Skip to main content

 

Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhmanin syksy on ollut antoisa, joskin kiireinen. Vaasaan Kalastuksen Taloon rakentuvan Mattiaksen, Simon Selinin ja Vuoden Kokki 1997 Michael Björklundin ravintolan rakennustyöt etenevät hyvää vauhtia. Ovet ravintolaan on tarkoitus avata kesän 2019 lopulla. Ennen muuttoaan Vaasaan avopuolisonsa Annan kanssa, Mattias kävi vaihtamassa kuulumisia kanssamme.

 ”Turismi ja ruokamatkailu on tärkeää ja haluamme ravintolamme avulla nostaa myös Vaasan kaupungin arvoa matkailukohteena. Vaasa on mielestäni ikään kuin Pohjanmaan pääkaupunki ja moni, joka matkustaa Pohjanmaalle, matkustaa nimenomaan Vaasaan. Helsingistä matka Vaasaan kestää junalla nelisen tuntia. Vaasan keskusta on pienehkö, mutta sieltä löytyy kyllä yöpymispaikkoja matkailijoille. Pääseehän tänne hienosti veneelläkin. Ravintolamme sijaitsee veden äärellä ja rakennus näkyy hyvin vesistöä pitkin tultaessa.

Haluamme tehdä Vaasaan ravintolan, jonne kaikki ovat tervetulleita. Ajatus tunnelmasta on selkeä ja käytämme ammattilaista apuna sisustuksen toteutuksessa. Ravintolan sisällä tulee olemaan erilaisia tiloja, joista jokaiselle löytyy se oma soppi. Toivomme, että ravintolaamme tullessa kenenkään ei tarvitse miettiä etukäteen mitä laittaisi päälleen tai pohtia että, kuinka paljon tulee tilata ruokaa ravintolan ruokalistalta, jotta voin mennä sinne. Meille saa tulla vaikkei söisi. Haluamme tarjota kotoisan olohuoneen, jossa voi halutessaan kohdata toisensa vaikkapa kahvin tai viinilasillisen äärellä. ”

Ravintolassa on yhteensä noin 90 asiakaspaikkaa, joista 25 sijaitsee ravintolan toisessa kerroksessa. Toinen kerros omalla sisäänkäynnillä on varattavissa yksityistilaisuuksia varten, olipa tulossa sitten juhlat taikka yrityksen kokoustilaisuus. Entä mitä löytyy ravintolan ruokalistalta?

”Tarjolla on pääasiassa à la cartea, lounasta ja illallista ja raaka-aineita otetaan mahdollisimman paljon paikallisilta tuottajilta. Yhteistyötä tehdään kalatuotteiden osalta luonnollisesti rakennuksessa sijaitsevan kalakaupan kanssa. Tällöin voidaan muun muassa tilata yhdessä isompia eriä harvinaisempiakin raaka-aineita, joita voidaan hyödyntää sekä ravintolassa että kaupassa. En kuitenkaan halua, että ravintolamme rinnastetaan ainoastaan kalaravintolaksi. Kala tulee olemaan yksi raaka-aineistamme, mutta esimerkiksi kasvikset tulevat olemaan isossa roolissa.

Ravintolan avokeittiössä tullaan näkemään pohjoismaista ruoanlaittoa, jonka valmistustavoissa kunnioitetaan perinteisiä käsityöläistapoja ja tehdään yksinkertaista ja maukasta ruokaa modernilla twistillä. Haluan, että ruoassa on ikään kuin eri tasoja niin, että syödessä syöjän suussa tapahtuu koko ajan jotain, jotta mielenkiinto syömisessä säilyy koko ruokailun ajan. Jos syöminen ei ole mielenkiintoista, niin jotain pitää muuttaa.

Voimassa oleva ravintolan menu vaihtelee tuottajien ja sesonkien mukaan. Jos menulla on esimerkiksi poroa ja se loppuu, niin sitten vaihdamme raaka-aineen johonkin muuhun. On kiinnostavaa toteuttaa menua sesongin ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan, niin, että menulle ei aseteta tiettyä voimassaoloaikaa. Tämä on mielestäni oikea tapa toteuttaa juurikin sesonkiin pohjautuvaa menua.”

Avopuolisostasi Annasta tulee ravintolan ravintolapäällikkö ja sommelier. Minkälaisia ajatuksia teillä on juomavalikoiman suhteen?

”Haluamme tietenkin, että meillä on tarjota asiakkaille juomia, joiden sopivuus ruokien makuparina toimii. Pohjanmaalla on paikallisia panimoita, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Ravintolaan tulee pienehkö viinivalikoima ja valikoiman tuotteita muutetaan usein. Hanatuotteena meille tulee paikallista olutta ja totta kai tarjolle tulee myös alkoholittomia juomavaihtoehtoja, ehkä omia mehujakin.”

Ensi vuonna avautuvan ravintolanne nimeksi tulee HEJM. Kerrotko vielä ajatuksen nimen takana?

 ”Nimi hejm on lyhyt ja helposti ymmärrettävissä. Hejm on paikallinen slangi sana, jota käytetään Österbottenissa. Esimerkiksi, Ska vi gå hejm tarkoittaa, mennäänkö kotiin? Nimi tulee kotiin menemisestä. Siitä tunteesta, että tunnet tulevasi kotiin, vaikka et olisikaan kotona. Nimi kuvastaa myös minun ja Annan takaisin muuttoa Vaasaan – me olemme palanneet kotiin.”

Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhman

Artikkelikuvassa Anna Lundberg, Vuoden Kokki 1997 Michael Björklund, Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhman ja Simon Selin.

ELO

Author ELO

More posts by ELO