. Semifinaali kilpaillaan tiistaina 24.5.
Turusta liikennöivä Viking Glory tarjoaa kilpailulle ainutlaatuiset puitteet erilaisten elämyksellisten ravintoloiden ja innovatiivisten tilojensa puolesta, unohtamatta merimaisemia. Viking Glory on yksi ensimmäisistä ilmastoviisaista matkustaja-aluksista. Tutustu Gloryyn esimerkiksi virtuaalisen kierroksen avulla täällä.

Vuoden Tarjoilija -kisan semifinalistit valitaan hakuvaiheen tehtävien perusteella. Hakuaika päättyy 31.3. Tutustu hakuvaiheen tehtäviin ja hae mukaan kisaan täällä.

Hakuaika Vuoden Kokki – ja Vuoden Tarjoilija 2022 kilpailuun on nyt auki!

By Tiedote

Ravintola-alan suomenmestaruuskisat ovat taas täällä!
Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisan hakuaika käynnistyi 20.2.2022

Hakuaika kilpailuihin on auki aina 31.3.2022 asti.

Voit tutustua Vuoden Kokki -kilpailun hakuajan tehtäviin täällä: https://www.vuodenkokki.fi/vuoden-kokki-2022-kilpailutehtava/

Vuoden Tarjoilija -kisassa vietämme tänä vuonna 10-vuotis juhlavuotta! Yllätyksiä on luvassa pitkin vuotta. Hakuajan tehtäviin voit tutustua täällä: https://www.vuodenkokki.fi/vuoden-tarjoilija-2022-alkukilpailutehtava/

Keittiön ja salin uudet suomenmestarit ovat selvillä

By Tiedote
Vuoden Kokki 2021 on Kim Päivästö Ravintola Inarista Helsingistä, ja Vuoden Tarjoilija 2021 on Henna Kolehmainen Ravinteli Huberista Tampereelta. Finaali käytiin 29.–30.10. Helsingin Messukeskuksessa Viinikylä-kokonaisuudessa, joka järjestettiin Helsingin Kirjamessujen yhteydessä. Tuoreet suomenmestarit palkittiin apurahoin. Vuoden Kokin palkitsi Suomen Messusäätiö 10 000 euron stipendillä. Vuoden Tarjoilijan 10 000 euron stipendin myönsi MaRa ry:n Henrik Bitten stipendirahasto. Voittajien edustusvuosi tulee sisältämään paljon mielenkiintoisia yhteistyötilaisuuksia niin kilpailujen virallisten yhteistyötahojen kuin muidenkin ravintola-alan toimijoiden kanssa. Seuraa Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan matkaa: www.vuodenkokki.fi Instagram: @vuodenkokki Instagram: @vuodentarjoilija LinkedIn Kuvia finaalista löydät kisan kuvapankista.

Kaksipäiväisen Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kisan toisen päivän finalistit ovat nyt selvillä

By Tiedote
Tiedote 29.10.2021 Keittiön ja salin suomenmestaruuskisat käydään 29.–30.10. Helsingin Messukeskuksessa Viinikylä-kokonaisuudessa Helsingin Kirjamessujen yhteydessä. Huomiseen kokkipuolen finaaliin yhdeksästä kisaajasta jatkaa kuusi. Vuoden Tarjoilija -kisan kuusi finalistia jatkavat kisaa lauantaina, sillä tarjoilijoiden osalta kaikki kilpailijat kilpailevat kumpanakin päivänä. Tämän päivän finaalissa kokit kisasivat kahdessa tehtävässä. Ensimmäisenä haasteena oli valmistaa makkaraa etukäteen määritetyistä raaka-aineista. Toisena tehtävänä kokit valmistivat pääruoka-annoksen neljälletoista hengelle HK:n kotimaisesta rypsiporsaan fileeselästä. Tarjoilijoiden kisaan kuului annosten pöytiin tarjoilua sekä drinkkien valmistusta.

Vuoden Kokki -kisan toisen päivän finalistit ovat:

Jarkko Pulkkinen – Finnjävel Salonki/Helsinki, pisteet 951 Anssi Riihimäki – Ravintola Aihki/Pyhä, pisteet 933 Jonathan Slotte – Ravintola Palace/Helsinki, pisteet 915 Ville Korhonen – Ravintola Savoy/Helsinki, pisteet 909 Kim Päivästö – Ravintola Inari/Helsinki, pisteet 792 Simon Selin – Restaurant HEJM/Vaasa, pisteet 739 Kisasta karsiutuivat: Alfred Tallberg – Ravintola Shelter/Helsinki, pisteet 727 Sami Sorvoja – Kuokkalan Kartano/Jyväskylä, pisteet 726 Alex Kallträsk – Restaurant HEJM/Vaasa, pisteet 637

Vuoden Tarjoilija -finalistit ovat:

Joonas Heino – Ravintola Perho/Helsinki Egle Allikivi – Ravintola Villa Lilla/Espoo Jeremias Salonen – Kakola Brewing Company/Turku Henna Kolehmainen – Ravinteli Huber/Tampere Matias Pietarinen – Chihuahua Julep/Helsinki Katriina Suominen – Ravintola Palace/Helsinki Huomisen jännittävässä finaalissa selviää Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija vuosimallia 2021. Voit seurata finaalia kisan Instagram-tileillä @vuodenkokki ja @vuodentarjoilija. Kuvia tapahtumasta löydät kisan kuvapankista

Vuoden Kokki 2021 Kilpailijoiden semifinaalin kokonaispisteet:

By Tiedote

Tiedote 1.7.2021

Vuoden Kokki 2021 Kilpailijoiden semifinaalin kokonaispisteet:

Slotte 387
Korhonen 376
Selin 365
Kurkela 365
Pulkkinen 361
Sorvoja 344
Kallträsk 338
Päivästö 330
Hämeenkorpi 327
Riihimäki 326

Tallberg 324
Kröger 317
Keskitalo 309
Korsiala 308
Hongisto 284
Cajanus 274
Berglund 258
Tähti 230

Johan Kurkela keskittyy toiseen kilpailuun valmistautumiseen ja harjoitteluun sponsorisopimuksen puitteissa.
Finaaliin nousee Alfred Tallberg.

Vuoden Kokki Lari Helenius inspiroituu kotimaisista raaka-aineista ja haluaa kehittyä jatkuvasti

By Tiedote, Vuoden Kokki

Kotitaloustunneilla syttynyt kipinä ruoanlaittoon on vienyt Heleniuksen palkintosijoille monissa alan kilpailuissa. Yksinkertaisuuteen ja laadukkaisiin raaka-aineisiin uskova kokki nimeää kotimaisen kuhan yhdeksi suosikkiraaka-aineistaan – sekä kotona että ravintolassa. Hän valmistaa kalan mökillä joko savustaen tai paistettuna, isänsä kanssa.

Helenius kertoo viihtyneensä keittiössä jo lapsena, ja pitäneensä sekä vanhempiensa että isovanhempiensa tekemästä ruoasta. 

— Tykkäsin myös aika lailla kaikesta ruoasta myös ravintoloissa!

Kotitaloustunneilla syttynyt innostus keittiötyöskentelyyn vaihtui ammatiksi, kun liiketalousopisto Perhossa opiskellut kaveri kehui opinahjoa. Helsinkiläisessä ravintola Olossa työskentelevä Helenius valmistui kokiksi vuonna 2013. Myös ensimmäisen kilpailumenestyksensä hän saavutti jo opiskeluaikoina.

— Innostuin kilpailemisesta, kun voitin ravintolakoulujen SM-kilpailut opiskellessani Perhossa. Jos en olisi menestynyt, en olisi ehkä jatkanut kilpailemista. Toisin kuitenkin kävi, ja olen kilpaillut siitä lähtien aktiivisesti. Haluan tietysti olla mahdollisimman hyvä, ja haastaa itseäni.

Helenius on voittanut myös muun muassa arvostetun Pohjoismaiden nuori kokki -tittelin, ja ylsi vuonna 2019 Vuoden Kokki -kilpailuissa toiselle sijalle.

Omasta ravintolasta haaveileva Vuoden Kokki odottaa edustusvuodelta uusia haasteita

Vuoden Kokki -voittaja kertoo haaveilevansa omasta ravintolasta, ainakin joskus tulevaisuudessa. Lähitulevaisuudessa häntä odottaa kuitenkin edustusvuosi suomalaisen ruokakulttuurin kentällä.

— Haluaisin kokeilla asioita, joita en ole tehnyt juurikaan aiemmin, kuten ruokien suunnittelemista muualle kuin omaan ravintolaan. Olossa on tietty tyyli, jota annoksissa noudatetaan, mutta olisi kiinnostavaa kokeilla tehdä myös muille – hypätä pois tutusta.

Helenius pyrkii lämpimien annosten suunnittelussa yksinkertaisuuteen, jotta raaka-aineiden herkullisuus pääsee mahdollisimman hyvin esille. Myös annosten visuaalisuus on hänelle tärkeää, mikä näkyy myös hänen Vuoden Kokki -kilpailuja varten toteuttamissaan upeissa annoksissa.

Ravintolaruoan elämyksellisyys kasvaa, ja sitä saa yhä useammin suoraan kotiovelle

Käydessään itse ravintoloissa syömässä, Helenius arvostaa ruoan lisäksi kokonaisvaltaista elämyksellisyyttä. Hän uskoo, että se on trendi, joka tulee kasvamaan ravintola-alalla myös tulevaisuudessa.

— Elämyksiä haetaan nykyään enemmän ja enemmän. Enää asiakkaat eivät tule viiden hengen kabinettiin ainoastaan syömään, vaan ravintolakäynti on kokonaisvaltainen.

Vuoden Kokki -voittaja ennustaa myös kotimaisten raaka-aineiden arvostuksen ja hyödyntämisen ravintoloissa kasvavan entisestään, kun sesonkiajattelu vahvistuu edelleen.

— Se on hieno juttu. Varmasti myös nouto- ja kotiin kuljetettu ravintolaruoka kasvattavat suosiotaan nyt, kun ihmiset oppivat niitä käyttämään. Uskon, että ravintoloilla on edessään vielä valoisa tulevaisuus, kun kriisi hellittää – ihmiset haluavat käyttää palveluita ja tukea suosikkiravintoloitaan.

Vuoden Kokki haluaa jatkuvasti kehittää luovuuttaan

Pitkään jalkapalloa harrastanut Helenius aprikoi, että kilpailunhalu on peräisin myös urheiluharrastuksesta. Kokkina hän kertoo jatkuvasti etsivänsä uusia tapoja olla luova ja kehittyä.

— Uskon, että luovuus ja muuntautumiskyky ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä taitoja keittiöammattilaisille. Itse saan ideoita raaka-aineista – mikä milloinkin on parhaimmillaan. Koskaan en ole valmis.

Esikuvikseen Helenius mainitsee kaikki työnantajansa – sekä tietenkin kaikki aiemmat Vuoden Kokki -voittajat, joiden joukosta löytyvät tietenkin kotimaiset alan huiput.

 

Tutustu aikaisempien vuosien Vuoden Kokki -voittajiin