Skip to main content

Aurinko paistaa ja kadulla leijailee rakennuspöly – on elokuu ja keskipäivä. Astun sisään Punavuoressa sijaitsevan BasBas & Staff Wine Barin ovesta ja kadun äänet jäävät taakseni musiikin tulviessa vastaan. Ravintolassa on vielä hämärää, luonnollisesti, koska sen avaamiseen on vielä muutama tunti. Löydän Nooran, Vuoden Tarjoilija 2018 ja Kallen, Vuoden Kokki 2018, pitkän baaritiskin takaa tekemässä yhdessä valmisteluita iltaa varten. Lasken tavarani baarituolille ja halaamme Nooran ja Kallen kanssa. Näiden upeiden ammattilaisten kanssa on aina yhtä mukavaa vaihtaa kuulumisia. 

Noora ja Kalle, teidän edustusvuosi päättyi huhtikuussa, kun Vuoden Tarjoilija -kilpailun voitti Heidi Martikainen ja Vuoden Kokki -kilpailun Mikko Kaukonen. Olette saaneet paljon kiitosta ja kehuja yhteistyöstä kilpailuorganisaatiolta ja yhteistyökumppaneilta. Mitä ajatuksia edustusvuosi näin jälkeenpäin teissä herättää? 

”Muistelemme edustusvuotta lämmöllä. Vuosi oli erittäin antoisa ja täynnä mielenkiintoisia projekteja, uusia tuttavuuksia sekä sidosryhmiä, joiden kanssa olemme edelleen aktiivisesti tekemisissä. Yhteistyökumppaneille tehtyjen edustustilaisuuksien myötä saamme myös paljon kyselyitä yksityistilaisuuksista ja muista yhteistyökuvioista. Näitä tilaisuuksia teemme yhdessä edelleen. On upeaa, että keskinäinen yhteistyömme sekä toiminta yhteistyökumppaneiden kanssa jatkuu, vaikka virallinen edustusvuotemme on päättynyt.

Tahti edustusvuodesta on hieman tasaantunut, mutta olemme edelleen innolla mukana useissa eri projekteissa. Edustusvuosi antoi meille rohkeutta ja itsevarmuutta heittäytyä uusiin haasteisiin ja kokeilla rajojamme oman mukavuusalueemme ulkopuolella. Edustusvuosi siis kasvatti nälkäämme entisestään itsemme haastamisessa ja uuden oppimisessa. Koemmekin, että vuosi oli meille molemmille ammatillisesti erittäin opettavainen ja sopivalla tavalla haastava antaen lisävarmuutta tekemiseen myös tulevaisuudessa.”

Entä missä työskentelette parhaillaan? Teettekö vielä yhdessä keikkatöitä?

”Tällä hetkellä työskentelemme molemmat BasBas & Staff Wine Barissa jatkaen edustusvuonna alkanutta toimivaa tiimityötämme. Viinibaari on rento korttelibaari, jossa tarjoillaan herkullisia tapas-tyylisiä annoksia viinin rinnalle. Työyhteisömme on pieni ja tiivis, eikä rajoja keittiön ja salin välillä juuri ole. Kokit vievät ruokia, ottavat tilauksia ja joskus jopa kaatavat viiniä asiakkaille. Tarjoilijat nostavat annoksia yhdessä keittiön kanssa ja auttavat esivalmisteluissa. Myöskin tilana keittiö ja sali ovat yhteydessä toisiinsa ilman rajoja, molemmat pitkän baaritiskin takana.

Viinibaarin lisäksi teemme monipuolisesti mielenkiintoisia keikkoja ja projekteja, joiden avulla pystymme haastamaan itseämme ammatillisesti sekä kokeilemaan aina uusia ideoita. Räätälöimme jokaisen tilaisuuden kulloisenkin asiakkaan tyyliseksi ja näköiseksi, jolloin jokainen niistä on ainutlaatuinen kokemus, niin asiakkaille kuin myös meillekin. Nautimme yksityiskeikkojen suunnittelusta ja toteutuksesta ja välillä jopa tuntuu, että keikkatyö on ikään kuin rakas harrastuksemme, koska se antaa meille niin paljon.

Ravintola-ala on meille molemmille intohimon kohde ja tärkeä osa elämäämme. Meille se, että voimme päivätyömme lisäksi tehdä vapaapäivinämme mielenkiintoisia projekteja vaihtuvin teemoin monenlaisissa tiloissa ja erilaisten ihmisten kanssa paikkakunnasta riippumatta on rikkaus, joka ruokkii jatkuvaa kehittymisen haluamme.”

Lokakuun 26. päivä Viini ja Ruoka 2019 messuilla Helsingin Messukeskuksessa kilpaillaan siitä, kenestä tulee seuraava Suomen Bocuse d’Or -edustaja. Kilpailemassa nähdään Vuoden Kokki 2019 Mikko Kaukonen, Vuoden Kokki 2013 Erik Mansikka, Demon ja Ultiman ravintoloitsija Tommi Tuominen ja Vuoden Kokki 2018 eli sinut Kalle. Mikä sai sinut hakemaan mukaan kilpailemaan?

”Vuoden Kokki -kilpailun jälkeen minusta tuntuu siltä, että haluan jatkaa kilpailemista. Nautin kisatunnelmasta ja kisatilanteesta ja niiden mukaansa tempaavasta energiasta. Olen ollut pitkään mukana Suomen aiempien Bocuse d’Or -edustajien taustajoukoissa ja nyt aika tuntui kypsältä hakea itse edustamaan. Tunnen kanssakilpailijani hyvin ja uskon, että edessä on korkeatasoinen karsinta edustajan valitsemiseksi. Bocuse d’Or -edustajuus on ollut pitkäaikainen tavoitteeni ja haaveeni, joten odotan innolla lokakuun karsintakilpailuja.”

Välillä tuntuu, että olette koko ajan menossa töissä, keikkailemassa tai kisaamassa. Millä tavoin pidätte huolta omasta hyvinvoinnista niin töissä kuin vapaa-aikana?

”Aktiivinen ja aavistuksen ylibuukattukin elämäntyyli sopii meille molemmille. Sekä työ- että vapaa-aikamme kuluu pitkälti ruoasta ja juomasta keskustellessa ja niistä nauttiessa. Menu- ja viinilistansuunnittelu, henkilökunnanruoka, ravintolaillallinen, iltapala tai asiakkaan tilaisuus, kaikkia fiilistelemme yhtä paljon. Esimerkiksi yhtenä sunnuntaina halusimme hemmotella kollegoita valmistamalla heille kiinalaisia bao buneja. Toimme kotoa höyrykorin, haimme Hakaniemen etnokaupoista raaka-aineet, valmistimme useita eri täytevaihtoehtoja, kastikkeita, kondimentteja ja istuimme koko porukalla alas syömään miltei tunniksi.

Ruoka ja juoma tuovat ihmiset yhteen ja yhdessä syömiselle pitää antaa ja ottaa aikaa työpäivänkin lomassa. Itsemme lisäksi hyvinvoinnistamme pitää siis huolta tiivis, huolehtiva ja välittävä työyhteisömme. Monien meidän perheet asuvat muilla paikkakunnilla tai jopa eri maassa, joten työporukastamme on muodostunut perheenomainen yhteisö.

Ruuan, juoman ja keikkailun lisäksi huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme matkustelemalla, lukemalla, liikunnalla ja nauttimalla taiteesta. Vietämme myös paljon aikaa ystävien seurassa, jotka innostavat ja antavat energiaa. Täysin keikoista tai töistä vapaat päivät ovat meillä jokseenkin harvinaisia, joten pyrimme harrastamaan mahdollisimman paljon ennen töihin menoa. Saatamme esimerkiksi käydä Löylyssä aamusaunassa, museossa tai urheilemassa.”

Nooran ja Kallen syysterveiset lukijoille:

”Keikkailumme jatkuu, Kallen treenit Bocuse d’Or -karsintakilpailuun kiihtyvät, minä aloitan kokin opinnot Perho Liiketalousopistossa ja viinibaarissa pikkujoulukausi lähestyy, joten odotamme innolla tulevaa syksyä”, tiivistää Noora vielä loppuun. ”Ihanaa ja värikästä syksyä kaikille!”

Eteisestä alkaa kuulua iloista puheensorinaa, kun Nooran ja Kallen kollegat alkavat saapua töihin. Päätämme haastattelun ja lähden innostunein mielin kohti keskustaa. On hienoa, että meillä on tällaisia huippuosaajia edustamassa suomalaista ravintolakulttuuria. Mikäli toivot, että Noora ja Kalle tulevat tekemään yksityiskeikan juuri sinulle, niin olethan yhteydessä heihin tai ELO-säätiöön.

Kuvissa Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä ja Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner BasBas & Staff Wine Barin tiloissa.

ELO

Author ELO

More posts by ELO