Vuoden Kokki 2020 -kilpailun hakuaika on päättynyt. Jatkoon päässeille semifinalisteille ilmoitetaan henkilökohtaisesti tammikuun 2020 aikana. Semifinalistien koulutuspäivä pidetään 10.2.2020. Itse kilpailu käydään Gastro-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 12.-13.3.2020. Kilpailun järjestää ELO-säätiö, suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa.
Vuoden Kokki -kilpailussa kilpaillaan ja verkostoidutaan ravintola-alan ruoanlaiton ammattilaisten kanssa! Vuoden Kokki -kilpailun voittaja saa Suomen Messusäätiön myöntämän 10 000 euron apurahan oman ammattitaidon kehittämistä varten. Lisäksi voittajalla on edessään ikimuistoinen edustusvuosi, jonka aikana voittajalla on mahdollisuus luoda uusia verkostoja elintarvikealan edelläkävijöiden kanssa.
ENNAKKOTEHTÄVÄ
Vuoden Kokki 2020 -kilpailun ennakkotehtävässä tuli suunnitella annos ja lähettää resepti ja annoskuva lämpimästä pääruoasta. Pakollisia raaka-aineita kilpailuannoksessa olivat kananmuna ja jokin Valio Luomu tuoteperheen tuote. Lisäksi annoksessa sai käyttää kasviksia ja Valion juustoja. Reseptin piti olla mielikuvaltaan herkullinen ja innovatiivinen.
Tehtävässä koko annoksen tuli olla kuvattuna lautasella. Ennakkotehtävään piti valita lautaset, joita jatkoon päästyään pitää käyttää semifinaalissa 12.3.2020. Kilpailijat tuovat omat lautaset kilpailuun. Astioissa ei saa olla omia tai työpaikkasi logoja tai leimoja.
Resepti piti palauttaa Word-tiedostona. Tekstin fonttina piti käyttää fonttia Calibri, fontin koko 12, riviväli 1,5. Tiedostoon ei saanut liittää mitään ylimääräisiä kuvia, logoja, ruudukoita, taulukoita tai muuta ylimääräistä, kuin mitä ennakkotehtävässä oli ohjeistettu tekemään. Kuvien tuli olla jpg-muodossa, maksimi koko 5 megatavua.
Annoskuva ja resepti tuli lähettää 19.1.2020 mennessä Elo-säätiölle www.elo-saatio.fi/haku-vk20 sivun kautta yhdessä ilmoittautumislomakkeen kanssa. Määräaikaan mennessä saapuneet ennakkotehtävät toimitetaan anonyymeina alkukarsintatuomariston tuomaroitaviksi, joten kaikki henkilöyteen liittyvät tunnisteet poistetaan hakemuksista ennen tuomareille lähettämistä. Oman ennakkotehtävän julkaisu sosiaalisessa tai muussa mediassa voi johtaa hakijan hakemuksen hylkäämiseen. Ennakkotehtävän ja kilpailun kieli on suomen kieli.
Jatkoon päässeille semifinalisteille ilmoitetaan henkilökohtaisesti tammikuun 2020 aikana.
Huom! Vuoden Kokki -kilpailun semifinalistien koulutuspäivä pidetään 10.2.2020, joten varaathan jo nyt päivän kalenteristasi.
Semifinaaliin päässeet valmistavat neljälletoista (14) hengelle ennakkotehtävän mukaisen annoksen kahdessa (2) tunnissa ja viidessätoista (15) minuutissa, jonka on vastattava ennakkotehtävää sekä reseptiikaltaan että visuaalisesti. Kilpailussa kilpailijoilla tulee olemaan käytössään assistentti, joka saa tehdä kaikkia kilpailijan hänelle osoittamia tehtäviä. Assistentit nimetään myöhemmin. Puolet semifinalisteista jatkavat Vuoden Kokki -finaaliin, joka pidetään Helsingin Messukeskuksessa 13.3.2020. Finaalitehtävät paljastetaan myöhemmin.
Valio Luomu tuotteet löydät täältä
Kilpailijan on…
… käytettävä annoksessa kananmunaa
… käytettävä annoksessa jotain Valio Luomu tuotteita
… toteutettava annos kahdessa (2) tunnissa ja viidessätoista (15) minuutissa
… tuotava Valion tuotteet alkuperäisissä pakkauksissa
Kilpailija voi…
… käyttää annoksessa kasviksia
… käyttää Valion juustoja
… tuoda mukanaan kasvispohjaisia liemiä
… tuoda mukanaan pikkelöintiliemen
… tuoda mukanaan muotoilemattomia, raakoina pestyjä ja kuorittuja kasviksia
… tuoda mukanaan yrtit nypittyinä
… tuoda mukanaan pavut liotettuina, mutta ei kypsennettynä
… tuoda mukanaan kuivatut kokonaiset tuotteet (es. sienet, yrtit jne.)
… tuoda mukanaan kuiva-aineet valmiiksi punnittuna
… tuoda mukanaan kananmunat kokonaisina
… tuoda mukanaan valmiita taikinoita (brick-, filo- ja voitaikina)
… voi tarjoilla kastikkeen erikseen tuomaripöydässä mukanaan tuomasta astiasta
Kilpailija ei voi…
… tuoda mukanaan kananmunia valmiiksi kypsennettyinä
… tuoda mukanaan valmiita vihreitä öljyjä
… käyttää mitään eläinpohjaisia tuotteita maitotaloustuotteiden lisäksi
… käyttää mereneläviä (merilevä sallittua)
… tuoda mukanaan ruskistettua / kirkastettua voita
… tuoda mukanaan itsevalmistamiaan taikinoita / massoja
… tuoda mukanaan mitään suolattua, pikkelöityjä, hapatettuja eikä fermentoituja tuotteita (säilöttyä kaprista ei saa tuoda, tuoretta kaprista saa tuoda)
FAQ
Kysymys: Onko valmis Kuusenkerkkä-öljy sallittu raaka-aine kilpailijan tuoda mukanaan?
Vastaus: Ei ole, kilpailija ei voi tuoda mukanaan valmiita vihreitä öljyjä. Vihreät öljyt tulee tehdä paikan päällä.
Kysymys: Voiko kilpailija tuoda mukanaan kuivattuja, kokonaisia tuotteita jos ovat avaamattomana omassa purkissaan? Esimerkiksi kuivattuja kukkia?
Vastaus: Kyseisen tuotteen voi tuoda alkuperäisessä ja avaamattomassa pakkauksessa.
Kysymys: Voiko varsiselleristä tuoda vain sen verran mukanaan, kuin tarvitsee käyttää vai täytyykö varsisellerin olla kokonainen?
Vastaus: Varsisellerin voi tuoda mukana niin, että varret on erotettuina nipusta.
Vuoden Kokki -kilpailu käydään Gastro-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 12.-13.3.2020. Kilpailun järjestää ELO-säätiö, suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa.
Vuoden Kokki 2020 -kilpailun vahvistettuja pääyhteistyökumppaneita ovat: HKScan Finland Oy, Messukeskus, Metos Oy Ab, Valio Oy, Viking Line Abp ja Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku. Muita yhteistyökumppaneita ovat: Ainoa Winery Oy, Aromi-lehti, Astiavuokraus Oy Jubilee, E.Ahlström Oy, Diversey, MaRa ry, Meira Oy, MTK ry, Pajunen Oy, Perho Liiketalousopisto, Polar Electro Finland Oy, Ruokatieto Yhdistys ry, SLC ry ja Vitriini-lehti. Vuoden Kokki -kilpailutoiminnan kumppanihaku vuodelle 2020 on käynnissä.
ILMOITTAUTUMISLOMAKE
Yhteystiedot
Heli Kähkölä
Tapahtumakoordinaatori
+358 40 700 3245
info@elo-saatio.fi
heli.kahkola@elo-saatio.fi
Ismo Sipeläinen
Kilpailujohtaja
+358 40 548 5239
sipelainen@hotmail.com
Artikkelikuva by Santeri Stenvall