Skip to main content

Lentävä lautanen -palkinto jaetaan suomalaisille ruokakulttuuriteoille, ja se jaettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran. Palkinnon vuoden ruokakulttuuriteosta saivat Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, Naantali-ilmiö sekä villiruoan edelläkävijä Loreno Dalla Valle.

Vuosittain jaettavalla palkinnolla nostetaan esiin edelläkävijöitten ruokatekoja. Tavoitteena on osoittaa ruokakulttuurin kirjo, tekojen ja tekijöiden kautta.
ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö tekee työtä suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi. Palkinnot jaettiin ELO-säätiön gaalassa 31.10.2014.
Palkinnot ja perustelut:

Helsingin ruokakulttuuristrategia

Helsingin kaupunki tunnisti ruokakulttuurin merkityksen ja kirjasi sen vuonna 2010 hyväksyttyyn strategiaansa. Ruokakulttuuristrategia on luonut raamit viisi vuotta kestäneelle systemaattiselle työlle, jonka tuloksena Helsingistä on kehittynyt kansainvälisestikin kiitelty ruokakulttuurikaupunki ja herkuttelijoitten matkailukohde. Strategiaa päivitetään ja työ jatkuu. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on ollut alusta saakka vahvasti tukemassa ruokakulttuurin kehittämistä ja hän on temmannut mukaansa ruokamatkalle ison joukon monipuolisia osaajia.

Kaupunkilaiset ovat päässeet nauttimaan esimerkiksi Teurastamon tapahtumista, kaupunkiviljelystä ja katuruoasta. Maailman designpääkaupunkivuonna 2012 ruoka nostettiin tärkeäksi teemaksi. Ruokakulttuuristrategia on kasvualusta, josta syntyy korkeatasoisia ravintoloita, tapahtumia, uutta yrittäjyyttä ja Suomeen suuntautuvaa ruokamatkailua.
Lue lisää Helsingin ruokakulttuuristrategiasta.

Naantali-ilmiö

Naantali-ilmiö syntyi, kun yksittäiset sisukkaat ja nokkelat ihmiset innostivat toisiaan tekemään lähiruokaideoista totta ja uskoivat, että kuntaruokailussakin voidaan mennä tavoite, ei raha edellä.

Tunnustus annetaan yhteisesti neljälle ilmiön alkuunpanijalle: perunanviljelijä Jaakko Lehmuskoskelle, Velkuan kunnanjohtaja Tiina Rinne-Kylänpäälle, ruokapalvelupäällikkö Irma Takapramille ja hankintapäällikkö Timo Jyväkorvelle.

Naantali-ilmiö lähti liikkeelle perunanviljelijästä, saaristolautakunnan puheenjohtajasta Jaakko Lehmuskoskesta. Hän piti sitkeästi kiinni ajatuksesta, että saariston lapsille on pystyttävä tarjoamaan omalla alueella tuotettua ruokaa. Siihen muu palkittu joukko yksi kerrallaan ripeästi tarttui ja niin Naantalin lapset saavat nyt entistä laadukkaampaa ruokaa kuten lähikalaa ja oman kylän perunoita. Samalla saatiin lisää työtä paikkakunnalle. Vanhemmat, lapset ja opettajat ovat tyytyväisiä.
Lue lisää Naantali-ilmiöstä.

Loreno Dalla Valle

Italialainen Loreno Dalla Valle aloitti Suomessa tattien keräilyn ensin harrastuksena 80-luvulla. Italialaiset ihastuivat suomalaisten tattien korkeaan laatuun ja vuonna 1997 syntyi yritys Dalla Valle Oy, joka osti herkkutatteja suoraan poimijoilta. Parhaina sienivuosina herkkutatteja vietiin yli miljoona kiloa.

Dalla Vallen työ on nostanut esiin sienen mahdollisuudet ruokaviennissämme. Pohjoiskarjalaisille Dalla Valle on tuonut työtä ja toimeentuloa. Dalla Valle on edelläkävijä, joka aloitti työn villiruoan hyväksi ennen kuin villiruokaa oli edes keksitty. Loreno Dalla Vallelle palkinto myönnettiin suomalaisten silmien avaamisesta ja villiruokamme vienninedistämisestä.

Lisätietoja:
Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
+358 400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Vuosittain jaettavien Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus, johon kuuluu pj. Heikki Antolainen, vpj. Kasperi Saari, Maria Planting, Harri Koskinen, Lasse Lehtinen, Saku Tuominen, Vesa Lehto, Pekka Terävä ja Heikki Valkama, sekä säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Timonen.

Kuvassa Street Gastro katuruokavaunu Helsingissä kesällä 2013. © Visit Helsinki

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurintekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Tavoitteena on saada ruokakulttuurimme myös kansainvälisesti kiinnostavaksi. Säätiö vastaa vuosittaisten Vuoden Kokki – ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestämisestä sekä Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun. Säätiö tekee työtä myös villiruoan ja kouluruokailun hyväksi.

 

ELO

Author ELO

More posts by ELO