Skip to main content

 

Vuoden Kokki -kilpailua on järjestetty jo vuodesta 1995 lähtien ja Vuoden Tarjoilija -kilpailua vuodesta 2013 alkaen. Seuraavat Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut järjestetään keväällä 2019. Suomessa kilpailuun osallistumista koordinoi ELO-säätiö eli suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Kilpailuissa ravintola-alan ammattilaiset kilpailevat Suomen mestaruudesta, mutta paikalla on aina ollut myös muiden toimialojen ammattilaisia, kuten viime vuoden kilpailujemme valokuvaajat, Santeri Stenvall ja Aleksi Tuomola.

 

Santeri Stenvall on 25-vuotias valokuvauksen opiskelija. Ennen valokuvaushaaveen syttymistä Santeri valmistui kokiksi Rauman WinNovasta. Kokin ammattia Santeri ehti harjoittaa mm. ravintola Buccossa, ravintola Gotossa, ravintola Brondassa ja viimeisimpänä ravintola Olossa. Santeri kuvasi Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki 2018 -semifinalisteja ennen kilpailuja järjestetyissä koulutuspäivissä sekä itse kilpailuissa. Lisäksi Santeri oli mukana Torinossa Bocuse d’Or Euroopan osakarsinnassa, jossa Santerin kameraan tallentui hienoja hetkiä niin Suomen edustajasta Ismo Sipeläisestä ja assistentista Johan Kurkelasta, kuin katsomon tunnelmastakin.

 Kuvassa Santeri Stenvall Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 -kilpailualueella

”Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 -kilpailuiden koulutuspäivien ja kilpailuiden kuvaukset, kuten ylipäätään tekemäni ruokakuvaukset Elo – säätiölle ovat olleet mielenkiintoisia. Oma taustani on ravintola-alalla, jonka vuoksi ruokakulttuurin liittyvien asioiden ja ilmiöiden kuvaaminen tuntuukin luontevalta. Kokin työ on valokuvaajan työn lailla luovaa ja visuaalista.

 Lähdin opiskelemaan kokiksi, koska olen aina pitänyt ravintolassa syömisestä ja halusin itsekin oppia tekemään samanlaista ruokaa, kuin ravintoloissa olin saanut nauttia. Lisäksi kokin työssä kiinnostaa työn haastavuus unohtamatta mahtavia työkavereita ja sitä yhteishenkeä, joka tekee työpäivistä unohtumattomia!
Kuvassa Santeri Stenvall kuvaamassa Vuoden Kokki -ja Vuoden Tarjoilija 2018 kilpailualueella / Kuva Aleksi Tuomola

”Kipinä” valokuvaukseen syttyi huhtikuussa 2017, kun menin vapaapäivänä rentoutumaan Seurasaareen ja otin kameran mukaan. Siellä sitten otin ensimmäiset luontokuvani ja sen jälkeen kamera on ollut lähes aina mukana, mihin ikinä menenkin. Luontokuvaus harrastuksen johdosta innostuin hakemaan opiskelemaan valokuvaajan ammattitutkintoa. Opiskelun aloitin Stadin aikuisopistossa Helsingissä tammikuussa 2018 ja valmistumiseen menee noin 1,5 vuotta.”
Santeri Stenvall

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 -kilpailu by Santeri: www.flickr.com/photos/elosaatio/albums/72157695181164625
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 -kilpailun semifinalistien koulutuspäivä by Santeri ja Aleksi: www.flickr.com/photos/elosaatio/albums/72157690571939222
Tunnelmia Euroopan Bocuse d’Or -karsinnasta Torinossa 11.-12.6.2018: www.flickr.com/photos/elosaatio/albums/72157698466702905
Lisää Santerin ottamia kuvia osoitteessa: www.santeristenvall.com
Instagram@ santeristenvall

 

Aleksi Tuomola opiskeli aikanaan kuvajournalismia Tampereen yliopistossa. Vuoden 2018 Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailussa, jotka järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa, Aleksi oli kilpailuiden virallinen kuvaaja. Aleksi otti myös viralliset kuvat kilpailuiden semifinalisteista.

 Kuvassa Aleksi Tuomola kuvaamassa Vuoden Kokki -ja Vuoden Tarjoilija 2018 kilpailualueella / Kuva Santeri Stenvall

”Innostuin kuvaamisesta toden teolla muutettuani parikymppisenä Tampereelle ja pääsin vuosi sen jälkeen opiskelemaan kuvajournalismia Tampereen yliopistoon. Opiskelujen ohella olen työskennellyt useammassa lehdessä ja kuvatoimistossa sekä freelancerina. Pari vuotta sitten opintojeni päätyttyä aloin päätoimiseksi freelanceriksi, joskin tällä hetkellä työskentelen Suomen Tietotoimiston uutiskuvatoimituksessa.

Kuvassa Aleksi Tuomola Vuoden Tarjoilija 2018 -semifinalisteja kuvaamassa

Kuvaajana olen erityisesti kiinnostunut aidoista hetkistä ja vuorovaikutuksesta ihmisten välillä. Ehkä tämän vuoksi olen parhaimmillani tapahtumissa ja tilanteissa, joissa saan näyttää hetket ja ihmiset sellaisina kuin ne ovat. Puhdas visuaalisuus on minulle toissijaista, jos kuvasta välittyy tunne tai mielentila, joka tekee katsojaan vaikutuksen ja laittaa ajattelemaan.”
Aleksi Tuomola

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 -kilpailu by Aleksi: www.flickr.com/photos/elosaatio/albums/72157691990927774
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 -kilpailun semifinalistien koulutuspäivä by Aleksi ja Santeri: www.flickr.com/photos/elosaatio/albums/72157690571939222

Aleksin kotisivut:  aleksituomola.com</

Artikkelikuvassa Vuoden Kokki-  ja Vuoden Tarjoilija 2018 -kilpailun semifinalistit / Kuva Santeri Stenvall.

ELO

Author ELO

More posts by ELO