Vuoden Kokki 2021 alkukilpailutehtävänä on valmistaa pääruoka-annos. Annoksessa tulee käyttää kotimaista kalaa ja Valion luomuvoita. Annoksessa tulee olla kastike ja annoksesta 50 % tulee olla kasviksia. Muuten kaikki raaka-aineet ovat vapaavalintaisia. Annoskoon tulisi olla noin 300 g. Annokset saavat olla kilpailijoiden itse valitsemilla lautasilla. Lautasilla ei kuitenkaan saa näkyä omia tai kilpailijan työpaikan logoja tai leimoja. 

Kilpailija lähettää reseptin ja annoskuvan 24.3. mennessä ilmoittautumislomakkeen yhteydessä. Resepti palautetaan Word –tiedostona. Tiedostoon ei liitetä mitään ylimääräisiä kuvia, logoja, ruudukoita, taulukoita tai mitään muuta ylimääräistä. Tiedostossa tulee olla kirjoitettuna vain ennakkotehtävässä ohjeistettu kilpailutehtävän resepti. Annoskuva tulee ottaa kännykällä ja kuvan pitää olla jpg-muodossa. Maksimikoko 5 megatavua.

Määräaikaan mennessä saapuneet ennakkotehtävät toimitetaan anonyymisti Vuoden Kokki –kilpailun alkukilpailutuomariston tuomaroitavaksi. Kaikki henkilöyteen liittyvät tunnisteet poistetaan ennen hakemusten toimittamista tuomaristolle. Oman alkukilpailutehtävän julkaisu sosiaalisessa mediassa tai muussa mediassa voi johtaa kilpailijan alkukilpailutehtävän hylkäämiseen. Alkukilpailutehtävän ja kilpailun kieli on suomen kieli.

Semifinaaliin valitut kilpailijat valmistavat alkukilpailutehtävän mukaisen annoksen tuomaristolle, joka kiertää kilpailijoiden ravintoloissa arvioimassa annoksen. Kilpailija valmistaa semifinaalissa viisi (5) samanlaista tarjoiltavaa annosta. Semifinaali kilpaillaan 19.4. – 1.5. välisenä aikana

Jos et työskentele tällä hetkellä ravintolassa tai olet freelancer, voit silti osallistua kilpailuun. Kilpailijalla on tällöin mahdollisuus kilpailla semifinaalivaiheessa Wihuri Oy Aarnio Metro-tukun demokeittiössä Vantaalla.

Q&A:
Eikö semifinaalissa ole minkäänlaisia aikarajoituksia?
-Semifinalistin täytyy tarjoilla kilpailuannos tuomaristolle 30 min sisällä tuomareiden saapumisesta ravintolaan. Kilpailuajankohta toki ilmoitetaan semifinalisteille sitten, kun tiedämme ketkä kilpailijat jatkavat alkukilpailun perusteella semifinaaliin.

Onko niin, että kilpailijalla on 30 min aikaa tehdä suoritus (eli misat + nosto) vai pystyykö kilpailija misaamaan etukäteen ja käyttämään tuon 30 min nostoon tuomareiden saapumisesta?
-30 min tarkoittaa nostoaikaa, eli sen ajan puitteissa annokset täytyy nostaa tuomareiden arvioitavaksi.

Saako tehtävässä käyttää valmiita liemiä vai täytyykö ne olla itse valmistettuja?
-Kilpailija saa valmisteluvaiheessa linjata oman päätöksensä mukaan millaisia liemiä käyttää.

Saako käyttää assistenttia kuten normaalisti kisoissa?
-Semifinaalissa kilpailusuorituksen nosto tapahtuu kilpailijan toimesta.

Onko kilpailussa yläikärajaa?
-Kilpailussa ei ole yläikärajaa. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa vakituisesti asuvat ja ammatikseen ravintola-alalla työskentelevät ruoanlaiton ammattilaiset.

Tarvitseeko olla ravintola-alalla töissä voidakseen kilpailla tässä kisassa? Tarvitaanko kisaan tutkintoa?
-Vuoden Kokki -kisa on ammatikseen ravintola-alalla työskentelevien ruoanlaiton ammattilaisten suomenmestaruuskilpailu. Eli kisaan osallistuakseen tarvitsee olla alalta työkokemusta.

Tehtävässä on ohjeistettu, että annoksesta 50% on kasviksia eli 300g:n annoksesta se tarkoittaisi 150g.  Jos vaikkapa teen perunaletun joka painaa 20g, lasketaanko se kokonaisuudessa painoon vaikka letussa olisi muitakin sidosaineita, esimerkiksi kananmunaa?
-Kuvailemassasi esimerkissä perunalettu lasketaan juurikin mukaan tuohon 50% kasviksia kokonaismäärään. Huolimatta siitä, mitä muuta se perunan lisäksi sisältää.

Pitääkö reseptien määrät olla laskettuna niin, että misoista muodostuu grammamääräisesti kilpailuannos?
-Kunhan resepti vastaa annosta ja annoskoko on silmämääräisesti sen n. 300g, niin se riittää. Misoja tai valmiita annoksia ei punnita. 300g on suuntaa antava mitta kilpailijoille, jotta annoskoko olisi suht sama.

Saako annoksessa käyttää useampaa, kuin yhtä kalaa?
-Kyllä saa.

Annokseeni kuuluu kastike, haittaako kuitenkaan jos kastike ei näy valokuvassa?
-Olisi hyvä, että kastike näkyy valokuvassa, jos ajatuksena on että se kuuluu annokseen. Kastike voi olla kuvassa erikseen, mutta tuomariston olisi hyvä nähdä esimerkiksi kastikkeen väri.