Skip to main content
Tällä sivulla julkaisemme Vuoden Kokki -ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen tiedotteet ja uutiset.

Kuvia finaalista, semifinaaleista ja edustusvuodelta löydät kuvapankistamme. Tutustu myös viralliseen podcastiimme Pöytävaraus-podcast.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -semifinaalit ja Bocuse d’Or Suomen karsinnat kilpaillaan ainutlaatuisena tapahtumakokonaisuutena

By Ajankohtaista, Artikkelit, Tiedote

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija sekä Bocuse d’Or Academy Finland ry ovat aloittaneet  yhteistyön karsintakilpailujen ja semifinaalien osalta. Yhteisen tapahtumakokonaisuuden tavoitteena on kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja selkeyttää ravintola-alan ammattilaisten kilpailupolkua kansainväliselle huipulle.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija ovat ravintola-alan suomenmestaruuskilpailut ja Bocuse d’Or kansainvälinen gastronominen maailmanmestaruuskilpailu. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -semifinaalit ja Bocuse d’Or Suomen karsintakilpailut järjestetään tänä vuonna peräkkäisinä päivinä 27.–28.5. Turun Logomossa. Yhteisellä tapahtumakokonaisuudella halutaan kehittää suomalaista ruokakulttuuria, herättää laajasti kiinnostusta kotimaista gastronomiaa kohtaan sekä nostaa alan tekijöiden osaamista suuren yleisön tietoisuuteen.

”Yhdessä pystymme tarjoamaan uniikin tilaisuuden kokea kotimaista ruokakulttuuria ja nähdä huipputason työskentelyä läheltä. Tavoittamalla suuremman yleisön sekä paremman näkyvyyden lisäämme alan veto- ja elinvoimaa, mikä on kilpailuiden yhteinen tavoite”, kertoo Bocuse d’Or Academy Finland ry:n projektijohtaja Tiina Isohanni.

Yhteistyö on ainutlaatuista eikä vastaavaa tehdä muissa Pohjoismaissa. Kilpailuorganisaatiot uskovat, että Suomen ruokakulttuurin kehittyminen edellyttää yhteistyötä kaikilta alan toimijoilta.

”Toivon, että voimme näyttää esimerkkiä, mitä saadaan aikaan, kun päätetään tehdä asioita yhdessä. Konkreettisilla teoilla rakennamme yhdessä mielikuvia ja ravintola-alaa oikeaan suuntaan. Ravintola-ala on täynnä onnistumisia ja haluamme tuoda alan esiin positiivisessa valossa. Haluamme, että ihmiset löytävät suomalaiset ruokatapahtumat helposti lähestyttävinä ja mielenkiintoisina”, kertoo Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukun valikoima- ja markkinointijohtaja Emilia Santavuori.

Turun kaupunki toimii kaikille avoimen ja ilmaisen tapahtumakokonaisuuden pääyhteistyökumppanina ja mahdollistaa alan kilpailujen nivoutumisen myös osaksi kaupungin ruokakulttuuria. Kokonaisuudesta muodostuu sosiaalinen tapahtuma sekä ravintola-alan tekijöille, kuluttajille että kaupunkilaisille.

Selkeämpi kilpailupolku ravintola-alan tekijöille

Yhdistämällä Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -semifinaalit ja Bocuse d’Or Suomen karsintakilpailut tuetaan myös alan osaajien urakehitystä pidemmällä aikajänteellä.

”Yhteistyö helpottaa ravintola-alan toimijoita, kun vuodessa on vain yksi isompi kilpailukokonaisuus, jota voi seurata. Keskittämällä huomionsa kahteen peräkkäiseen päivään toukokuussa on heti kartalla siitä, missä alan kirkkain kärki menee”, sanoo Bocuse d’Or Academy Finlandin hallituksen puheenjohtaja Tommi Tuominen.

Vuoden Kokki -kilpailusta on luontevaa jatkaa suomenmestaruuden jälkeen kansainväliselle tasolle Bocuse d’Oriin.

”Moni Bocuse d’Or -edustaja on ensin voittanut Vuoden Kokin, joten on hienoa saada kilpailut lähemmäs toisiaan. Yhteistyön myötä pääsee näkemään, mitä seuraavan tason kilpailut tarkoittavat oman kehittymisen näkökulmasta. Lisäksi kilpailut ovat verkostoitumistapahtumia, millä on suuri merkitys oman ammattitaidon kasvattamiselle”, kommentoi Vuoden Kokki -tuomariston jäsen ja Metro-tukun keittiömestari Juuse Mikkonen (Vuoden Kokki 2004).

Hakuaika sekä Bocuse d’Or -edustajaksi että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuihin alkaa perjantaina 21.2.2025. Hakuohjeet julkaistaan www.bocusedor.fi ja www.vuodenkokki.fi.

Lisätietoja antavat:

Tiina Isohanni
Bocuse d’Or Academy Finland ry
Projektijohtaja
tiina@helsinkiinsight.fi
+358 50 536 8635

Emilia Santavuori
Metro-tukku, Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija pääjärjestäjä- ja yhteistyökumppani
Valikoima- ja markkinointijohtaja
emilia.santavuori@wihuri.fi
+358 44 284 2855

Tommi Tuominen
Bocuse d’Or Academy Finland ry
Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja
tommi@restaurantdemo.fi
+358 50 5753799

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija –kilpailut ovat keittiön ja salin ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kilpailut järjestetään vuosittain ja ne koostuvat kahdesta eri tapahtumasta, semifinaalista ja finaalista. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän, Wihuri Metro-tukun lisäksi Viking Line Abp, Metos Oy, Messukeskus ja Arla Pro. Semifinaaleissa pääyhteistyökumppanina toimii lisäksi Turun kaupunki. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman.

Bocuse d’Or –kilpailu

Bocuse d’Or on kansainvälinen gastronominen maailmanmestaruuskilpailu, jonka finaali järjestetään kahden vuoden välein Lyonissa, Ranskassa.

Ensimmäinen Bocuse d’Or -kilpailu pidettiin vuonna 1987 ranskalaisen kokkimestarin, Paul Bocusen kunniaksi. Kilpailun tarkoituksena on edistää gastronomian kehittymistä. Paul Bocuse on tunnettu innovatiivisesta otteestaan ruoanlaittoon.

Kisakausi kestää kaksi vuotta. Ensin maakohtaisesta osakilpailusta voittajajoukkue pääsee maanosansa osakilpailuun, josta parhaiten sijoittuneet jatkavat Bocuse d’Or -maailmanmestaruuskilpailuun. Bocuse d’Or Academy Finland ry vastaa Suomen osallistumisesta. Pitkäaikainen yhteistyö Kespron kanssa mahdollistaa kilpailukauden järjestämisen Suomen osalta.

Erikoispalkinnot 2024

By Ajankohtaista, Artikkelit, Tiedote

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailun yhteistyökumppaneiden jakamia erikoispalkintoja finaalissa.

ArlaPRO palkitsi Vuoden Kokki -kisassa Monipuolisin maitotuotteen käyttö -palkinnon. Palkinnon sai Kim Mustonen.

ArlaPRO palkitsi Vuoden Tarjoilija -kisassa Aito kohtaaminen-osaajan. Palkinnon sai Alma Syrjänen.

HK Foods jakoi Vuoden Kokki -kisassa Intohimona Maku- erityismaininta parhaalle liharuualle -palkinnon. Palkinnon sai Simo Harrivaara.

Yhteistyökumppani Puljonki palkitsi Vuoden Kokki -kisassa parhaan kastikkeen. Palkinnon sai Simon Selin.

E.Ahlström palkitsi Vuoden Kokki -kisassa Visuaalisin esillelaitto -palkinnon. Palkinnon sai Sami Hakamäki.

E. Ahlström palkitsi Vuoden Tarjoilija -kisassa Kutsuvin kattaus -palkinnon. Palkinnon sai Katriina Suominen.

Perho Liiketalousopiston opiskelijat ovat mukana Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kisan toteutuksessa. Parhaan keittiöassistentin ja parhaan saliassistentin palkitsi Polar.

Perho, paras keittiöassistentti Mark Tiittanen

Perho, paras saliassistentti Ronja Rajala

Vuoden Kokki 2024 ja Vuoden Tarjoilija 2024 ovat valittu!

By Ajankohtaista, Artikkelit, Tiedote

Ravintola-alan uudet suomenmestarit ovat Vuoden Kokki 2024 Simo Harrivaara ja Vuoden Tarjoilija 2024 Janika Tiensuu

Perjantai-iltana 25.10. selvisivät keittiön ja salin uudet suomenmestarit. Vuoden Kokki 2024 on Simo Harrivaara (Hiiohoi Oy/Harrydanger, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2024 on Janika Tiensuu (Ravintola Fiasco?, Helsinki). Finaali käytiin 24.–25.10. Viini & Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden Kokki Simo Harrivaara ja Vuoden Tarjoilija Janika Tiensuu iloitsivat voitoista kaksipäiväisten finaalien jälkeen.

”On kyllä kaikkensa antanut ja mahtava fiilis. Vuoden Kokki -voitto on ollut unelmani ja tahtotilani jo pitkään, joten tämä merkitsee valtavasti oman ammattitaidon kehityksen kannalta ja vahvistaa uskoa persoonalliseen tekemiseen sekä kirkastaa omaa ruokafilosofiaa. Voiton myötä tahdon valaa uskoa nuorempiin ja alalle suuntaaviin kokkeihin, jotta he tavoittelisivat unelmiaan, olivatpa omat lähtökohdat mitkä tahansa”, kertoo Harrivaara.

”Voitto tuntuu epätodelliselta. Voiton myötä voin todeta, että olen kehittynyt uralla tavoitteeseeni. Uskon, että voittoa arvostetaan alalla ja mahdollisissa tulevaisuuden työpaikoissa. Odotan edustusvuodelta, että pääsisin tutustumaan erilaisiin alan toimijoihin ja näkemään alaa hieman eri näkökulmista”, sanoo Tiensuu.

Tuoreet suomenmestarit palkittiin apurahoin. Vuoden Kokki sai Suomen Messusäätiön lahjoittaman 10 000 euron ja Vuoden Tarjoilija MaRa ry:n lahjoittaman 10 000 euron stipendin. Tulevan vuoden aikana voittajat pääsevät tekemään erilaisia edustustehtäviä ja yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden kanssa. Lauantaina 26.10. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija aloittavat edustusvuoden Huomenta Suomi -ohjelman vieraina MTV3-kanavalla.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut, joita kehitetään joka vuosi. Tarkoituksena on tuoda esiin kotimaista huippuosaamista ja ravintola-alan elämyksellisyyttä lisäten alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Vuoden Kokki -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1995 ja Vuoden Tarjoilija -kilpailu vuonna 2013. Vuosi 2025 on Vuoden Kokki -kilpailun 30-vuotisjuhlavuosi.

Kuvia kilpailijoista ja finaaleista latautuu koko ajan osoitteeseen: https://www.flickr.com/photos/193087287@N08/albums/. Kuvaaja: Santeri Stenvall.

Lisätietojen antaja:

Wihuri Metro-tukku
Emilia Santavuori
Valikoima- ja markkinointijohtaja
+358 442842855
emilia.santavuori@wihuri.fi

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisat ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukun lisäksi Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman.

Seuraa Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan matkaa:

www.vuodenkokki.fi

Instagram: @vuodenkokkijavuodentarjoilija

LinkedIn: www.linkedin.com/company/vuoden-kokki-ja-vuoden-tarjoilija

Finaaliviikko alkaa – perjantaina selviävät uudet ravintola-alan suomenmestarit

By Tiedote

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -finaalit keräävät ravintola-alan huiput Helsingin Messukeskukseen 24.– 25.10.2024. Viini & Ruoka -tapahtuman yhteydessä kruunataan uudet ravintola-alan suomenmestarit.

Vuoden Kokin 2023 Johan Kurkelan ja Vuoden Tarjoilijan 2023 Kirsi Seppäsen edustusvuosi tulee päätökseen, kun ravintola-alan uudet suomenmestarit ratkeavat kaksipäiväisissä finaaleissa. Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Kalle Tanner (Vuoden Kokki 2018) ja Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Saara Alander (Vuoden Tarjoilija 2015) odottavat finaalia, joka esittelee alan osaamista monipuolisesti.

”Odotan innolla tämän vuoden finaalia, jossa meillä on supertaitavia tarjoilijoita. Uskon, että pääsemme näkemään hienoja onnistumisia ja upeita hetkiä, joten messukävijöiden kannattaa heittäytyä mukaan kisatunnelmaan. Vuoden Tarjoilija -finaalissa pääsee kurkistamaan, mitä kaikkea erikoisosaamista alamme pitää sisällään, niin taitavaa tarkkuutta kuin lyömätöntä tilanteenlukutaitoa”, kertoo Alander.

”Vuoden Kokki -finaalissa odotamme persoonallista tekemistä ja omannäköisiä annoksia. Yleensä kilpailija, joka tekee eniten itsensä näköistä sekä herkullisinta ruokaa, pärjää parhaiten. Finaalit ovat mieletön tapahtuma, joka kerää alan ihmiset poikkeuksellisella tavalla yhteen. Toivottavasti mahdollisimman moni tulee katsomaan finaaleja ja hyödyntää mahdollisuutta nähdä läheltä huippukokkaamista”, kommentoi Tanner.

Kilpailua pääsee seuraamaan torstaina 24.10. klo 12.00–17.30 ja perjantaina 25.10. klo 12.00–18.00 Viini & Ruoka -tapahtuman Näytöskeittiössä. Voittajat kruunataan perjantaina klo 18 alkaen ja palkitaan apurahoin. Vuoden Kokki saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 10 000 euron ja Vuoden Tarjoilija MaRa ry:n lahjoittaman 10 000 euron stipendin.

Lisätietojen antaja:

Wihuri Metro-tukku

Heli Kähkölä

Marketing Specialist

+358401217395

heli.kahkola@wihuri.fi

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisat ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukku lisäksi Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman.

Seuraavat ravintola-alan suomenmestarit ratkeavat lokakuussa

By Ajankohtaista, Artikkelit, Tiedote

Ravintola-alan huiput ottavat jälleen mittaa toisistaan Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -finaaleissa, jotka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.– 25.10.2024 Viini & Ruoka -tapahtuman yhteydessä.

Vuoden Kokki 2024 ja Vuoden Tarjoilija 2024 selviävät kaksipäiväisissä finaaleissa, joissa monipuoliset tehtävät haastavat kilpailijoita ja Suomen parhaimmistosta koostuva tuomaristo arvioi suoritukset.

Vuosittaiset kilpailut ovat poikkeuksellinen tapahtuma kerätessään kaikki Suomen ravintola-alan huiput yhtä aikaa paikalle. Kilpailut toimivat tärkeänä foorumina verkostoitumiselle, ravintola-alan osaamisen näkyväksi tekemiselle ja nuorten nousevien tähtien esiin tulemiselle.

Vuoden Kokki -kilpailun kilpailujohtajana toimii Kim Päivästö (Vuoden Kokki 2021) ja päätuomarina Kalle Tanner (Vuoden Kokki 2018). Vuoden Tarjoilija -kilpailussa ovat vastaavasti kilpailujohtajana Heidi Martikainen (Vuoden Tarjoilija 2019) ja päätuomarina Saara Alander (Vuoden Tarjoilija 2015). Tämän vuoden finaalit juontavat Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi.

Lisätietojen antaja:

Wihuri Metro-tukku
Heli Kähkölä
Marketing Specialist
+358401217395
heli.kahkola@wihuri.fi

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisat ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukku lisäksi Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -finaalit kisataan lokakuussa 2024!

By Ajankohtaista, Tiedote

Seuraavat ravintola-alan suomenmestarit selviävät 24. – 25.10.2024 kisattavassa finaalitaistossa. Häikäisevä kisa-areena rakentuu jälleen Helsingin Messukeskukselle Viini & Ruokamessuille. Finalistit valmistautuvat kesän ajan kisapäiviin. 25.10. finaalit huipentuvat palkintoseremoniaan, jonka päätteeksi selviää, ketkä ovat Vuoden Kokki 2024 ja Vuoden Tarjoilija 2024.
Katso kilpailun finalistit täältä Vuoden Kokki 2024 ja Vuoden Tarjoilija 2024 finalistit selvillä – Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija

Tervetuloa mukaan seuraamaan kilpailuja!

Tiedote: Kim Slotte Vuoden Kokki 2024 -semifinaaliin Niko Lehdon tilalle

By Ajankohtaista, Tiedote

Maanantaina 22.4. Vuoden Kokki 2024 -semifinaalissa kilpailee Kim Slotte, kun semifinalisti Niko Lehto on ilmoittanut jäävänsä pois kilpailusta.

Vuoden Kokki 2024- ja Vuoden Tarjoilija 2024 -semifinaalit käydään maanantaina 22.4. Viking Glorylla. Vuoden Kokki -semifinalisteista Niko Lehto on jättäytynyt pois, ja hänen tilalleen semifinaaliin tulee kilpailemaan Kim Slotte. Slotte työskentelee Lapland Hotel Arenalle ja toimii keittiömestarina Saivo Kitchen & Bar of Momentsissa.

Vuoden Kokki 2024- ja Vuoden Tarjoilija 2024 -finalistit selviävät maanantai-iltana. Finaalit kilpaillaan Messukeskuksessa Viini & Ruoka -tapahtuman yhteydessä lokakuussa.

Vuoden Tarjoilija 2024 semifinalistit ovat valittu

By Ajankohtaista, Tiedote

Seuraavat Vuoden Tarjoilija -kilpailijat pääsität jatkoo semifinaaliin

Joona Finni – Sataman Viilu/Jyväskylä
Katriina Suominen – Finnair & freelancer/Helsinki
Alma Syrjänen – Panza/Kuopio
Leeni Hyvärinen – freelancer/Oslo
Janika Tiensuu – Ravintola Fiasco?/Helsinki
Jeremias Salonen – Viinihuone Vinossa/Turku
Natalie Hayashi – Muru Dining Oy/Helsinki
Tiia Hänninen – King Crab House/Levi
Kelvin Tse – Ravintola Muru/Helsinki
Joni Helin – Ravintola Teller/Helsinki