Pöytävaraus-podcastin toinen tuotantokausi on pyörähtänyt käyntiin, tällä kaudella kattauksesta ja hostin roolista vastaa kokki ja ruokastylisti Linnea Vihonen. Joka toinen viikko vieraaksi saapuu ravintolamaailman tähtiä ja vaikuttajia, joiden kanssa keskustellaan niin kilpailuista kuin myös alan vetovoimaisuudesta sekä suomalaisesta ruokakulttuurista.
Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen hakuaika on auki 31.3 asti. Kaksi ensimmäistä jaksoa vieraineen liittyvät vahvasti kilpailujen hakuvaiheeseen. Vuoden Kokki -kisan hakijat toimittavat valokuvan kilpailuannoksestaan ja Vuoden Tarjoilija -kisan hakijat taas kuvaavat videon. Podcastin ensimmäisessä jaksossa pureuduttiin annoskuvien kuvaamiseen sekä videotehtävän videointiin.
”Muista putsata kännykän kameran linssi, ennen kuin otat annoskuvaa”, ohjeistaa ensimmäisessä jaksossa vieraana ollut kokki ja valo- ja videokuvaaja Santeri Stenvall, ja jatkaa ”valokuvaan halutaan tallentaa valoa ja varjoa, likainen linssi tappaa kuvasta kaikki kontrastit”.
Puhtaan linssin lisäksi Stenvall muistuttaa kokkeja valon tärkeydestä. ”Hyödynnä luonnonvaloa, sitä käyttävät myös ammattilaiset. Katso kuitenkin, ettei luonnonvalo ole suora auringonpaiste. Asemoi annos kuvaan niin, että valo tulee kuvan takaviistosta, noin 45 asteen kulmassa ja muista sammuttaa muut valot”.
Annoskuvaan kannattaa panostaa, koska tässä vaiheessa kilpailua välitetään lähinnä mielikuvia. Stenvall kannustaa kilpailijoita tekemään oman parhaan suorituksensa ja painottaa, että tärkeintä on, että hakija on itse tyytyväinen annokseen. Se välittyy myös valokuvasta. ”Kannattaa käyttää esille laitossa valkoista lautasta, se antaa annokselle arvokkuutta. Tumma lautanen imee valokuvassa turhaan valoa”, Stenvall muistuttaa.
”Videossa pätee pitkälti samat asiat kuin valokuvassakin”, Stenvall ohjeistaa Vuoden Tarjoilija -kisan hakijoita videotehtävän kuvaamisessa. ”Valo on tärkeää sekä suunta mihin kuvaat. Mieti miten sommittelet itsesi videoon ja muista että kaikista tärkeintä videossa on ääni. Se ei haittaa, jos kuva on hieman sumea, mutta epäselvä ääni pilaa videon”.
Stenvall on sitä mieltä, että uutta laitteistoa, kuten mikrofonia, ei tarvitse lähteä ostamaan kilpailutehtävää varten. ”Kännykkä riittää hyvin, kunhan se on tarpeeksi lähellä ja välissä ei ole turhia äänenlähteitä ja paikka olisi riittävän rauhallinen, missä ei ole kaikua”. Stenvall kannustaa kilpailijoita uskomaan itseensä, videota voi aina kuvata uudelleen tai leikata jos tuntuu, että mokasi. ”Muista olla oma itsesi, kuvittele että olisit oikeassa tarjoilutilanteessa”.
Aitojen persoonien näkymistä hakuvideoilla toivoo myös toisessa jaksossa vieraillut Vuoden Tarjoilija -kisan kilpailujohtaja Saara Alander. ”Olisi ihanaa, kun hakijat olisivat sitä mitä ovat, aitous on tärkeää”. Vuoden Kokki -kisan kilpailujohtaja Mikko Kaukonen jatkaa samalla linjalla: ”Annos saa olla annoskuvassa tekijänsä näköinen, on hyvä, että lopputuloksessa on tunnetta mukana, se näkyy lautasella”.
Kaukonen muistuttaa hakijoita erityisesti siitä, että hakuvaiheessa on ehdottoman tärkeää, että annos olisi valokuvassa hyvännäköinen. ”Jos pääset semifinaaliin asti, ehdit kyllä harjoittelemaan, että annoksen maku on kohdillaan. Tässä vaiheessa isoin asia on se miltä annos näyttää.”
Kokkien kilpailujohtaja nostaa tärkeänä kulmana esiin myös sesongin. ”Vuoden Kokki- semifinaali kilpaillaan toukokuussa ja kilpailijat tarjoavat tuomaristolle silloin saman annoksen, jolla hakevat kisaan mukaan. Keväisyys saa näkyä annoksessa, teknisyyden, monipuolisuuden ja herkkyyden lisäksi.”
Tarjoilijoiden kilpailujohtaja Saara Alander tähdentää, että vaikka tarjoilijoiden tehtävänanto on erittäin helposti lähestyttävä, kannattaa tehtävään panostaa erottuakseen hakijoista. ”Videota ei ole pakko kuvata ravintolassa, vaan lokaatio voi olla jotain kotikaupunkiisi liittyvää. Muista vaan perustella videolla hyvin miksi olet valinnut juuri sellaisen ruoka- ja juomayhdistelmän kuin valitsit ja miksi kuvaat juuri siellä missä kuvaat. Persoonallisuus ja iloinen fiilis saa näkyä, mutta muista myös perustelut.”
Lopuksi molemmat kilpailujohtajat toivovat kisaan runsaasti hakijoita. Kilpaileminen on hyvä väylä luoda suhteita, tutustua ihmisiin ja kokeilla omia rajojaan. Vaikka ensikertalaiselle kaikki voi tuntua jännittävältä ja haastavalta, jokaisesta kisasta oppii. Aina kun harjoittelet kisaan, kehität itseäsi ammatillisesti. ”Harjoittelu- ja kilpailutilanteissa opit paineensietokykyä ja koulutat itseäsi tulevaisuutta varten”, Kaukonen muistuttaa.
”Kisatilanteessa myös oppii itsestään, miten käyttäytyy stressitilanteessa. Jos paine on liian kova, sillä voi olla vaikutusta onnistumiseen”, Alander summaa.
Kumpikin kilpailujohtaja painottaa sitä, että hakijan taustalla ei varsinaisesti ole väliä. Ei ole pakko työskennellä fine dining-ravintolassa hakeakseen mukaan kilpailuun. Loppupeleissä kokkikisoissa maku ratkaisee ja kilpailija voi olla teknisesti taitava monenlaisella työtaustalla.
Tarjoilijakisoissa taas mitataan taitoja, joita ei välttämättä ole käytössä päivittäisessä työelämässä, mutta jotka halutaan pitää mukana kilpailuissa. Tärkeintä kuitenkin on, että kilpailijalla on asenne kohdallaan ja halu opetella uutta, unohtamatta aitoutta. Kilpailutilanteissakin vahvana kulmana on asiakkaan palvelukokemus ja sitä on vaikea käsikirjoittaa etukäteen.
Tarkempi ohjeistus Vuoden Kokki- kisaan hakemisesta täällä ja Vuoden Tarjoilija -kisaan hakemisesta täällä.
Podcastia pääset kuuntelemaan täältä.