Skip to main content

Karjalanpiirakka on toisen maailmansodan jälkeinen suomalaisen ruokakulttuurin menestystarina. Siirtokarjalaisten myötä koko Suomeen levinnyt herkku maistuu suomalaisille niin eineksenä kuin käsintehtynä taidonnäytteenä.

Vuosikymmenten aikana tästä ohutkuorisesta piirakasta on kehittynyt suomalaisen ruokakulttuurin lähettiläs. Vaihto-oppilaat leipovat niitä ulkomailla ollessaan. Turistit nauttivat niitä hotellien aamiaisilla.

Karjalanpiirakka myös yhdistää suomalaisia. Lapset syövät niitä välipaloina.  Niitä on tarjolla kahvilassa kuin kahvilassa. Piirakoiden oikeaoppista tekemistä opiskellaan kursseilla. Jokaisella on oma suosikkinsa ja näkemyksensä. Siksi ei olekaan yllätys, että kiistoja syntyy esimerkiksi postimerkissä kuvattujen karjalanpiirakoiden liian teollisesta muodosta.

Karjalanpiirakan suosio piilee sen muuntautumiskyvyssä. Se on muokattu valmisruoaksi.  Sen leipominen on yhä taitavan leipojan arvostettu tavaramerkki. Se on loistava alusta monenlaisille lisukkeille munavoista katkarapuihin. Siitä tehdään uudenlaisia tulkintoja ravintola-annoksissa. Kaikista versioista on kuitenkin tunnistettavissa suomalaisille niin tuttu ja rakas karjalanpiirakka.

Johanna Mäkelä, ruokakulttuurin professori

Kia

Author Kia

More posts by Kia