Skip to main content

100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan. Suomelle valitaan kansallisruoka. Vuonna 2016 jokainen suomalainen pääsee äänestämään. Äänestyksen ensimmäinen vaihe käynnistyy ennen juhannusta.

Ensimmäisessä vaiheessa kerätään ehdotuksia kansallisruoaksi. Näistä ehdotuksista raati valitsee kaksitoista finalistia, joista jokainen on kansallinen ruoka-aarre. Aarteista valitaan kansanäänestyksellä vuoden 2017 alussa julkistettava kansallisruoka. Hankkeen suunnittelussa on ollut mukana kymmeniä ruoka-alan ympärillä toimivia järjestöjä. Projektin toteuttajina ovat ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry.

Suomalainen ruokakulttuuri on täynnä aarteita. Suomi on ollut erilaisten alueellisten vaikutteiden sulatusuuni, jossa monet idästä ja lännestä tulleet vaikutteet on vuosisatojen aikana muokattu omaan maahan ja suuhun sopiviksi. Meillä on omaperäisiä valmistustapoja ja raaka-aineita, joista on syytä olla ylpeä. Maassamme syödään ruokalajeja, jotka ovat tyypillisiä vain meille, joko koko Suomessa tai jollakin alueella.  Me suomalaiset olemme olleet vaatimattomia upean ruokakulttuurimme suhteen. Suomen juhlavuosi on ainutlaatuinen tilaisuus nostaa esiin kansalliset ruoka-aarteet ja valita parhaiden herkkujen joukosta yksi yhteinen kansallisruoka.

Järjestöjen yhteistyössä kokoama kansallisruokaraati koostuu suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijoista.  Raadin tehtävänä on varmistaa, että valittavat finalistit  edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.

ELO-säätiö ja MTK haluavat kansallisruokaäänestyksellä lisätä keskustelua suomalaisesta ruoasta. Innostuksen ja ymmärryksen omaa ruokaamme kohtaan halutaan kasvavan vielä juhlavuoden jälkeen!

Ehdota omaa suosikkiasi sivuilla 

Suolaista tai makeaa suosikkiaan voi ehdottaa Suomen kansallisruoaksi 21.6.-30.9.2016 välisenä aikana täällä. Kansallisruokaraati valitsee ehdotuksista kaksitoista finalistia, joista valitaan 3.10.-6.12.2016 järjestettävällä kansanäänestyksellä Suomen kansallisruoka. Äänestyksen tulos julkistetaan tammikuussa 2017.

Monipuolinen raati valitsee kansalaisten ehdottamista ruokalajeista finalistit

Raatiin kuuluvat Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Finnjävel-ravintoloitsija Henri Alén, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen, Svenska Litteratursälskapetin arkistonhoitaja Yrsa Lindqvist, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus, Mondo-lehden päätoimittaja Kati Kelola sekä MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Ehdota omaa suosikkiasi kansallisruoaksi, klikkaa tästä! 

www.kansallisruoka.fi
#kansallisruoka
#nationalrätt

Lisätietoja

ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Seija Kurunmäki
johtaja
+358 400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Susanna Haavisto
tiedottaja
susanna.haavisto@elo-saatio.fi
+358 40 5060185

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry
Anni-Mari Syväniemi
Ruokakulttuuriasiamies
+358-50-5118909
Anni-Mari.Syvaniemi@mtk.fi

ELO

Author ELO

More posts by ELO