Skip to main content

Erikoispalkinnot 2024

By Ajankohtaista, Artikkelit, Tiedote

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailun yhteistyökumppaneiden jakamia erikoispalkintoja finaalissa.

ArlaPRO palkitsi Vuoden Kokki -kisassa Monipuolisin maitotuotteen käyttö -palkinnon. Palkinnon sai Kim Mustonen.

ArlaPRO palkitsi Vuoden Tarjoilija -kisassa Aito kohtaaminen-osaajan. Palkinnon sai Alma Syrjänen.

HK Foods jakoi Vuoden Kokki -kisassa Intohimona Maku- erityismaininta parhaalle liharuualle -palkinnon. Palkinnon sai Simo Harrivaara.

Yhteistyökumppani Puljonki palkitsi Vuoden Kokki -kisassa parhaan kastikkeen. Palkinnon sai Simon Selin.

E.Ahlström palkitsi Vuoden Kokki -kisassa Visuaalisin esillelaitto -palkinnon. Palkinnon sai Sami Hakamäki.

E. Ahlström palkitsi Vuoden Tarjoilija -kisassa Kutsuvin kattaus -palkinnon. Palkinnon sai Katriina Suominen.

Perho Liiketalousopiston opiskelijat ovat mukana Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kisan toteutuksessa. Parhaan keittiöassistentin ja parhaan saliassistentin palkitsi Polar.

Perho, paras keittiöassistentti Mark Tiittanen

Perho, paras saliassistentti Ronja Rajala

Vuoden Kokki 2024 ja Vuoden Tarjoilija 2024 ovat valittu!

By Ajankohtaista, Artikkelit, Tiedote

Ravintola-alan uudet suomenmestarit ovat Vuoden Kokki 2024 Simo Harrivaara ja Vuoden Tarjoilija 2024 Janika Tiensuu

Perjantai-iltana 25.10. selvisivät keittiön ja salin uudet suomenmestarit. Vuoden Kokki 2024 on Simo Harrivaara (Hiiohoi Oy/Harrydanger, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2024 on Janika Tiensuu (Ravintola Fiasco?, Helsinki). Finaali käytiin 24.–25.10. Viini & Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden Kokki Simo Harrivaara ja Vuoden Tarjoilija Janika Tiensuu iloitsivat voitoista kaksipäiväisten finaalien jälkeen.

”On kyllä kaikkensa antanut ja mahtava fiilis. Vuoden Kokki -voitto on ollut unelmani ja tahtotilani jo pitkään, joten tämä merkitsee valtavasti oman ammattitaidon kehityksen kannalta ja vahvistaa uskoa persoonalliseen tekemiseen sekä kirkastaa omaa ruokafilosofiaa. Voiton myötä tahdon valaa uskoa nuorempiin ja alalle suuntaaviin kokkeihin, jotta he tavoittelisivat unelmiaan, olivatpa omat lähtökohdat mitkä tahansa”, kertoo Harrivaara.

”Voitto tuntuu epätodelliselta. Voiton myötä voin todeta, että olen kehittynyt uralla tavoitteeseeni. Uskon, että voittoa arvostetaan alalla ja mahdollisissa tulevaisuuden työpaikoissa. Odotan edustusvuodelta, että pääsisin tutustumaan erilaisiin alan toimijoihin ja näkemään alaa hieman eri näkökulmista”, sanoo Tiensuu.

Tuoreet suomenmestarit palkittiin apurahoin. Vuoden Kokki sai Suomen Messusäätiön lahjoittaman 10 000 euron ja Vuoden Tarjoilija MaRa ry:n lahjoittaman 10 000 euron stipendin. Tulevan vuoden aikana voittajat pääsevät tekemään erilaisia edustustehtäviä ja yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden kanssa. Lauantaina 26.10. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija aloittavat edustusvuoden Huomenta Suomi -ohjelman vieraina MTV3-kanavalla.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut, joita kehitetään joka vuosi. Tarkoituksena on tuoda esiin kotimaista huippuosaamista ja ravintola-alan elämyksellisyyttä lisäten alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Vuoden Kokki -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1995 ja Vuoden Tarjoilija -kilpailu vuonna 2013. Vuosi 2025 on Vuoden Kokki -kilpailun 30-vuotisjuhlavuosi.

Kuvia kilpailijoista ja finaaleista latautuu koko ajan osoitteeseen: https://www.flickr.com/photos/193087287@N08/albums/. Kuvaaja: Santeri Stenvall.

Lisätietojen antaja:

Wihuri Metro-tukku
Emilia Santavuori
Valikoima- ja markkinointijohtaja
+358 442842855
emilia.santavuori@wihuri.fi

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisat ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukun lisäksi Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman.

Seuraa Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan matkaa:

www.vuodenkokki.fi

Instagram: @vuodenkokkijavuodentarjoilija

LinkedIn: www.linkedin.com/company/vuoden-kokki-ja-vuoden-tarjoilija

Seuraavat ravintola-alan suomenmestarit ratkeavat lokakuussa

By Ajankohtaista, Artikkelit, Tiedote

Ravintola-alan huiput ottavat jälleen mittaa toisistaan Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -finaaleissa, jotka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.– 25.10.2024 Viini & Ruoka -tapahtuman yhteydessä.

Vuoden Kokki 2024 ja Vuoden Tarjoilija 2024 selviävät kaksipäiväisissä finaaleissa, joissa monipuoliset tehtävät haastavat kilpailijoita ja Suomen parhaimmistosta koostuva tuomaristo arvioi suoritukset.

Vuosittaiset kilpailut ovat poikkeuksellinen tapahtuma kerätessään kaikki Suomen ravintola-alan huiput yhtä aikaa paikalle. Kilpailut toimivat tärkeänä foorumina verkostoitumiselle, ravintola-alan osaamisen näkyväksi tekemiselle ja nuorten nousevien tähtien esiin tulemiselle.

Vuoden Kokki -kilpailun kilpailujohtajana toimii Kim Päivästö (Vuoden Kokki 2021) ja päätuomarina Kalle Tanner (Vuoden Kokki 2018). Vuoden Tarjoilija -kilpailussa ovat vastaavasti kilpailujohtajana Heidi Martikainen (Vuoden Tarjoilija 2019) ja päätuomarina Saara Alander (Vuoden Tarjoilija 2015). Tämän vuoden finaalit juontavat Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi.

Lisätietojen antaja:

Wihuri Metro-tukku
Heli Kähkölä
Marketing Specialist
+358401217395
heli.kahkola@wihuri.fi

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisat ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukku lisäksi Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen semifinaaleissa 22.4 konkareita ja tulokkaita

By Ajankohtaista, Artikkelit

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat edenneet jännittävään semifinaalivaiheeseen. Semifinaalit käydään Viking Glorylla 22.4.2024. Kilpailujohtajat odottavat tiukkaa sekä monipuolista semifinaalia, koska mukana on tuttujen konkareiden lisäksi uusia kasvoja.

Ensi maanantaina selviää, ketkä kokki- ja tarjoilijasemifinalisteista selvittävät tiensä lokakuun finaaleihin kilpailemaan suomenmestaruuksista. Vuoden Tarjoilija -kilpailun kilpailujohtaja Heidi Martikainen (Vuoden Tarjoilija 2019) uskoo, että tämän vuoden semifinaalista tulee tasaväkinen.

”Mukana on sekä kisojen konkareita että uusia huippuammattilaisia näyttämässä taitojaan. Tänä vuonna tarjoilijoissa kilpailijat ovat kovatasoisia asiakaspalvelijoita ja erot tullaan näkemään teknisen osaamisen puolella.”

”Koska mukana on paljon ensikertalaisia, kilpailut ovat tavallistakin mielenkiintoisemmat ja jännittävämmät. Isossa roolissa Vuoden Kokki -semifinaalissa ovat pääraaka-aineiden oikeanlainen käyttö ja innovatiivisuus, joiden hallinnalla kilpailijat voivat erottautua”, miettii kilpailujohtajana Vuoden Kokki -kilpailussa toimiva Kim Päivästö (Vuoden Kokki 2021).

Semifinaaleissa monipuolisesti seurattavaa

Tuomaroinnin linja semifinaaleihin on jo selvä. Vaikka maku on keskiössä, luovuutta odotetaan myös kilpailijoilta.

”Maku on aina tärkein arviointikriteeri, ja sen jälkeen raaka-aineiden luova käyttö sekä tekninen osaaminen. Kilpailijoiden kannattaa luottaa omaan tekemiseensä ja muistaa ajatella myös ’outside the box’. Toivon näkeväni paljon erilaisia näkemyksiä kilpailutehtävistä”, Päivästö sanoo.

Martikainen komppaa, että toivoo näkevänsä kilpailijoiden omaa persoonaa suorituksissa.

”On hienoa, kun palvelun taso on huipussaan ja oma persoona näkyy otteessa, jolla vieraita palvellaan.”

Semifinaaleissa riittää laivamatkustajille seurattavaa pitkin päivää, kun kilpailuja käydään eri puolilla laivaa.

”Aamusta iltaan asti tapahtuu, ja erityisesti lavatehtäviä on hauska katsoa lasillisen ääressä”, vinkkaa Martikainen.

Maissa semifinaaleja voi seurata somekanavista Instagramissa (@vuodenkokkijatarjoilija) sekä Tik Tokissa (vuodenkokkijavuodentarjoilija). Molempien kilpailujen finalistit ovat selvillä maanantai-iltana. 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -semifinaalit 22.4.2024 Viking Glorylla

By Ajankohtaista, Artikkelit

Miltä kuulostaa herkullinen risteily ravintola-alan ammattilaiskilpailuja seuraten? Huhtikuussa pääsee nauttimaan ainutlaatuisesta risteilyelämyksestä, kun Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2024 -semifinalistit ottavat mittaa toisistaan Viking Glorylla, ja viime vuoden voittajien erikoismenua tarjoillaan laivan à la carte -ravintoloissa.

Risteily täynnä kutkuttavaa jännitystä on luvassa 22.4.2024, kun ravintola-alan suomenmestaruuskilpailuiden semifinaalit käydään toista kertaa Viking Glorylla. Matkan aikana risteilijöillä on mahdollisuus päästä seuraamaan lähietäisyydeltä Vuoden Tarjoilija- ja Vuoden Kokki -semifinalistien suorittamia huikeita tehtäviä.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut näkyvät myös à la carte -ravintoloissa Viking Cinderellalla, Gabrielalla, Viking Glorylla sekä Viking Gracella 19.3.–12.5. Vuoden Kokki 2023 Johan Kurkela ja Vuoden Tarjoilija 2023 Kirsi Seppänen ovat luoneet pohjoismaisia raaka-aineita kunnioittavan vastuullisen neljän ruokalajin erikoismenun viineineen.

”Teimme menun, joka on meidän näköisemme ja sisältää asioita, joista itse pidämme. Maku on keskiössä ja tuloksena tasokas, hyvä kokonaisuus”, summaa Kurkela.

Menun viinit tulevat Italiasta, Ranskasta, Saksasta ja Suomesta.

”Rakensin viinipaketista tarkoituksella monipuolisen niin, että on useasta maasta ja eri tyylisiä viinejä. Kaikkia voi kuvailla klassisiksi sekä selkeiksi, alueilleen ja tyyleilleen tyypillisiksi viineiksi”, kertoo Seppänen.

Laivaympäristössä mitataan kilpailijoiden sopeutuvuus

Viime vuonna semifinaalit pääsivät ensimmäistä kertaa meren aalloille, ja onnistunut kokonaisuus saa tänä vuonna jatkoa. Kurkela ja Seppänen ovat yhtä mieltä siitä, että laivaympäristön ei pitäisi vaikuttaa kilpailusuoritukseen.

”On kyseessä laiva tai oma ravintola, asiakkaita palvellaan joka tapauksessa aina yhtä hyvin”, Seppänen toteaa.

”Laiva voi olla monelle vieras ympäristö, mutta keittiöt ovat samanlaisia kaikille. Ammattimaisuuteen kuuluu suoriutua paikassa kuin paikassa”, komppaa Kurkela.

Semifinaalien viemiselle Itämerelle molemmat näyttävät peukkua.

”Laivamiljöö on todella hauska. Siellä kannattaa ottaa ilo irti kilpailemisesta ja yhteisestä reissusta”, Seppänen vinkkaa.

Eriskoismenun ja lisätietoa semifinaaleista pääset lukemaan osoitteessa: https://www.vikingline.fi/merella/ruoka-ja-juoma/teemaviikot/vuoden-kokki-ja-tarjoilija/

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuvuosi alkamassa

By Ajankohtaista, Artikkelit

Uusien ravintola-alan suomenmestareiden etsintä käynnistyy ensi viikolla, kun Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen ennakkotehtävät julkaistaan. Pääjärjestäjä Wihuri Metro-tukku, muut pääyhteistyökumppanit Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro sekä alan huipuista koostuva tuomaristo lähtevät etsimään seuraavia mestareita.

”Olemme ylpeitä, että pääsemme jo neljättä kertaa pääjärjestäjänä yhdessä laajan yhteistyöverkoston kanssa mahdollistamaan kilpailuja, jotka edistävät rohkeutta, monipuolisuutta ja innovatiivisuutta ravintola-alalla. Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut kulkevat ennakkotehtävien- ja semifinaalien kautta lokakuun finaaliin tehden kotimaista ravintola-alan huippuosaamista näkyväksi pitkin vuotta”, kertoo kilpailujen pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukun valikoima- ja markkinointijohtaja Emilia Santavuori.

Kilpailuihin odotetaan tuttuun tapaan huippukokkeja ja -tarjoilijoita ympäri Suomea.

”Kilpailut ovat toimineet ponnahduslautana usealle alan ammattilaiselle ja houkuttelevat hakijoita ulkomailta asti. Kilpailun voitto auttaa rakentamaan omaa brändiä ja luomaan uudenlaisia kumppanuuksia alan toimijoiden kanssa. Kilpailuvuosi kokonaisuutena tuo yhteen alan ihmisiä, mikä koetaan erittäin tärkeäksi”, Santavuori summaa.

Tänäkin vuonna kilpailujen tuomaristossa toimii alan arvostetuimpia nimiä, joista osa on myös edellisten vuosien voittajia. Vuoden Kokki -kilpailun kilpailujohtajana toimii Kim Päivästö (Vuoden Kokki 2021). Vuoden Kokki Akatemian nimittämä päätuomari selviää pian. Vuoden Tarjoilija -kilpailussa ovat kilpailujohtajana Heidi Martikainen (Vuoden Tarjoilija 2019) ja päätuomarina Saara Alander (Vuoden Tarjoilija 2015).

Vuoden Kokin 2023 Johan Kurkelan ja Vuoden Tarjoilijan 2023 Kirsi Seppäsen edustusvuosi on käynnissä sisältäen yhteistyötä kilpailun yhteistyötahojen kanssa.

Kilpailuvuotta voi seurata Instagramissa @vuodenkokkijavuodentarjoilija ja verkkosivuilla https://www.vuodenkokki.fi/.

Lisätietojen antaja:

Wihuri Metro-tukku
Heli Kähkölä
Marketing Specialist
+358401217395
heli.kahkola@wihuri.fi

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisat ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukun lisäksi Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2023 kilpailujen tulokset

By Ajankohtaista, Artikkelit

Vuoden Kokki 2023 kilpailun tulokset:

Johan Kurkela 2035
Simon Selin 1964
Simo Harrivaara 1914
Ville Korhonen 1837
Ville Neulanen 1809
Kim Mustonen 1802
Ville-Petteri Kröger 1749
Benjam Papp 1725

Vuoden Tarjoilija 2023 kilpailun tulokset:

Kirsi Seppänen 153,58
Joona Finni 136,26
Jeremias Salonen 135,47
Outi Tölli 135,20
Leeni Hyvärinen 125,59
Katri Hautakangas 123,50
Janika Tiensuu 120,86
Alma Syrjänen 108,93

Uudet suomenmestarit valittu – Vuoden Kokki 2023 Johan Kurkela ja Vuoden Tarjoilija 2023 Kirsi Seppänen

By Ajankohtaista, Artikkelit, Tiedote

Messukeskuksessa juhlittiin lauantai-iltana 28.10. uusia keittiön ja salin suomenmestareita. Vuoden Kokki 2023 on Johan Kurkela (Ravintola Grön, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2023 on Kirsi Seppänen (Ravinteli Bertha, Tampere). Finaali käytiin 27.–28.10 Viini & Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen tarkoituksena on nostaa esille keittiön ja salin huippuammattilaisia sekä lisätä ravintola-alan arvostusta ja vetovoimaisuutta. Alan arvostetuimmat kilpailut kehittävät kotimaista ruoka- ja juomakulttuuria sekä toimivat verkostoitumistapahtumana ja loistavana ponnahduslautana ravintola-alan ammattilaisille Suomessa.

Vuoden Kokki Johan Kurkela ja Vuoden Tarjoilija Kirsi Seppänen iloitsivat ravintola-alan suomenmestaruuksista kahden intensiivisen finaalipäivän jälkeen.

”Tosi yllättynyt ja kiitollinen fiilis. En osannut veikata yhtään voittajakolmikkoa. Tämä on iso meriitti itselle ja pääsen osaksi kovaa joukkoa, sillä finaalin tuomaripöytä on ollut täynnä omia idoleita, joista iso osa on Vuoden Kokkeja”, kertoo Vuoden Kokki Johan Kurkela.

”Huikeaa, tuntuu mielettömän hyvältä. Itsellä oli hyvä fiilis molemmista kilpailupäivistä, mutta ikinä ei tiedä, miten muut suoriutuvat. Viime vuonna tuli kakkossija, niin tänä vuonna oli toive, että pääsee kirkastamaan mitalia ja niin kävi. Odotan innolla, että pääsen edustusvuonna tekemään yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja tutustumaan pääyhteistyökumppaneihin sekä sponsoreihin paremmin”, sanoo Vuoden Tarjoilija Kirsi Seppänen.

Tuoreet suomenmestarit palkittiin apurahoin. Vuoden Kokki sai Suomen Messusäätiön lahjoittaman 10 000 euron ja Vuoden Tarjoilija MaRa ry:n lahjoittaman 10 000 euron stipendin. Tulevan vuoden aikana voittajat pääsevät tekemään erilaisia edustustehtäviä ja yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden kanssa.

Tasaiset suoritukset ja asiakaspalvelutaidot ratkaisivat voitot

Vuoden Kokki -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1995 ja Vuoden Tarjoilija -kilpailu vuonna 2013. Kilpailuja kehitetään joka vuosi, ja kilpailutehtävät vaihtelevat vuosittain.

”Voitto ansaittiin tänä vuonna tasaisella suorituksella kaikilla osa-alueilla, monipuolisuudella ja kokonaisvaltaisella ammattitaidolla”, analysoi Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Mikko Kaukonen.

”Kilpailijat suoriutuivat kaiken kaikkiaan äärimmäisen hyvin, vaikka ensimmäisenä päivänä oli aistittavissa jännitystä. Voittaja erottautui asiakaspalvelutaidoilla, joita painotamme arvioinnissa. Huomioimme paljon myös teknillistä osaamista, jota tarvittiin esimerkiksi juuston leikkaamisessa ja salaattikastikkeen valmistamisessa”, kommentoi Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Miia Sironen.

Voittajien vuosi: verkostoitumista ja näkyvyyttä ravintola-alalle

By Ajankohtaista, Artikkelit, Tiedote

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2022 -voittajien edustusvuosi on loppusuoralla. Vuoden parasta antia on ollut alan ihmisiin tutustuminen monipuolisesti, mutta Jonathan Slotte ja Joonas Heino ovat myös pitäneet tärkeänä ravintola-alan näkyvyyden nostamista.

Vuoden Kokki Jonathan Slotte (Palace) ja Vuoden Tarjoilija Joonas Heino (Dylan Marmoripiha) kuvailevat edustusvuoden olleen ennen kaikkea hauska.

”Meillä on ollut äärimmäisen hyvää yhteistyötä Jonathanin kanssa. Tässä on päässyt vuoden mittaan tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä ja verkostoitumaan, mikä on parasta”, Joonas tiivistää.

Verkostoituminen alkaa jo kisoista, joissa vallitsee vahva yhteisöllisyys.

”Ilman tällaisia kilpailuja kaikki toimisivat vain omissa yksiköissään eikä syntyisi mitään yhteisöä. Lisäksi Suomen gastronomialle on tosi tärkeää, että on kilpailu, jossa parhaat pääsevät haastamaan itseänsä ja mittaamaan omaa tasoaan. Minua kilpailu on auttanut kehittymään tosi tehokkaasti ammatissani”, Jonathan miettii.

Joonas lisää, että Suomessa tarjoilijoille ei ole toista vastaavaa kanavaa.

”Harvassa paikassa pääsee näkemään yhtä aikaa niin paljon huippukokkeja ja -tarjoilijoita kuin Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuissa, jotka on rakennettu huikealla määrällä ammattiosaamista tasolle, jota kotimaassa ei ole ennen nähty. Kahdessa finaalipäivässä näkyy koko vuoden valtava työ kisojen eteen.”

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna uskallamme siis odottaa jälleen vaikuttavaa taituruutta, mutta summataan sitä ennen viime vuoden voittajien ajatuksia edustusvuodesta.

 

Alaa esiin kaikin tavoin

Edustusvuosi on tarjonnut Jonathanille ja Joonakselle mahdollisuuden nähdä alaa laajemmin.

”On ollut kiva huomata, miten koko ala on aktivoitunut ja havahtunut siihen, että alaa edistäviä asioita pystytään tekemään paljon enemmän”, Joonas sanoo.

Voittajat ovat myös omalta osaltaan tehneet parhaansa lisätäkseen ravintola-alan näkyvyyttä ja nostaakseen tärkeitä kysymyksiä esiin.

”Olen toistanut haastatteluissa samoja asioita opiskelun tärkeydestä ja nuorten kohtelusta alalla, jotta oppilaitoksiin saataisiin enemmän hakijoita ja sitä kautta kentälle lisää ammattimaisempia tekijöitä. Olen käynyt myös kouluissa puhumassa, ja opiskelijat ovat palautteen perusteella saaneet vierailuista paljon irti”, Joonas kertoo.

”Itse olen pyrkinyt nostamaan ravintola-alaa esiin olemalla kaikessa mukana ja avoimin mielin lähtemällä mukaan eri juttuihin, vaikka ei heti omimmalta tuntuisikaan. Aina on parempi mennä rohkeasti ja olla esillä, koska vain niin voi saavuttaa asioita”, Jonathan pohtii.

 

Kisoissa saa nauttia täysillä

Tämän vuoden finalistit pääsevät tositoimiin 27.–28.10.2023 Viini & Ruoka -messuilla. Joonas ja Jonathan tietävät omasta kokemuksesta, miten paras kisasuoritus syntyy.

”Kuulostaa itsestään selvältä, mutta pitää keskittyä täysin siihen, että tekee hyvää ruokaa. Ei se mistään muusta ole kiinni. Jokaisella on oma tapansa kokata, mutta lopputuloksena pitää olla erinomaista ruokaa”, Jonathan toteaa.

”Omana voittovuonna ymmärsin, että on äärimmäisen tärkeää pitää hauskaa. Mitä enemmän nauttii tekemisestä, sitä mukavampaa on ja sitä parempaa suoritusta saa aikaiseksi”, Joonas sanoo.

”Kun pääsee hyvään flow’hun, kilpailemisesta pystyy nauttimaan tosi paljon. Kyllä kisoissa paras paikka on kisaamassa ja keittiössä on hauskinta”, Jonathan komppaa.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalit käydään 27.–28.10.2023 Messukeskuksessa Ruoka & Viini -tapahtuman yhteydessä. Seuraa uutisointia kilpailuista osoitteessa www.vuodenkokki.fi