Suomen Bocuse d`Or edustaja, Vuoden Kokki 2012 Eero Vottonen on seuratuimpia suomalaiskokkeja Instagramissa. Lumoavat kuvat Eero on otettu älypuhelimellaan ja käsitelty itse. Onnistunut annoskuva onnistuu ilman kovaa kalustoa ja ammattikuvaajaa.
Katso Eero Vottosen ”upeita annoskuvia kännykällä”-opetusvideo
Tässä Eeron annoskuvauksen perusteet:
1. VALAISTUS – valitse luonnonvalo
Helpoin tapa onnistua on kuvata luonnonvalossa. Tällöin ei tarvitse puljata valojen ja heijastusten kanssa. Helpointa on kuvata ulkona tai ikkunan läheisyydessä. Ajankohta vaikuttaa: liian pimeä tai kova auringonpaiste aiheuttaa harmia. Hajavalo – puolipilvinen päivä tai aurinkoisena päivänä varjon puoli – toimii parhaiten.
2. TAUSTA – nosta ruoka esille
Valkoinen tausta nostaa annoksen esille, puupinta tuo ilmettä. Pöytäliina näyttää helposti nuhjuiselta. Mieti, mitä fiilistä haet.
3. KUVAKULMA – suoraa ylhäältä
Sivusta kuvaamisessa perspektiivi ja sivuvalot sekoittavat pakkaa. Ylhäältä kuvatessa annos pääsee oikeuksiinsa, syntyy helposti selkeä ja tyylikäs kokonaisuus.
4. ESILLEPANO – keep it simple
Anna pääkomponenttien näkyä. Usein mitä simppelimpi asetelma sen parempi.
5. KOKEILE JA KATSELE
Inspiraatiota omiin kuviin saa ruokalehdistä, kirjoista ja instagramista (#gastroart tai #artofplating). Instagramissa ja kuvankäsittely ohjelmilla (esim. Aviary) voi käsitellä kuvia. Hyviä säätöjä ovat mm:
Adjust = voit varmistaa, että lautanen on keskellä kuvaa
Brightness = lisää kuvaa kirkkautta
Contrast = kontrasti terävöittää kuvaa
Saturation = lisää värin kylläisyyttä
Highlights = korostaa kirkkaimpia kohtia
Shadows = korostaa varjoja
Kokeile säätöjä, mutta pidä huoli, että kokonaisuus säilyy luonnollisena!
Kokeile vaikka ennen työvuoroa leikkiä annoksilla, testailla ja kuvailla.
Vasta kun olet tyytyväinen valoon, taustaan, kuvakulmaan ja esillepanoon, lisää kastike.
Ei se sen kummenpaa
Terveisin,
Eero