Bocuse d’Or kilpailukaudella 2013-2015 Suomea edusti kokenut keittiömestari Matti Jämsén ravintola G.W. Sundmansista Helsingistä. Assistenttina toimi Antti Lukkari ja valmentajana Eero Vottonen. Tiimiä luotsasi Pekka Terävä, joka toimi samalla Suomen tiimin presidenttinä ja kilpailun tuomarina sekä Euroopan osakilpailussa toukokuussa 2014 että Lyonin loppukilpailussa tammikuussa 2015.
Suomen tiimiin kuuluu myös laaja joukko vapaaehtoisia, jotka tukevat kilpailuun harjoittelemista, valmistautumista ja osallistumista omalla panoksellaan.
Suomen tiimi selvitti tiensä finaalin kautta kaikkien aikojen parhaaseen tulokseen: neljäs sija, parhaan lihavadin palkinto sekä parhaan assistentin palkinto.
Taikametsä, revontulet ja Lappi
Bocuse d´Or-kilpailussa jaetaan pisteitä muun muassa annosten mausta, toteutuksesta ja kansallisista ominaispiirteistä. Suomen tiimin 2013-2015 kilpailukauden teemana oli taikametsä, joka inspiroi niin annosten nimiä, ulkonäköä ja -muotoa sekä esillepanoa.
Purotaimenta Northern Lights -kala-annoksen inspiraationa on toiminut suomalainen arktinen luonto ja sen upeat revontulet. Lihavadissa Suomen teemana on Helmikanaa Lapland. Tuomaristo saa tutustua upealle metsäteemaiselle vadille kootussa kilpailusuorituksessa Suomen metsistä löytyviin raaka-aineisiin, kuten metsäsieniin ja poroon. Taikametsä teema jatkui myös Suomen tiimin kilpailujulisteessa.
Suomen Bocuse d’Or -tiimin pääyhteistyökumppaneita kaudella 2013-2015 olivat
Ravintola G.W. Sundmans, Ravintolakoulu Perho, Davanti Oy ja HKScan.
Mukana yhteistyössä myös Arla Ingman, Arvo Kokkonen Oy, Puljonki Oy, Tallink Silja Oy,
E. Ahlström Oy, Vihannespörssi Oy, Wihuri Oy Aarnio, Kwintet Finland Oy, Diversey Suomi Oy, Anadia Oy, La Tartufata, France & Fromage, Gourmet Gruppen Oy, Malmi-Steel Oy, Carelian Caviar Oy, Kitchen Aid, Stadin ammattiopisto ja Motivus.
Menestyksen takana pitkäjänteistä työtä ja panostamista maun lisäksi visuaalisuuteen
Kolmikko Jämsén-Lukkari-Vottonen on Royal Ravintoloissa ennestään tuttuja työkavereita, joita ohjaa voittamisen kulttuuri. Tiimi harjoitteli kiivaimmillaan kuusi päivää viikossa Ravintolakoulu Perhossa Helsingissä. Sinne rakennettu kilpailukeittiö vastasi identtisesti Davantin harjoituskeittiö. Harjoituskeittiön yhteydessä oleva luokkahuone muunnettiin visualisti Mari Vatasen suunnitelmin keväällä 2014 tunnelmalliseksi ja rauhalliseksi harjoittelu-, vierailu- ja kokoustilaksi yhdessä suomalaisten muotoiluyritysten kanssa (Iittala, Lapuan Kankurit, U6, Kierrätyskeskus, Nikari, Adea, Harri Koskinen ja Friends of Industry).
Kilpailukauden aikana tiimi esiintyi yhteistyökumppaneiden kampanjoissa ja monissa alan tapahtumissa niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
Harjoituskeittiössä roolit olivat selkeät. Matti Jämsén vastasi reseptiikasta ja pääruoasta ja Antti Lukkari valmisti lisukkeet, kuten vihannekset ja kastikkeet. Kilpailuaika on 5 tuntia ja 35 minuuttia, jonka aikana valmistetaan kaksi annosta, liha ja kala. Kala-annos valmistetaan lautasille ja liha-annos tarjoillaan kilpailuvadilla.
Harjoittelukeittiön eräs suosikkivieras oli Viinipiru Arto Koskelo.
Bocuse d’Or on muun muassa kelmua, munakelloja ja hikoilua!
Lue lisää keittiökuulumisia Viinipirun blogista.
Lue lisää Bocuse d’Or Finland Facebook-sivuilta.
Katsele tiimin videoita Youtuben Bocuse d’Or Finland -kanavalla.
Lumoavat vadit taiteilija Pekka Paikkarin käsialaa
Bocuse d´Or -kilpailuvadit ovat kuin taideteoksia, kaksin käsin tuomareiden arvioitavaksi kannettavia luomuksia, ja erittäin tärkeä osa kilpailua. Sekä Tukholman Euroopan osakilpailussa että Lyonin finaalissa Suomi sai palkinnon näyttävästä lihavadista.
Vadin suunnittelusta vastasi muotoilija ja kuvanveistäjä Pekka Paikkari, joka työskentelee pääosin Fiskarsissa. Paikkari on tehnyt ennenkin Jämsénin kanssa yhteistyötä ja hänen mukaansa ruokaan ja taiteeseen liittyvät asia ovat hyvin lähellä toisiaan. Jämsénin ja Paikkarin yhteistyö alkoi Bocuse d’Or -kilpailussa vuonna 2011, kun Paikkari suunnitteli Jämsénin kansainvälistä huomiota herättäneet kilpailuvadit. Vadilla ja sen asiantuntevalla muotoilulla on suuri rooli koko kisasuorituksessa: toimivuus on vadin keskeisin ominaisuus ja sen visuaalisuus vaikuttaa kilpailussa myös pisteisiin.
Paikkari suunnitteli yhdessä Jämsénin kanssa vadin alkuidean ja siihen kiinteästi liittyvän kokonaiskonseptin muotoineen ja alkuperäisine tarinoineen. Suomalainen metsä ja sen salaperäisyys yhdistyivät tarjoiluvadissa aistien ja makujen seikkailuksi. Vadin toteuttamiseen osallistui iso joukko suomalaisen taideteolli-suuden ammattilaisia kultasepästä taidevaluriin ja graafiseen suunnittelijaan. Vadissa valmistukseen käytettiin platinaa, pronssia, peiliterästä, alumiinia ja filigraanilasia.
___________________________________________________________________________