Skip to main content

Pohjoismaiden ruokakulttuuri on monipuolisesti esillä NORTH 2014 -ruokatapahtumassa, joka esittelee paikallisia ruokia ja keittiömestareita 12.-20. syyskuuta New Yorkissa. Pohjoismainen ruokabuumi maistuu ja näkyy Manhattanilla ja Brooklynissa ruokatapahtumien, kokkikurssien ja katuruokafestivaalien levittäytyessä viikoksi kaupungin ravintoloihin, keittiöihin ja kaduille.

Suomesta mukana NORTH 2014 -ruokafestivaaleilla ovat villiruokaan erikoistunut Sami Tallberg sekä Michelin-tähdellä taannoin palkittu Sasu Laukkonen. Molemmat valmistavat niin suomalaisia perinneherkkuja kuin erikoisannoksia villisti maustettuna. Osana tapahtumaa järjestetään myös Nordic Hot Dog Championship -kisa, jossa pohjoismaiset kokit kilpailevat keskenään. Suomen hodariguru kisassa on katuruuasta tunnettu Richard McCormick, joka luotsaa nimellään kulkevaa ruokarekkaa ja ravintola Sandroa Helsingissä.

NORTH 2014 -ruokatapahtumaan osallistuu yhteensä yli 25 pohjoismaista keittiömestaria, muun muassa Leif Sorensen Färsaarilta (yksi New Nordic Foodin perustajajäsenistä), Frida Ronge Göteborgista (vRÅ) sekä New Yorkista Fredrik Berselius (ASKA) ja Mads Refslund (ACME). Lisäksi tapahtumassa nähdään viikon aikana muita pohjoismaisia merkkituotteita elintarvikkeista huonekaluihin ja muotoiluun. Suomea edustaa Iittala.

Suomalaista villiruokaa ja isoäidin reseptejä

Suomea New Yorkissa edustavan Sami Tallbergin kokkikurssilla valmistetaan villiruokaa. Ainekset ovat puhtaasta luonnosta kerättyjä villiyrttejä ja vihanneksia kuten kallio-imarteella maustettuja villisieniä sekä väinönputkivanukasta, punajuurta ja mustikoita.

– Suomen maantieteellinen sijainti ja loputon villiluonnon aarreaitta kiinnostaa suurkaupunkilaisia salettiin, heille meidän touhu on eksoottista ja monelle varmasti jopa uskomatonta, Sami pohtii innokkaana ennen lähtöä.

Toista kertaa mukana oleva Sasu Laukkonen puolestaan tekee Suomiruokaa isoäidin perinteisillä resepteillä. Sasu on lähdössä New Yorkiin niin ikään iloisin mielin.

– Viime vuonna karjalanpiirakoiden teko oli paikallisten mielestä todella hauskaa. Tällä kertaa aion hurmata yleisön karjalanpiirakoiden lisäksi graavilohella ja lihapiirakoilla!

Katuruokaa suomalaisittain

Maaliskuussa 2014 Helsinkiin kokoontui 25 000 katuruuan harrastajaa ja ammattilaista Streat Helsinki katuruokafestivaaliin. Moni heistä on paikalla uusin reseptein myös New Yorkissa, katuruuan kotikaupungissa. Richard McCormick edustaa NORTH 2014 -tapahtumassa Helsingin lisäksi myös New Nordic Food katuruokaverkostoa. Richard aikoo kokkailla osittain kotimaisista raaka-aineista kansainväliselle yleisölle sopivaa katuruokaa.

Yhdysvalloista Pohjoismaihin suuntautuva ruokamatkailu nousussa

NORTH 2014 ruokafestivaali järjestetään nyt toisen kerran. Tapahtuman taustavaikutta-jana on paikallinen ruokamedia Honest Cooking, jonka perusti New Yorkiin kotiutunut ruotsalainen Kalle Bergman. Vähitellen kypsyi ajatus ruokatapahtumasta, jossa kootaan tekijät yhteen ja tarjotaan pohjoismaiselle ruokakulttuurille näkyvyyttä tekemisen, oppimisen ja kokemisen kautta, jolloin ruuasta ja rennosta lifestylesta kiinnostuneet voivat maistella aitoja makuja ja osallistua ruuanlaittoon kokkien kanssa. Yhdysvalloista Pohjoismaihin suuntautuva ruokamatkailu lisääntyy ja tapahtuman yhteistyökump-paneina ovat myös pohjoismaiset matkailuorganisaatiot. Viime aikoina myös Helsinki on näkynyt paikallisissa lehtiotsikoissa ruoka edellä.

– Suomalainen ruisleipä ja Marimekko tunnetaan. NORTH 2014 ruokatapahtuma antaa mahdollisuuden esitellä laajemmin suomalaista monipuolista ruokakulttuuria, kokkeja ja ihanan kummallisia ruokia ja raaka-aineita. Monelle suurkaupunkilaiselle on elämys matkustaa Suomeen maistamaan sieniä ja marjoja tai poimimaan niitä itse metsässä. Suomi ja Helsinki kiinnostaa tapahtumien, muotoilun ja arkkitehtuurin lisäksi entistä voimakkaammin myös luonto- ja ruokakohteena, kertoo Visit Finlandin Helena Niskanen New Yorkista.

Suomesta mukana tapahtumassa ovat Visit Helsinki ja Visit Finland sekä New Yorkin Pääkonsulaatti ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö eli ELO-säätiö, jotka ovat panostaneet myos rahallisesti NORTH 2014 tapahtumaan uskoen, etta kulinaarimatkailua tukemalla saadaan Suomeen lisaa matkailijoita.

NORTH 2014 ruokafestivaali järjestetään 12.-20. syyskuuta New Yorkissa.

http://northfoodfestival.com
#NORTH2014

Lisätietoja:
Helena Niskanen, Visit Finland New York
helena.niskanen@visitfinland.com

Jenny Taipale, Visit Helsinki
+358 9 310 25611
jenny.taipale@hel.fi

 

Kia

Author Kia

More posts by Kia