Skip to main content

Mitä kuuluu Vuoden Kokki Jonathan Slotte ja Vuoden Tarjoilija Joonas Heino?

By Artikkelit

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisojen finaalista on muutama viikko aikaa. Tuoreet voittajat Jonathan Slotte ja Joonas Heino ovat palanneet takaisin arkeen tiiviin finaaliviikon jälkeen. Joonas tosin lomailee tässä välissä hetken, ennen kuin uudet haasteet Finnjävel Salongissa alkavat.

Molempien katse on suunnattu kohti edustusvuotta ja lyhyen jutustelun aikana tulee selväksi, että sekä Joonaksella että Jonathanilla on kovat odotukset vuodelle ja molemmat ovat täynnä intoa tulevien yhteistöiden ja edustustehtävien suhteen.

Mitä kuuluu, kun voitosta on muutama viikko aikaa?

”Kuuluu tosi hyvää, on ollut mahtavaa vastaanottaa onnitteluja. Kisoista on kyselty paljon ja on ollut hienoa päästä kertomaan kisakokemuksesta ja sitä myötä palata itsekin vielä takaisin kisoihin”, kertoo Vuoden Kokki Jonathan Slotte. ”On ollut myös hauskaa huomata miten paljon ihmisiä, joita ei tiedä tai tunne ollenkaan, tulee onnittelemaan. Työpaikalla myös asiakkaat kyselivät minulta että ”hei olitko se sinä, joka voitti, onnea”. Tämä on yllättänyt iloisesti. Myös kaikki mediaesiintymiset ovat olleet mukava lisä voiton ohella”, jatkaa Vuoden Tarjoilija Joonas Heino.

Millä mielin suuntaatte kohti edustusvuotta?

”Odotukset on todella korkealla, olen valmis tekemään paljon töitä sekä edustustehtävien että yhteistöiden kanssa, jotta saadaan paljon pöhinää ja näkyvyyttä Vuoden Kokin ympärille”, tuumailee Jonathan. ”Sama juttu, suuntaan kohti edustusvuotta todella hyvällä mielellä ja nyt varsinkin, kun olen juhlavuoden Vuoden Tarjoilija, niin ajatuksena on ottaa näkyvä rooli”, miettii Joonas.

Sekä Vuoden Kokki että Vuoden Tarjoilija palkittiin 10 000 euron apurahalla. Vuoden Kokin apuraha tulee Suomen Messusäätiöltä ja Vuoden Tarjoilijan apuraha MaRa ry:n Henrik Bitten säätiöltä. Onko kummallakaan vielä ajatusta siitä, mitä apurahalla tekisi? ”En ole sitä vielä ehtinyt suunnittelemaan, tähtäsin kisatessa toki voittoon, mutta kyllä se kuitenkin aikamoisena yllätyksenä tuli. Lisäksi 10 000 euroa on iso summa”, kertoo Jonathan. ”Jotain pieniä haaveita on ollut vuosien saatossa, mitä kaikkea voisi tehdä, jos kilpailun voittaisi”, vastaa Joonas ja jatkaa ”olen miettinyt esimerkiksi restonomiopintoja tai pedagogisia mahdollisuuksia koska opettaminen kiinnostaisi tulevaisuudessa. Mutta kuten Jonathankin sanoi, niin sitten kun voitto todella osui kohdalle niin ei enää ollutkaan niin selvää mihin apurahan käyttäisi. Olin sitäpaitsi varttia ennen palkintojenjakoa vielä sitä mieltä, että sijoitun toiseksi”.

Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan edustusvuosi pitää sisällään yhteistöitä sekä elintarvikealan eri toimijoiden että yhteistyökumppanien kanssa. Onnea vielä Joonas ja Jonathan!

Kilpailun kokonaispisteet

By Artikkelit

Vuoden Kokki 2022 ja Vuoden Tarjoilija 2022 finaalit kilpailtiin 27.-29.10.2022 Helsingin Messukeskuksella Viini&Ruokamessuilla. Kilpailun kokonaispisteet olivat seuraavat:

Vuoden Tarjoilija -kisa:
1. Joonas Heino 163,97
2. Kirsi Seppänen 162,79
3. Katriina Suominen 149,12
4. Outi Tölli 147,61
5. Emilia Salminen 142,89
6. Egle Allikivi 139,16
7. Kelvin Tse 131,91
8. Natasha Henriksson 24,17

Vuoden Kokki -kisa:
1. Jonathan Slotte 1596
2. Janne Keskevaari 1448
3. Simon Selin 1388
4. Markus Rydenfelt 1340
5. Kim Mustonen 1331
6. Ville Neulanen 1294
7. Miika Keskitalo 1072
8. Tobias Malm 1056

Pöytävaraus-podcastin kaksi ensimmäistä jaksoa kuunneltavissa – Vahva vinkkilista hakijalle

By Artikkelit

Pöytävaraus-podcastin toinen tuotantokausi on pyörähtänyt käyntiin, tällä kaudella kattauksesta ja hostin roolista vastaa kokki ja ruokastylisti Linnea Vihonen. Joka toinen viikko vieraaksi saapuu ravintolamaailman tähtiä ja vaikuttajia, joiden kanssa keskustellaan niin kilpailuista kuin myös alan vetovoimaisuudesta sekä suomalaisesta ruokakulttuurista.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen hakuaika on auki 31.3 asti. Kaksi ensimmäistä jaksoa vieraineen liittyvät vahvasti kilpailujen hakuvaiheeseen. Vuoden Kokki -kisan hakijat toimittavat valokuvan kilpailuannoksestaan ja Vuoden Tarjoilija -kisan hakijat taas kuvaavat videon. Podcastin ensimmäisessä jaksossa pureuduttiin annoskuvien kuvaamiseen sekä videotehtävän videointiin.

”Muista putsata kännykän kameran linssi, ennen kuin otat annoskuvaa”, ohjeistaa ensimmäisessä jaksossa vieraana ollut kokki ja valo- ja videokuvaaja Santeri Stenvall, ja jatkaa ”valokuvaan halutaan tallentaa valoa ja varjoa, likainen linssi tappaa kuvasta kaikki kontrastit”.

Puhtaan linssin lisäksi Stenvall muistuttaa kokkeja valon tärkeydestä. ”Hyödynnä luonnonvaloa, sitä käyttävät myös ammattilaiset. Katso kuitenkin, ettei luonnonvalo ole suora auringonpaiste. Asemoi annos kuvaan niin, että valo tulee kuvan takaviistosta, noin 45 asteen kulmassa ja muista sammuttaa muut valot”.

Annoskuvaan kannattaa panostaa, koska tässä vaiheessa kilpailua välitetään lähinnä mielikuvia. Stenvall kannustaa kilpailijoita tekemään oman parhaan suorituksensa ja painottaa, että tärkeintä on, että hakija on itse tyytyväinen annokseen. Se välittyy myös valokuvasta. ”Kannattaa käyttää esille laitossa valkoista lautasta, se antaa annokselle arvokkuutta. Tumma lautanen imee valokuvassa turhaan valoa”, Stenvall muistuttaa.

”Videossa pätee pitkälti samat asiat kuin valokuvassakin”, Stenvall ohjeistaa Vuoden Tarjoilija -kisan hakijoita videotehtävän kuvaamisessa. ”Valo on tärkeää sekä suunta mihin kuvaat. Mieti miten sommittelet itsesi videoon ja muista että kaikista tärkeintä videossa on ääni. Se ei haittaa, jos kuva on hieman sumea, mutta epäselvä ääni pilaa videon”.

Stenvall on sitä mieltä, että uutta laitteistoa, kuten mikrofonia, ei tarvitse lähteä ostamaan kilpailutehtävää varten. ”Kännykkä riittää hyvin, kunhan se on tarpeeksi lähellä ja välissä ei ole turhia äänenlähteitä ja paikka olisi riittävän rauhallinen, missä ei ole kaikua”. Stenvall kannustaa kilpailijoita uskomaan itseensä, videota voi aina kuvata uudelleen tai leikata jos tuntuu, että mokasi. ”Muista olla oma itsesi, kuvittele että olisit oikeassa tarjoilutilanteessa”.

Aitojen persoonien näkymistä hakuvideoilla toivoo myös toisessa jaksossa vieraillut Vuoden Tarjoilija -kisan kilpailujohtaja Saara Alander. ”Olisi ihanaa, kun hakijat olisivat sitä mitä ovat, aitous on tärkeää”. Vuoden Kokki -kisan kilpailujohtaja Mikko Kaukonen jatkaa samalla linjalla: ”Annos saa olla annoskuvassa tekijänsä näköinen, on hyvä, että lopputuloksessa on tunnetta mukana, se näkyy lautasella”.

Kaukonen muistuttaa hakijoita erityisesti siitä, että hakuvaiheessa on ehdottoman tärkeää, että annos olisi valokuvassa hyvännäköinen. ”Jos pääset semifinaaliin asti, ehdit kyllä harjoittelemaan, että annoksen maku on kohdillaan. Tässä vaiheessa isoin asia on se miltä annos näyttää.”

Kokkien kilpailujohtaja nostaa tärkeänä kulmana esiin myös sesongin. ”Vuoden Kokki- semifinaali kilpaillaan toukokuussa ja kilpailijat tarjoavat tuomaristolle silloin saman annoksen, jolla hakevat kisaan mukaan. Keväisyys saa näkyä annoksessa, teknisyyden, monipuolisuuden ja herkkyyden lisäksi.”

Tarjoilijoiden kilpailujohtaja Saara Alander tähdentää, että vaikka tarjoilijoiden tehtävänanto on erittäin helposti lähestyttävä, kannattaa tehtävään panostaa erottuakseen hakijoista. ”Videota ei ole pakko kuvata ravintolassa, vaan lokaatio voi olla jotain kotikaupunkiisi liittyvää. Muista vaan perustella videolla hyvin miksi olet valinnut juuri sellaisen ruoka- ja juomayhdistelmän kuin valitsit ja miksi kuvaat juuri siellä missä kuvaat. Persoonallisuus ja iloinen fiilis saa näkyä, mutta muista myös perustelut.”

Lopuksi molemmat kilpailujohtajat toivovat kisaan runsaasti hakijoita. Kilpaileminen on hyvä väylä luoda suhteita, tutustua ihmisiin ja kokeilla omia rajojaan. Vaikka ensikertalaiselle kaikki voi tuntua jännittävältä ja haastavalta, jokaisesta kisasta oppii. Aina kun harjoittelet kisaan, kehität itseäsi ammatillisesti. ”Harjoittelu- ja kilpailutilanteissa opit paineensietokykyä ja koulutat itseäsi tulevaisuutta varten”, Kaukonen muistuttaa.

”Kisatilanteessa myös oppii itsestään, miten käyttäytyy stressitilanteessa. Jos paine on liian kova, sillä voi olla vaikutusta onnistumiseen”, Alander summaa.

Kumpikin kilpailujohtaja painottaa sitä, että hakijan taustalla ei varsinaisesti ole väliä. Ei ole pakko työskennellä fine dining-ravintolassa hakeakseen mukaan kilpailuun. Loppupeleissä kokkikisoissa maku ratkaisee ja kilpailija voi olla teknisesti taitava monenlaisella työtaustalla.

Tarjoilijakisoissa taas mitataan taitoja, joita ei välttämättä ole käytössä päivittäisessä työelämässä, mutta jotka halutaan pitää mukana kilpailuissa. Tärkeintä kuitenkin on, että kilpailijalla on asenne kohdallaan ja halu opetella uutta, unohtamatta aitoutta. Kilpailutilanteissakin vahvana kulmana on asiakkaan palvelukokemus ja sitä on vaikea käsikirjoittaa etukäteen.

Tarkempi ohjeistus Vuoden Kokki- kisaan hakemisesta täällä ja Vuoden Tarjoilija -kisaan hakemisesta täällä.

Podcastia pääset kuuntelemaan täältä.

Mikä ihmeen Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija?

By Artikkelit, Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija

Pöytävaraus-podcastin ensimmäisessä jaksossa itsekin Vuoden Kokki -kilpailun voittanut Henry Tikkanen kertoo, mistä kisoissa on kyse ja miksi niihin kannattaa osallistua.

”Ensinnäkin kilpailu on hyvä mahdollisuus saada palautetta omasta työstä, mutta sen lisäksi näkisin, että se ajaa koko alan asiaa. Kisoissa on mukana monia eri toimijoita, esimerkiksi oppilaitoksia, ja näen tämän alan yhteisenä ponnistuksena. Yhteistyötä ei ole koskaan liikaa”, Henry kertoo.

”Kilpailu on hieno siksi, että sen voittaa oikeasti se, joka tekee parhaan suorituksen ja annoksen. Kisa on kova ja vaativa, mutta ehdottoman reilu”.

Viidennessä podcast-jaksossa myös tämän vuoden tuomariston edustajat Miia Sironen ja Heikki Liekola komppaavat Henryä siitä, että kisa on rehti. He kertovat myös, mikä tämän vuoden voittajista teki muita paremman.

”Tietysti kisoissa arvioidaan useampaa asiaa, mutta mausta saa luonnollisesti eniten pisteitä. Voisi siis sanoa, että maku ratkaisee. Tämän vuoden voittajan tapauksessa työskentely oli lähes tahratonta aina veitsitekniikasta lähtien. Kimin suoritus oli tasainen ja yleisvahva jokaisella osa-alueella”, Heikki avaa tuomariston pohdintoja.

Miia Sironen kertoo, että myös tarjoilupuolella odotetaan tasaisen varmaa suorittamista.

”Kimin tavoin myös Hennan suoritus oli tasaisen hyvä molempina kisapäivinä. Asiakaspalvelu oli joustavaa ja jouhevaa, lisäksi pienet nyanssit olivat kohdillaan. Kokonaisuuden lisäksi myös pienet tekniset asiat tekivät Hennasta tällä kertaa voittajan”, Miia kertoo.

Voittajien on helppo hymyillä, ja näissä tunnelmissa Kim ja Henna kannustavatkin kaikkia kiinnostuneita osallistumaan rohkeasti seuraavan vuoden kilpailuun.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija on valittu!

By Artikkelit, Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija

Tällä kertaa Vuoden Kokiksi kruunattiin Kim Päivästö. Vuoden Tarjoilijaksi taas valittiin Henna Kolehmainen. Kaksipäiväinen finaali huipentui voittajien valintaan, mutta mistä kisoissa oikeasti onkaan kyse? Millaisilla fiiliksillä voittajat suuntaavat katseensa tulevaisuuteen? Entä mikä voittajissa teki tuomareihin erityisen vaikutuksen? Hans Välimäen juontamassa Pöytävaraus-podcastissa on metsästetty vastauksia näihin kysymyksiin, kun Hans on saanut vieraaksi jaksoihin muun muassa Kim Päivästön, Henna Kolehmaisen, Vuoden Kokki Akatemian puheenjohtaja Henry Tikkasen sekä kilpailun tuomarit vuodelta 2021. 

Oma nimi framille

”Kun finaalisuoritus oli tehty, mehut olivat aika poissa. Kun stressi laukesi, fiilis oli uupunut mutta hyvä”, Vuoden Kokki 2021 Kim avaa kisatunnelmiaan Pöytävaraus-podcastin viidennessä jaksossa, joka äänitettiin vain kaksi päivää finaalin jälkeen.

Kim lähti kilpailuun haastaakseen itseään. Kisaaminen on myös hänen mielestään hyvin erilaista kuin päivätyö ravintolakeittiössä. 

”Kilpaileminen on ikään kuin hauska harrastus duunin ohella!” Kim naurahtaa. 

Voitto on vielä tuore, joten kovin tarkkoja suunnitelmia Kimillä ei vielä ole tulevaisuuden varalle. Hän uskoo kuitenkin, että voitto tuo mukanaan paljon hyvää ja nostetta uralle. 

”Mainetta ja kunniaa, eikös sen takia näitä kilpailuja tehdä? Tietysti oma nimi on hyvä saada framille ja yksi selkeä tavoite tulevaisuudelle on oma ravintola. Se, koska tämä tapahtuu, on vielä vähän auki mutta toivon kilpailun edesauttavan tätäkin asiaa”, Kim avaa suunnitelmiaan.

Henna komppaa Kimin tunnetta siitä, että voitto on vielä hyvin tuore, joten aivot eivät ole vielä täysin käsittäneet asiaa. Finaalipäiviä hän muistelee kuitenkin jo nyt lämmöllä.

”Asiakkailla on suuri merkitys siihen, millaista työnteko on. Finaalissa ainakin minun pöytäseurueessani fiilis oli koko ajan korkealla. Silloin on helppo itsekin olla hyvällä tuulella ja tehdä onnistunutta kisasuoritusta”, Henna kuvailee.

Vaikka Hennalle jäi hyvä tunne omasta suorituksestaan, varsinainen voitto tuli hänelle kuitenkin yllätyksenä.

”Tosin uskon, että kisan voitto on aina tietyllä tapaa yllätys jokaiselle! Kisakumppanini olivat todella kovia ja kun pääsee tekemään ammattilaisten kanssa duunia, se kirittää omaakin suoritusta. Voiton hetkellä itsellä meinasikin tulla itku ja yritin vain pitää pokkaa kasassa”, Henna muistelee.

Kilpailun voittajat saavat palkinnoksi myös 10 000 stipendit. Kim ja Henna ovatkin ehtineet jo hieman suunnitella, mihin rahat menevät.

”Rahat menevät nyt sivuun säästöön! Koska oma ravintola on tulevaisuuden haaveeni, uskon, että nämä rahat päätyvät siihen kiinni”, Kim suunnittelee.

Myöskin Hennan suunnitelmat rahoille alkavat olla selvillä:

”Todennäköisesti rahat uppoavat viinipuolen opintoihini. Viinimaailma on laaja ja opiskelu yllättävän kallista”, Henna kertoo.