Skip to main content

Karjalanpaisti on perinneruokien klassikko, joka on levinnyt kaikkialle Suomeen, Inarista Helsinkiin ja lännestä itään. Se on tunnettu myös niin uuni-, pätsi- tai ruukkupaistina. Hitaasti uunissa kypsäksi haudutettu karjalanpaisti on kuin vanhojen aikojen ”nyhtöpossu”, täydelliseksi se muhii uunissa useamman tunnin.  Nykypäivään karjalanpaisti sopii hyvin: se on helppo valmistaa, sen voi tuunata mielensä mukaan raaka-aineita varioimalla. Se on maukas ruoka niin juhlan pitopöytiin kuin kotien arkeen.

Raaka-aineiden määrä paistiin on trendikkäästi suorastaan minimalistinen: liha, sipuli, vesi, suola ja pippuri, lisämakua saa halutessaan laakerinlehdistä. Lihaksi sopii niin porsaan-, naudan- kuin lampaanliha, luullisena tai luuttomana. Juhlavaan versioon laitetaan useita lihalajeja. Sekaan mahtuvat mainiosti myös kotimaiset juurekset ja sipuli, mutta myös sisäelimet kuten maksa ja munuaiset. Onpa sekaan laitettu myös ryynejä tai papuja.

Karjalanpaistin kaveriksi keitetyt perunat tai voilla höystetty perunasose, lautaselle mukaan kevyesti survottuja puolukoita. Siinä se Suomi maistuu!

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies

ELO

Author ELO

More posts by ELO