Skip to main content

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen semifinaaleissa 22.4 konkareita ja tulokkaita

By Artikkelit, Yleinen

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat edenneet jännittävään semifinaalivaiheeseen. Semifinaalit käydään Viking Glorylla 22.4.2024. Kilpailujohtajat odottavat tiukkaa sekä monipuolista semifinaalia, koska mukana on tuttujen konkareiden lisäksi uusia kasvoja.

Ensi maanantaina selviää, ketkä kokki- ja tarjoilijasemifinalisteista selvittävät tiensä lokakuun finaaleihin kilpailemaan suomenmestaruuksista. Vuoden Tarjoilija -kilpailun kilpailujohtaja Heidi Martikainen (Vuoden Tarjoilija 2019) uskoo, että tämän vuoden semifinaalista tulee tasaväkinen.

”Mukana on sekä kisojen konkareita että uusia huippuammattilaisia näyttämässä taitojaan. Tänä vuonna tarjoilijoissa kilpailijat ovat kovatasoisia asiakaspalvelijoita ja erot tullaan näkemään teknisen osaamisen puolella.”

”Koska mukana on paljon ensikertalaisia, kilpailut ovat tavallistakin mielenkiintoisemmat ja jännittävämmät. Isossa roolissa Vuoden Kokki -semifinaalissa ovat pääraaka-aineiden oikeanlainen käyttö ja innovatiivisuus, joiden hallinnalla kilpailijat voivat erottautua”, miettii kilpailujohtajana Vuoden Kokki -kilpailussa toimiva Kim Päivästö (Vuoden Kokki 2021).

Semifinaaleissa monipuolisesti seurattavaa

Tuomaroinnin linja semifinaaleihin on jo selvä. Vaikka maku on keskiössä, luovuutta odotetaan myös kilpailijoilta.

”Maku on aina tärkein arviointikriteeri, ja sen jälkeen raaka-aineiden luova käyttö sekä tekninen osaaminen. Kilpailijoiden kannattaa luottaa omaan tekemiseensä ja muistaa ajatella myös ’outside the box’. Toivon näkeväni paljon erilaisia näkemyksiä kilpailutehtävistä”, Päivästö sanoo.

Martikainen komppaa, että toivoo näkevänsä kilpailijoiden omaa persoonaa suorituksissa.

”On hienoa, kun palvelun taso on huipussaan ja oma persoona näkyy otteessa, jolla vieraita palvellaan.”

Semifinaaleissa riittää laivamatkustajille seurattavaa pitkin päivää, kun kilpailuja käydään eri puolilla laivaa.

”Aamusta iltaan asti tapahtuu, ja erityisesti lavatehtäviä on hauska katsoa lasillisen ääressä”, vinkkaa Martikainen.

Maissa semifinaaleja voi seurata somekanavista Instagramissa (@vuodenkokkijatarjoilija) sekä Tik Tokissa (vuodenkokkijavuodentarjoilija). Molempien kilpailujen finalistit ovat selvillä maanantai-iltana. 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -semifinaalit 22.4.2024 Viking Glorylla

By Artikkelit, Yleinen

Miltä kuulostaa herkullinen risteily ravintola-alan ammattilaiskilpailuja seuraten? Huhtikuussa pääsee nauttimaan ainutlaatuisesta risteilyelämyksestä, kun Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2024 -semifinalistit ottavat mittaa toisistaan Viking Glorylla, ja viime vuoden voittajien erikoismenua tarjoillaan laivan à la carte -ravintoloissa.

Risteily täynnä kutkuttavaa jännitystä on luvassa 22.4.2024, kun ravintola-alan suomenmestaruuskilpailuiden semifinaalit käydään toista kertaa Viking Glorylla. Matkan aikana risteilijöillä on mahdollisuus päästä seuraamaan lähietäisyydeltä Vuoden Tarjoilija- ja Vuoden Kokki -semifinalistien suorittamia huikeita tehtäviä.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut näkyvät myös à la carte -ravintoloissa Viking Cinderellalla, Gabrielalla, Viking Glorylla sekä Viking Gracella 19.3.–12.5. Vuoden Kokki 2023 Johan Kurkela ja Vuoden Tarjoilija 2023 Kirsi Seppänen ovat luoneet pohjoismaisia raaka-aineita kunnioittavan vastuullisen neljän ruokalajin erikoismenun viineineen.

”Teimme menun, joka on meidän näköisemme ja sisältää asioita, joista itse pidämme. Maku on keskiössä ja tuloksena tasokas, hyvä kokonaisuus”, summaa Kurkela.

Menun viinit tulevat Italiasta, Ranskasta, Saksasta ja Suomesta.

”Rakensin viinipaketista tarkoituksella monipuolisen niin, että on useasta maasta ja eri tyylisiä viinejä. Kaikkia voi kuvailla klassisiksi sekä selkeiksi, alueilleen ja tyyleilleen tyypillisiksi viineiksi”, kertoo Seppänen.

Laivaympäristössä mitataan kilpailijoiden sopeutuvuus

Viime vuonna semifinaalit pääsivät ensimmäistä kertaa meren aalloille, ja onnistunut kokonaisuus saa tänä vuonna jatkoa. Kurkela ja Seppänen ovat yhtä mieltä siitä, että laivaympäristön ei pitäisi vaikuttaa kilpailusuoritukseen.

”On kyseessä laiva tai oma ravintola, asiakkaita palvellaan joka tapauksessa aina yhtä hyvin”, Seppänen toteaa.

”Laiva voi olla monelle vieras ympäristö, mutta keittiöt ovat samanlaisia kaikille. Ammattimaisuuteen kuuluu suoriutua paikassa kuin paikassa”, komppaa Kurkela.

Semifinaalien viemiselle Itämerelle molemmat näyttävät peukkua.

”Laivamiljöö on todella hauska. Siellä kannattaa ottaa ilo irti kilpailemisesta ja yhteisestä reissusta”, Seppänen vinkkaa.

Eriskoismenun ja lisätietoa semifinaaleista pääset lukemaan osoitteessa: https://www.vikingline.fi/merella/ruoka-ja-juoma/teemaviikot/vuoden-kokki-ja-tarjoilija/

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuvuosi alkamassa

By Artikkelit, Yleinen

Uusien ravintola-alan suomenmestareiden etsintä käynnistyy ensi viikolla, kun Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen ennakkotehtävät julkaistaan. Pääjärjestäjä Wihuri Metro-tukku, muut pääyhteistyökumppanit Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro sekä alan huipuista koostuva tuomaristo lähtevät etsimään seuraavia mestareita.

”Olemme ylpeitä, että pääsemme jo neljättä kertaa pääjärjestäjänä yhdessä laajan yhteistyöverkoston kanssa mahdollistamaan kilpailuja, jotka edistävät rohkeutta, monipuolisuutta ja innovatiivisuutta ravintola-alalla. Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut kulkevat ennakkotehtävien- ja semifinaalien kautta lokakuun finaaliin tehden kotimaista ravintola-alan huippuosaamista näkyväksi pitkin vuotta”, kertoo kilpailujen pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukun valikoima- ja markkinointijohtaja Emilia Santavuori.

Kilpailuihin odotetaan tuttuun tapaan huippukokkeja ja -tarjoilijoita ympäri Suomea.

”Kilpailut ovat toimineet ponnahduslautana usealle alan ammattilaiselle ja houkuttelevat hakijoita ulkomailta asti. Kilpailun voitto auttaa rakentamaan omaa brändiä ja luomaan uudenlaisia kumppanuuksia alan toimijoiden kanssa. Kilpailuvuosi kokonaisuutena tuo yhteen alan ihmisiä, mikä koetaan erittäin tärkeäksi”, Santavuori summaa.

Tänäkin vuonna kilpailujen tuomaristossa toimii alan arvostetuimpia nimiä, joista osa on myös edellisten vuosien voittajia. Vuoden Kokki -kilpailun kilpailujohtajana toimii Kim Päivästö (Vuoden Kokki 2021). Vuoden Kokki Akatemian nimittämä päätuomari selviää pian. Vuoden Tarjoilija -kilpailussa ovat kilpailujohtajana Heidi Martikainen (Vuoden Tarjoilija 2019) ja päätuomarina Saara Alander (Vuoden Tarjoilija 2015).

Vuoden Kokin 2023 Johan Kurkelan ja Vuoden Tarjoilijan 2023 Kirsi Seppäsen edustusvuosi on käynnissä sisältäen yhteistyötä kilpailun yhteistyötahojen kanssa.

Kilpailuvuotta voi seurata Instagramissa @vuodenkokkijavuodentarjoilija ja verkkosivuilla https://www.vuodenkokki.fi/.

Lisätietojen antaja:

Wihuri Metro-tukku
Heli Kähkölä
Marketing Specialist
+358401217395
heli.kahkola@wihuri.fi

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisat ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.

Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukun lisäksi Viking Line, Metos, Messukeskus ja Arla Pro. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2023 kilpailujen tulokset

By Artikkelit

Vuoden Kokki 2023 kilpailun tulokset:

Johan Kurkela 2035
Simon Selin 1964
Simo Harrivaara 1914
Ville Korhonen 1837
Ville Neulanen 1809
Kim Mustonen 1802
Ville-Petteri Kröger 1749
Benjam Papp 1725

Vuoden Tarjoilija 2023 kilpailun tulokset:

Kirsi Seppänen 153,58
Joona Finni 136,26
Jeremias Salonen 135,47
Outi Tölli 135,20
Leeni Hyvärinen 125,59
Katri Hautakangas 123,50
Janika Tiensuu 120,86
Alma Syrjänen 108,93

Uudet suomenmestarit valittu – Vuoden Kokki 2023 Johan Kurkela ja Vuoden Tarjoilija 2023 Kirsi Seppänen

By Artikkelit, Tiedote, Yleinen

Messukeskuksessa juhlittiin lauantai-iltana 28.10. uusia keittiön ja salin suomenmestareita. Vuoden Kokki 2023 on Johan Kurkela (Ravintola Grön, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2023 on Kirsi Seppänen (Ravinteli Bertha, Tampere). Finaali käytiin 27.–28.10 Viini & Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen tarkoituksena on nostaa esille keittiön ja salin huippuammattilaisia sekä lisätä ravintola-alan arvostusta ja vetovoimaisuutta. Alan arvostetuimmat kilpailut kehittävät kotimaista ruoka- ja juomakulttuuria sekä toimivat verkostoitumistapahtumana ja loistavana ponnahduslautana ravintola-alan ammattilaisille Suomessa.

Vuoden Kokki Johan Kurkela ja Vuoden Tarjoilija Kirsi Seppänen iloitsivat ravintola-alan suomenmestaruuksista kahden intensiivisen finaalipäivän jälkeen.

”Tosi yllättynyt ja kiitollinen fiilis. En osannut veikata yhtään voittajakolmikkoa. Tämä on iso meriitti itselle ja pääsen osaksi kovaa joukkoa, sillä finaalin tuomaripöytä on ollut täynnä omia idoleita, joista iso osa on Vuoden Kokkeja”, kertoo Vuoden Kokki Johan Kurkela.

”Huikeaa, tuntuu mielettömän hyvältä. Itsellä oli hyvä fiilis molemmista kilpailupäivistä, mutta ikinä ei tiedä, miten muut suoriutuvat. Viime vuonna tuli kakkossija, niin tänä vuonna oli toive, että pääsee kirkastamaan mitalia ja niin kävi. Odotan innolla, että pääsen edustusvuonna tekemään yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja tutustumaan pääyhteistyökumppaneihin sekä sponsoreihin paremmin”, sanoo Vuoden Tarjoilija Kirsi Seppänen.

Tuoreet suomenmestarit palkittiin apurahoin. Vuoden Kokki sai Suomen Messusäätiön lahjoittaman 10 000 euron ja Vuoden Tarjoilija MaRa ry:n lahjoittaman 10 000 euron stipendin. Tulevan vuoden aikana voittajat pääsevät tekemään erilaisia edustustehtäviä ja yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden kanssa.

Tasaiset suoritukset ja asiakaspalvelutaidot ratkaisivat voitot

Vuoden Kokki -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1995 ja Vuoden Tarjoilija -kilpailu vuonna 2013. Kilpailuja kehitetään joka vuosi, ja kilpailutehtävät vaihtelevat vuosittain.

”Voitto ansaittiin tänä vuonna tasaisella suorituksella kaikilla osa-alueilla, monipuolisuudella ja kokonaisvaltaisella ammattitaidolla”, analysoi Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Mikko Kaukonen.

”Kilpailijat suoriutuivat kaiken kaikkiaan äärimmäisen hyvin, vaikka ensimmäisenä päivänä oli aistittavissa jännitystä. Voittaja erottautui asiakaspalvelutaidoilla, joita painotamme arvioinnissa. Huomioimme paljon myös teknillistä osaamista, jota tarvittiin esimerkiksi juuston leikkaamisessa ja salaattikastikkeen valmistamisessa”, kommentoi Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Miia Sironen.

Voittajien vuosi: verkostoitumista ja näkyvyyttä ravintola-alalle

By Artikkelit, Tiedote, Yleinen

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2022 -voittajien edustusvuosi on loppusuoralla. Vuoden parasta antia on ollut alan ihmisiin tutustuminen monipuolisesti, mutta Jonathan Slotte ja Joonas Heino ovat myös pitäneet tärkeänä ravintola-alan näkyvyyden nostamista.

Vuoden Kokki Jonathan Slotte (Palace) ja Vuoden Tarjoilija Joonas Heino (Dylan Marmoripiha) kuvailevat edustusvuoden olleen ennen kaikkea hauska.

”Meillä on ollut äärimmäisen hyvää yhteistyötä Jonathanin kanssa. Tässä on päässyt vuoden mittaan tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä ja verkostoitumaan, mikä on parasta”, Joonas tiivistää.

Verkostoituminen alkaa jo kisoista, joissa vallitsee vahva yhteisöllisyys.

”Ilman tällaisia kilpailuja kaikki toimisivat vain omissa yksiköissään eikä syntyisi mitään yhteisöä. Lisäksi Suomen gastronomialle on tosi tärkeää, että on kilpailu, jossa parhaat pääsevät haastamaan itseänsä ja mittaamaan omaa tasoaan. Minua kilpailu on auttanut kehittymään tosi tehokkaasti ammatissani”, Jonathan miettii.

Joonas lisää, että Suomessa tarjoilijoille ei ole toista vastaavaa kanavaa.

”Harvassa paikassa pääsee näkemään yhtä aikaa niin paljon huippukokkeja ja -tarjoilijoita kuin Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuissa, jotka on rakennettu huikealla määrällä ammattiosaamista tasolle, jota kotimaassa ei ole ennen nähty. Kahdessa finaalipäivässä näkyy koko vuoden valtava työ kisojen eteen.”

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna uskallamme siis odottaa jälleen vaikuttavaa taituruutta, mutta summataan sitä ennen viime vuoden voittajien ajatuksia edustusvuodesta.

 

Alaa esiin kaikin tavoin

Edustusvuosi on tarjonnut Jonathanille ja Joonakselle mahdollisuuden nähdä alaa laajemmin.

”On ollut kiva huomata, miten koko ala on aktivoitunut ja havahtunut siihen, että alaa edistäviä asioita pystytään tekemään paljon enemmän”, Joonas sanoo.

Voittajat ovat myös omalta osaltaan tehneet parhaansa lisätäkseen ravintola-alan näkyvyyttä ja nostaakseen tärkeitä kysymyksiä esiin.

”Olen toistanut haastatteluissa samoja asioita opiskelun tärkeydestä ja nuorten kohtelusta alalla, jotta oppilaitoksiin saataisiin enemmän hakijoita ja sitä kautta kentälle lisää ammattimaisempia tekijöitä. Olen käynyt myös kouluissa puhumassa, ja opiskelijat ovat palautteen perusteella saaneet vierailuista paljon irti”, Joonas kertoo.

”Itse olen pyrkinyt nostamaan ravintola-alaa esiin olemalla kaikessa mukana ja avoimin mielin lähtemällä mukaan eri juttuihin, vaikka ei heti omimmalta tuntuisikaan. Aina on parempi mennä rohkeasti ja olla esillä, koska vain niin voi saavuttaa asioita”, Jonathan pohtii.

 

Kisoissa saa nauttia täysillä

Tämän vuoden finalistit pääsevät tositoimiin 27.–28.10.2023 Viini & Ruoka -messuilla. Joonas ja Jonathan tietävät omasta kokemuksesta, miten paras kisasuoritus syntyy.

”Kuulostaa itsestään selvältä, mutta pitää keskittyä täysin siihen, että tekee hyvää ruokaa. Ei se mistään muusta ole kiinni. Jokaisella on oma tapansa kokata, mutta lopputuloksena pitää olla erinomaista ruokaa”, Jonathan toteaa.

”Omana voittovuonna ymmärsin, että on äärimmäisen tärkeää pitää hauskaa. Mitä enemmän nauttii tekemisestä, sitä mukavampaa on ja sitä parempaa suoritusta saa aikaiseksi”, Joonas sanoo.

”Kun pääsee hyvään flow’hun, kilpailemisesta pystyy nauttimaan tosi paljon. Kyllä kisoissa paras paikka on kisaamassa ja keittiössä on hauskinta”, Jonathan komppaa.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalit käydään 27.–28.10.2023 Messukeskuksessa Ruoka & Viini -tapahtuman yhteydessä. Seuraa uutisointia kilpailuista osoitteessa www.vuodenkokki.fi

Tiedote: Huiput kisaamassa – ketkä ovat seuraavat kotimaiset tähdet?

By Artikkelit, Tiedote, Yleinen

Ravintola-alan kovimmat tekijät kokoontuvat jälleen, kun Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -finaalit kilpaillaan Helsingin Messukeskuksessa 27. – 28.10.2023 Viini & Ruoka -tapahtuman yhteydessä. Kisoista on vuosien varrella noussut useita kiintotähtiä alalle. 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut huipentuvat lokakuun lopussa kaksipäiväisiin finaaleihin, joissa Suomen ravintola-alan parhaimmisto on paikalla niin kilpailijoiden kuin järjestäjien muodossa.

”Suomessa ei ole montaa tapahtumaa, jossa ovat kaikki Suomen huiput ravintola-alalta yhtä aikaa paikalla. Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat tärkeä verkostoitumispaikka alan ihmisille. Kilpailuihin tullaan mielellään sekä kisaamaan että järjestäjiksi vuodesta toiseen juuri verkostoitumisen ja yhteisöllisyyden takia”, kertoo Marketing Specialist Heli Kähkölä Wihuri Metro-tukulta, joka on yksi kilpailijoiden pääjärjestäjistä.

Tämän vuoden kilpailun juontavat Samuil Angelov ja Teresa Välimäki. Vuoden Kokki -kilpailun kilpailujohtajana toimii Kalle Tanner (Vuoden Kokki 2018) ja päätuomarina Mikko Kaukonen (Vuoden Kokki 2019). Vuoden Tarjoilija -kilpailussa ovat vastaavasti kilpailujohtajina Saara Alander (Vuoden Tarjoilija 2015) sekä Christian Angelov (Vuoden Tarjoilija 2020) ja päätuomarina Miia Sironen.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuja kehitetään vuodesta toiseen ja ne tarjoavat ainutlaatuisen areenan nouseville tähdille.

”Kilpailut ovat sekä mahdollisuus mitata omaa tasoa ja kehittyä että kanava saada näkyvyyttä ja vaikuttaa alalla. Suomalaisen ruokakulttuurin kehittymiseksi on tärkeää nostaa esiin uusia taitavia tekijöitä, jotka avaavat tuoreita näkökulmia alalla”, tiivistää Metro-tukun keittiömestari Juuse Mikkonen (Vuoden Kokki 2004), joka toimii Vuoden Kokki -kilpailussa yhtenä makutuomarina.

Lisätietojen antaja:

Wihuri Metro-tukku
Heli Kähkölä
Marketing Specialist
+358401217395
heli.kahkola@wihuri.fi

Mitä kuuluu Vuoden Kokki Jonathan Slotte ja Vuoden Tarjoilija Joonas Heino?

By Artikkelit

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisojen finaalista on muutama viikko aikaa. Tuoreet voittajat Jonathan Slotte ja Joonas Heino ovat palanneet takaisin arkeen tiiviin finaaliviikon jälkeen. Joonas tosin lomailee tässä välissä hetken, ennen kuin uudet haasteet Finnjävel Salongissa alkavat.

Molempien katse on suunnattu kohti edustusvuotta ja lyhyen jutustelun aikana tulee selväksi, että sekä Joonaksella että Jonathanilla on kovat odotukset vuodelle ja molemmat ovat täynnä intoa tulevien yhteistöiden ja edustustehtävien suhteen.

Mitä kuuluu, kun voitosta on muutama viikko aikaa?

”Kuuluu tosi hyvää, on ollut mahtavaa vastaanottaa onnitteluja. Kisoista on kyselty paljon ja on ollut hienoa päästä kertomaan kisakokemuksesta ja sitä myötä palata itsekin vielä takaisin kisoihin”, kertoo Vuoden Kokki Jonathan Slotte. ”On ollut myös hauskaa huomata miten paljon ihmisiä, joita ei tiedä tai tunne ollenkaan, tulee onnittelemaan. Työpaikalla myös asiakkaat kyselivät minulta että ”hei olitko se sinä, joka voitti, onnea”. Tämä on yllättänyt iloisesti. Myös kaikki mediaesiintymiset ovat olleet mukava lisä voiton ohella”, jatkaa Vuoden Tarjoilija Joonas Heino.

Millä mielin suuntaatte kohti edustusvuotta?

”Odotukset on todella korkealla, olen valmis tekemään paljon töitä sekä edustustehtävien että yhteistöiden kanssa, jotta saadaan paljon pöhinää ja näkyvyyttä Vuoden Kokin ympärille”, tuumailee Jonathan. ”Sama juttu, suuntaan kohti edustusvuotta todella hyvällä mielellä ja nyt varsinkin, kun olen juhlavuoden Vuoden Tarjoilija, niin ajatuksena on ottaa näkyvä rooli”, miettii Joonas.

Sekä Vuoden Kokki että Vuoden Tarjoilija palkittiin 10 000 euron apurahalla. Vuoden Kokin apuraha tulee Suomen Messusäätiöltä ja Vuoden Tarjoilijan apuraha MaRa ry:n Henrik Bitten säätiöltä. Onko kummallakaan vielä ajatusta siitä, mitä apurahalla tekisi? ”En ole sitä vielä ehtinyt suunnittelemaan, tähtäsin kisatessa toki voittoon, mutta kyllä se kuitenkin aikamoisena yllätyksenä tuli. Lisäksi 10 000 euroa on iso summa”, kertoo Jonathan. ”Jotain pieniä haaveita on ollut vuosien saatossa, mitä kaikkea voisi tehdä, jos kilpailun voittaisi”, vastaa Joonas ja jatkaa ”olen miettinyt esimerkiksi restonomiopintoja tai pedagogisia mahdollisuuksia koska opettaminen kiinnostaisi tulevaisuudessa. Mutta kuten Jonathankin sanoi, niin sitten kun voitto todella osui kohdalle niin ei enää ollutkaan niin selvää mihin apurahan käyttäisi. Olin sitäpaitsi varttia ennen palkintojenjakoa vielä sitä mieltä, että sijoitun toiseksi”.

Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan edustusvuosi pitää sisällään yhteistöitä sekä elintarvikealan eri toimijoiden että yhteistyökumppanien kanssa. Onnea vielä Joonas ja Jonathan!

Kilpailun kokonaispisteet

By Artikkelit

Vuoden Kokki 2022 ja Vuoden Tarjoilija 2022 finaalit kilpailtiin 27.-29.10.2022 Helsingin Messukeskuksella Viini&Ruokamessuilla. Kilpailun kokonaispisteet olivat seuraavat:

Vuoden Tarjoilija -kisa:
1. Joonas Heino 163,97
2. Kirsi Seppänen 162,79
3. Katriina Suominen 149,12
4. Outi Tölli 147,61
5. Emilia Salminen 142,89
6. Egle Allikivi 139,16
7. Kelvin Tse 131,91
8. Natasha Henriksson 24,17

Vuoden Kokki -kisa:
1. Jonathan Slotte 1596
2. Janne Keskevaari 1448
3. Simon Selin 1388
4. Markus Rydenfelt 1340
5. Kim Mustonen 1331
6. Ville Neulanen 1294
7. Miika Keskitalo 1072
8. Tobias Malm 1056

Pöytävaraus-podcastin kaksi ensimmäistä jaksoa kuunneltavissa – Vahva vinkkilista hakijalle

By Artikkelit

Pöytävaraus-podcastin toinen tuotantokausi on pyörähtänyt käyntiin, tällä kaudella kattauksesta ja hostin roolista vastaa kokki ja ruokastylisti Linnea Vihonen. Joka toinen viikko vieraaksi saapuu ravintolamaailman tähtiä ja vaikuttajia, joiden kanssa keskustellaan niin kilpailuista kuin myös alan vetovoimaisuudesta sekä suomalaisesta ruokakulttuurista.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen hakuaika on auki 31.3 asti. Kaksi ensimmäistä jaksoa vieraineen liittyvät vahvasti kilpailujen hakuvaiheeseen. Vuoden Kokki -kisan hakijat toimittavat valokuvan kilpailuannoksestaan ja Vuoden Tarjoilija -kisan hakijat taas kuvaavat videon. Podcastin ensimmäisessä jaksossa pureuduttiin annoskuvien kuvaamiseen sekä videotehtävän videointiin.

”Muista putsata kännykän kameran linssi, ennen kuin otat annoskuvaa”, ohjeistaa ensimmäisessä jaksossa vieraana ollut kokki ja valo- ja videokuvaaja Santeri Stenvall, ja jatkaa ”valokuvaan halutaan tallentaa valoa ja varjoa, likainen linssi tappaa kuvasta kaikki kontrastit”.

Puhtaan linssin lisäksi Stenvall muistuttaa kokkeja valon tärkeydestä. ”Hyödynnä luonnonvaloa, sitä käyttävät myös ammattilaiset. Katso kuitenkin, ettei luonnonvalo ole suora auringonpaiste. Asemoi annos kuvaan niin, että valo tulee kuvan takaviistosta, noin 45 asteen kulmassa ja muista sammuttaa muut valot”.

Annoskuvaan kannattaa panostaa, koska tässä vaiheessa kilpailua välitetään lähinnä mielikuvia. Stenvall kannustaa kilpailijoita tekemään oman parhaan suorituksensa ja painottaa, että tärkeintä on, että hakija on itse tyytyväinen annokseen. Se välittyy myös valokuvasta. ”Kannattaa käyttää esille laitossa valkoista lautasta, se antaa annokselle arvokkuutta. Tumma lautanen imee valokuvassa turhaan valoa”, Stenvall muistuttaa.

”Videossa pätee pitkälti samat asiat kuin valokuvassakin”, Stenvall ohjeistaa Vuoden Tarjoilija -kisan hakijoita videotehtävän kuvaamisessa. ”Valo on tärkeää sekä suunta mihin kuvaat. Mieti miten sommittelet itsesi videoon ja muista että kaikista tärkeintä videossa on ääni. Se ei haittaa, jos kuva on hieman sumea, mutta epäselvä ääni pilaa videon”.

Stenvall on sitä mieltä, että uutta laitteistoa, kuten mikrofonia, ei tarvitse lähteä ostamaan kilpailutehtävää varten. ”Kännykkä riittää hyvin, kunhan se on tarpeeksi lähellä ja välissä ei ole turhia äänenlähteitä ja paikka olisi riittävän rauhallinen, missä ei ole kaikua”. Stenvall kannustaa kilpailijoita uskomaan itseensä, videota voi aina kuvata uudelleen tai leikata jos tuntuu, että mokasi. ”Muista olla oma itsesi, kuvittele että olisit oikeassa tarjoilutilanteessa”.

Aitojen persoonien näkymistä hakuvideoilla toivoo myös toisessa jaksossa vieraillut Vuoden Tarjoilija -kisan kilpailujohtaja Saara Alander. ”Olisi ihanaa, kun hakijat olisivat sitä mitä ovat, aitous on tärkeää”. Vuoden Kokki -kisan kilpailujohtaja Mikko Kaukonen jatkaa samalla linjalla: ”Annos saa olla annoskuvassa tekijänsä näköinen, on hyvä, että lopputuloksessa on tunnetta mukana, se näkyy lautasella”.

Kaukonen muistuttaa hakijoita erityisesti siitä, että hakuvaiheessa on ehdottoman tärkeää, että annos olisi valokuvassa hyvännäköinen. ”Jos pääset semifinaaliin asti, ehdit kyllä harjoittelemaan, että annoksen maku on kohdillaan. Tässä vaiheessa isoin asia on se miltä annos näyttää.”

Kokkien kilpailujohtaja nostaa tärkeänä kulmana esiin myös sesongin. ”Vuoden Kokki- semifinaali kilpaillaan toukokuussa ja kilpailijat tarjoavat tuomaristolle silloin saman annoksen, jolla hakevat kisaan mukaan. Keväisyys saa näkyä annoksessa, teknisyyden, monipuolisuuden ja herkkyyden lisäksi.”

Tarjoilijoiden kilpailujohtaja Saara Alander tähdentää, että vaikka tarjoilijoiden tehtävänanto on erittäin helposti lähestyttävä, kannattaa tehtävään panostaa erottuakseen hakijoista. ”Videota ei ole pakko kuvata ravintolassa, vaan lokaatio voi olla jotain kotikaupunkiisi liittyvää. Muista vaan perustella videolla hyvin miksi olet valinnut juuri sellaisen ruoka- ja juomayhdistelmän kuin valitsit ja miksi kuvaat juuri siellä missä kuvaat. Persoonallisuus ja iloinen fiilis saa näkyä, mutta muista myös perustelut.”

Lopuksi molemmat kilpailujohtajat toivovat kisaan runsaasti hakijoita. Kilpaileminen on hyvä väylä luoda suhteita, tutustua ihmisiin ja kokeilla omia rajojaan. Vaikka ensikertalaiselle kaikki voi tuntua jännittävältä ja haastavalta, jokaisesta kisasta oppii. Aina kun harjoittelet kisaan, kehität itseäsi ammatillisesti. ”Harjoittelu- ja kilpailutilanteissa opit paineensietokykyä ja koulutat itseäsi tulevaisuutta varten”, Kaukonen muistuttaa.

”Kisatilanteessa myös oppii itsestään, miten käyttäytyy stressitilanteessa. Jos paine on liian kova, sillä voi olla vaikutusta onnistumiseen”, Alander summaa.

Kumpikin kilpailujohtaja painottaa sitä, että hakijan taustalla ei varsinaisesti ole väliä. Ei ole pakko työskennellä fine dining-ravintolassa hakeakseen mukaan kilpailuun. Loppupeleissä kokkikisoissa maku ratkaisee ja kilpailija voi olla teknisesti taitava monenlaisella työtaustalla.

Tarjoilijakisoissa taas mitataan taitoja, joita ei välttämättä ole käytössä päivittäisessä työelämässä, mutta jotka halutaan pitää mukana kilpailuissa. Tärkeintä kuitenkin on, että kilpailijalla on asenne kohdallaan ja halu opetella uutta, unohtamatta aitoutta. Kilpailutilanteissakin vahvana kulmana on asiakkaan palvelukokemus ja sitä on vaikea käsikirjoittaa etukäteen.

Tarkempi ohjeistus Vuoden Kokki- kisaan hakemisesta täällä ja Vuoden Tarjoilija -kisaan hakemisesta täällä.

Podcastia pääset kuuntelemaan täältä.